Teľacie líčka so zemiakovými gnocchi a s chrenovou omáčkou
šéfkuchár hotela Salamandra a executive chef Premiumstar Hotels, 13. februára 2022

Foto: Pravda - Ľuboš Pilc
Suroviny
| 4 ks |  | 
| 1 ks |  | 
| 4 strúčiky |  | 
| 3 ks |  | 
| 1 ks |  | 
| 1/4 ks |  | 
|  | |
| 3 PL |  | 
| 500 ml |  | 
|  | |
|  | |
|  | |
|  | |
|  | |
|  | |
|  | |
| Gnocchi: | |
| 800 g |  | 
| 300 g |  | 
|  | |
| Chrenová omáčka: | |
| 200 g strúhaný |  | 
| 250 ml |  | 
| 2 ks |  | 
| 1 strúčik |  | 
| 150 ml |  | 
| 1/2 ks |  | 
|  | |
|  | |
|  | |
|  | |
| 100 g |  | 
Postup
- 
                                                    1
                                                    Teľacie líčka: Vo veľkom hrnci (ktorý sa dá dať do rúry) opečieme na rozpálenom oleji očistené líčka z jednej aj druhej strany, potom osolíme. Vyberieme ich a odložíme. 
- 2
V tom istom hrnci restujeme postupne cibuľu, cesnak a na kocky nakrájanú zeleninu. Postupne pridávame tymian a rozmarín. Keď je zelenina takmer hotová, pridáme paradajkový pretlak, dobre premiešame. Nakoniec pridáme pivo a varom zredukujeme približne na polovicu. 
- 3
Potom vložíme naspäť teľacie líčka, zalejeme vývarom, pridáme čierne korenie, nové korenie a bobkový list. Hrniec prikryjeme a vložíme do vyhriatej rúry na 140 stupňov asi na 4–5 hodín. Teľacie líčka by mali byť také mäkké, že by sa mali dať jesť lyžicou. Hotové znova vyberieme. Koreňovú zeleninu, s ktorou sme ich varili, rozmixujeme, vznikne chutná omáčka, ktorú môžeme použiť k líčkam. 
- 4
Chrenová omáčka: V hrnci rozohrejeme olej, pridáme šalotky nasekané nadrobno, bobkový list, nové korenie a restujeme dozlatista. Zalejeme mliekom a smotanou, pridáme soľ a mleté biele korenie. Na miernom ohni varíme približne 10–15 minút. Potom pridáme sterilizovaný chren, premiešame a necháme zovrieť. Stiahneme zo sporáka a postupne zahusťujeme kúskami masla, ktoré zamiešavame do omáčky. Nakoniec dochutíme citrónovou šťavou, prípadne dosolíme. 
- 5
Zemiakové gnocchi: Uvarené zemiaky očistíme a pretlačíme. Posolíme a pridáme približne 2/3 múky. Zľahka premiesime, postupne pridávame aj zvyšnú múku, ale len toľko, aby zostalo cesto mäkké, ľahké a nelepilo sa na prsty. Pracovnú dosku posypeme múkou a cesto rozdelíme na 4 časti. Vytvoríme valčeky a budeme z nich krájať cca dvojcentimetrové kúsky, ktoré potom v dlaniach zaguľatíme. Gnocchi uvaríme v posolenej vriacej vode, občas ich premiešame, aby sa neprilepili. Po vyplávaní ich vyberieme naberačkou. Tiež teľacie mäso:
 Tipy na recepty z VarechyTipy na články z Varechy
 
- 2





 
 


Diskusia k receptu