Teľacie karé s bryndzovou omáčkou a plnenými baby zemiakmi
šéfkuchár, 9. mája 2024
Foto: Pravda - Robert Hüttner
Bryndzu môžete použiť aj na omáčku k mäsu alebo do plniek. Keďže je chuťovo výrazná, hodí sa k jemnejším druhom mäsa – napríklad k Zobraziť celý popisBryndzu môžete použiť aj na omáčku k mäsu alebo do plniek. Keďže je chuťovo výrazná, hodí sa k jemnejším druhom mäsa – napríklad k teľacine.
porcie
príprava
tepelná úprava
Suroviny
800 g |
|
|
|
|
|
600 g |
|
60 g |
|
40 g |
|
50 g |
|
Bryndzová omáčka: | |
200 g |
|
250 ml |
|
1 ks |
|
|
|
|
|
Malinový dip: | |
200 g |
|
|
|
1 plátok |
|
|
|
|
|
Na ozdobu: | |
|
|
|
Postup
-
1
Teľacieho karé nakrájame na plátky, osolíme, okoreníme ak máme na to zariadenie, pripravíme metódou sous vide – 60 minút pri 55 °C. Alebo ho pripravíme v rúre - plátky najprv prudko opečieme a dáme do prikrytej nádoby piecť pri nízkej teplote domäkka.
- 2
Baby zemiaky uvaríme v šupke a potom vydlabeme. V panvici opražíme nakrájanú šalotku, pridáme nakrájané prosciutto, opražíme, primiešame bryndzu, vydlabanú zemiakovú hmotu a zmesou naplníme zemiaky. Dáme na 4 minúty zapiecť do rúry pri 200 °C.
- 3
Na bryndzovú omáčku opražíme jednu nasekanú šalotku, pridáme bryndzu, smotanu, soľ, biele korenie podľa chuti a miešame. Zmes nesmie vrieť, mala by mať 70–80 °C.
- 4
Na malinový dip rozmixujeme maliny s cukrom podľa chuti a prevaríme na miernom ohni. Necháme vychladnúť a pridáme 1 plátok želatíny, ktorý sme nechali predtým 2 minúty zmäknúť vo vlažnej vode. Dochutíme limetkovou šťavou a javorovým sirupom.
- 5
Na tanier naložíme ako prvú bryndzovú omáčku, na ňu poukladáme zapečené zemiaky a na záver na aranžujeme plátky mäsa. Ozdobíme pripraveným malinovým dipom a môžeme aj bylinkami a zeleným olejom – napríklad petržlenovým.
Tiež teľacie mäso:
Tipy na recepty z Varechy
SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia
Tipy na články z Varechy
- 2
Diskusia k receptu