Dusené teľacie mäso
Dusené teľacie mäso

Teľacie líčka so zemiakovými gnocchi a s chrenovou omáčkou

Robert Hudák
šéfkuchár hotela Salamandra a executive chef Premiumstar Hotels, 13. februára 2022
Teľacie líčka so zemiakovými gnocchi a s chrenovou omáčkou
Foto: Pravda - Ľuboš Pilc

Suroviny

4 ks
1 ks
4 strúčiky
3 ks
1 ks
1/4 ks
3 PL
500 ml
Gnocchi:
800 g
300 g
Chrenová omáčka:
200 g strúhaný
250 ml
2 ks
1 strúčik
150 ml
1/2 ks
100 g




Postup

  1. 1

    Teľacie líčka: Vo veľkom hrnci (ktorý sa dá dať do rúry) opečieme na rozpálenom oleji očistené líčka z jednej aj druhej strany, potom osolíme. Vyberieme ich a odložíme.

  2. 2

    V tom istom hrnci restujeme postupne cibuľu, cesnak a na kocky nakrájanú zeleninu. Postupne pridávame tymian a rozmarín. Keď je zelenina takmer hotová, pridáme paradajkový pretlak, dobre premiešame. Nakoniec pridáme pivo a varom zredukujeme približne na polovicu.

  3. 3

    Potom vložíme naspäť teľacie líčka, zalejeme vývarom, pridáme čierne korenie, nové korenie a bobkový list. Hrniec prikryjeme a vložíme do vyhriatej rúry na 140 stupňov asi na 4–5 hodín. Teľacie líčka by mali byť také mäkké, že by sa mali dať jesť lyžicou. Hotové znova vyberieme. Koreňovú zeleninu, s ktorou sme ich varili, rozmixujeme, vznikne chutná omáčka, ktorú môžeme použiť k líčkam.

  4. 4

    Chrenová omáčka: V hrnci rozohrejeme olej, pridáme šalotky nasekané nadrobno, bobkový list, nové korenie a restujeme dozlatista. Zalejeme mliekom a smotanou, pridáme soľ a mleté biele korenie. Na miernom ohni varíme približne 10–15 minút. Potom pridáme sterilizovaný chren, premiešame a necháme zovrieť. Stiahneme zo sporáka a postupne zahusťujeme kúskami masla, ktoré zamiešavame do omáčky. Nakoniec dochutíme citrónovou šťavou, prípadne dosolíme.

  5. 5

    Zemiakové gnocchi: Uvarené zemiaky očistíme a pretlačíme. Posolíme a pridáme približne 2/3 múky. Zľahka premiesime, postupne pridávame aj zvyšnú múku, ale len toľko, aby zostalo cesto mäkké, ľahké a nelepilo sa na prsty. Pracovnú dosku posypeme múkou a cesto rozdelíme na 4 časti. Vytvoríme valčeky a budeme z nich krájať cca dvojcentimetrové kúsky, ktoré potom v dlaniach zaguľatíme. Gnocchi uvaríme v posolenej vriacej vode, občas ich premiešame, aby sa neprilepili. Po vyplávaní ich vyberieme naberačkou.

Diskusia k receptu





SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia