Teľacie líčka so zemiakovými gnocchi a s chrenovou omáčkou
šéfkuchár hotela Salamandra a executive chef Premiumstar Hotels, 13. februára 2022
Foto: Pravda - Ľuboš Pilc
Suroviny
4 ks |
|
1 ks |
|
4 strúčiky |
|
3 ks |
|
1 ks |
|
1/4 ks |
|
|
|
3 PL |
|
500 ml |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Gnocchi: | |
800 g |
|
300 g |
|
|
|
Chrenová omáčka: | |
200 g strúhaný |
|
250 ml |
|
2 ks |
|
1 strúčik |
|
150 ml |
|
1/2 ks |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
100 g |
|
Postup
-
1
Teľacie líčka: Vo veľkom hrnci (ktorý sa dá dať do rúry) opečieme na rozpálenom oleji očistené líčka z jednej aj druhej strany, potom osolíme. Vyberieme ich a odložíme.
- 2
V tom istom hrnci restujeme postupne cibuľu, cesnak a na kocky nakrájanú zeleninu. Postupne pridávame tymian a rozmarín. Keď je zelenina takmer hotová, pridáme paradajkový pretlak, dobre premiešame. Nakoniec pridáme pivo a varom zredukujeme približne na polovicu.
- 3
Potom vložíme naspäť teľacie líčka, zalejeme vývarom, pridáme čierne korenie, nové korenie a bobkový list. Hrniec prikryjeme a vložíme do vyhriatej rúry na 140 stupňov asi na 4–5 hodín. Teľacie líčka by mali byť také mäkké, že by sa mali dať jesť lyžicou. Hotové znova vyberieme. Koreňovú zeleninu, s ktorou sme ich varili, rozmixujeme, vznikne chutná omáčka, ktorú môžeme použiť k líčkam.
- 4
Chrenová omáčka: V hrnci rozohrejeme olej, pridáme šalotky nasekané nadrobno, bobkový list, nové korenie a restujeme dozlatista. Zalejeme mliekom a smotanou, pridáme soľ a mleté biele korenie. Na miernom ohni varíme približne 10–15 minút. Potom pridáme sterilizovaný chren, premiešame a necháme zovrieť. Stiahneme zo sporáka a postupne zahusťujeme kúskami masla, ktoré zamiešavame do omáčky. Nakoniec dochutíme citrónovou šťavou, prípadne dosolíme.
- 5
Zemiakové gnocchi: Uvarené zemiaky očistíme a pretlačíme. Posolíme a pridáme približne 2/3 múky. Zľahka premiesime, postupne pridávame aj zvyšnú múku, ale len toľko, aby zostalo cesto mäkké, ľahké a nelepilo sa na prsty. Pracovnú dosku posypeme múkou a cesto rozdelíme na 4 časti. Vytvoríme valčeky a budeme z nich krájať cca dvojcentimetrové kúsky, ktoré potom v dlaniach zaguľatíme. Gnocchi uvaríme v posolenej vriacej vode, občas ich premiešame, aby sa neprilepili. Po vyplávaní ich vyberieme naberačkou.
Tiež teľacie mäso:
Tipy na recepty z Varechy
SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia
Tipy na články z Varechy
- 2
Diskusia k receptu