Slivkové minitortičky
Slivkové minitortičky

Slivkové mousse tortičky

siuuu - fotkasiuuu, 6. septembra 2021
Slivkové mousse tortičky
Foto: siuuu

Malé, ružové, lahodné koláčiky. Veľmi dlho som sa odhodlávala pripraviť tento typ dezertu - mala som pred ním veľký rešpekt. Tento víkend som sa odhodlala na skúšobnú dávku. Okrem 4 silikónových tortičiek som použila iba bežné kuchynské náčinie. No zopár šedivých vlasov ma to určite stálo, ale sú jedlé, dokonca aj veľmi chutné a vzhľadovo na prvý pokus obstojné (aj keď zdobenie som si inak predstavovala). https://dobrotynatanieri.blogspot.com/2021/09/slivkovy-mousse- dezert-alebo-tenkrat.html
Zdroj: internet + vlastné úpravy

15
porcií
50-60 minút
príprava
9-11 minút
na 175 °C

Suroviny

Na slivkové želé a základ na penu:
350-400 g
4 PL (alebo kryštálový)
3 ČL
1,5 plátku
2 PL
1,5-2 dl
Korpus:
2 ks väčšie
2-3 PL (alebo kryštálový)
1 PL
1/4 ČL
1/4 šálky (+ 2 PL)
2 PL
 štipka
Pena:
3 plátky
1/2 šálky
1/2 šálky (izbovej teploty)
1/4 šálky (alebo kryštálový)
3/4 šálky
1/2 ČL
Zrkadlová poleva:
6 plátkov
1 šálka (alebo kryštálový)
2/3 šálky (alebo glukózový)
1/2 šálky
1/2 šálky
198 g kvalitná

Moje poznámky

Prihlás sa do Varechy a zapisuj si svoje poznámky k receptom.

Postup

  1. 1

    Ako prvé je potrebné pripraviť si slivkové želé. V menšej panvici zmiešajte slivky, 2 PL cukru a 1,5 ČL citrónovej šťavy. Na strednom ohni priveďte k varu a varte pokiaľ nie sú slivky rozvarené. Rozmixujte a prepasírujte. Mali by ste získať 1 šálku pyré. Pol šálky vráťte do hrnca, zvyšok dajte chladiť v zavretej nádobe – budete potrebovať na penu. Plátky želatíny namočte do vody a nechajte zmäknúť. Pridajte zostávajúce 2 polievkové lyžice cukru a 1,5 lyžičky citrónovej šťavy, spolu s 2 polievkovými lyžicami vody do kastróla s pyré. Zahrievajte pokiaľ nezačne bublať. Vyžmýkajte dobre želatínu rukami, pridajte do hrnca so slivkovou zmesou a miešajte pokiaľ sa želatína celkom nerozpustí. Slivkovú zmes nalejte do vhodných malých formičiek, najlepšie silikónových s priemerom asi 2,5 - 3 cm a hlbokých tak 1 - 1,5 cm. Ja som nemala, tak som použila takú tú plastovú formu, čo sú v nej v bonboniére uložené bonbóny - najlepšia by bola tvarovo z Toffifee. Chlaďte cez noc, potom jemne vyberte z formy - pomôže zmrazenie na cca pol hodinu, aby sa ľahšie vyklopili. Ja som v tejto časti (želé) improvizovala a použila som pyré bez želatíny, iba úplne zmrazené (cez noc), ale nebola to úplne dobrá voľba - zle sa s ním manipulovalo a rýchlo sa topilo.

  2. 2

    Ako druhé príde na rad cesto. Zohrejte rúru na 175 °C. Na pekáč (33 x 22 cm) dajte papier na pečenie alebo silikónovú podložku, potrite maslom. Z bielkov, štipky soli a 1 PL cukru vyšľahajte sneh a odložte bokom. Žĺtky dajte do misy, pridajte 3 PL cukru a mixujte do bledej peny. Pridajte mlieko a mandľový extrakt. Preosejte múku a mandľovú múku, pridajte soľ a zmiešajte. Nakoniec zľahka vmiešajte sneh z bielkov. Pripravené cesto dajte na plech, rovnomerne rozotrite a upečte (cca 9-11 minút), vyberte z rúry, nechajte čiastočne vychladnúť, odstráňte papier a nechajte vychladnúť úplne. Z vychladnutého korpusu vykrojíme kolieska vo veľkosti silikónovej formy, v ktorej budeme robiť tortičky. Ja som bola lenivá a použila som klasickú bielu piškótu, čo nebol dobrý nápad, bola príliš jemná pre tento typ dezertu - okrem toho som hotovú piškótu dávala až na zmrazené tortičky (začala som piecť deň predtým v noci a nechcelo sa mi už piecť piškótu) a poleva na nej nechcela pekne držať.

  3. 3

    Pena: Želatínu necháme vo vode zmäknúť. Medzitým na slabom ohni zohrejeme v kastróle za občasného miešania odloženú 1/2 šálky slivkového pyré, kým nie je opäť hladké. Vyžmýkame vodu zo želatíny a pridáme ju do teplého slivkového pyré, rozmiešame dohladka - nevaríme. Odložíme bokom a necháme čiastočne vychladnúť (má byť vlažné). V miske rozšľaháme mascarpone s cukrom do hladka, postupne po lyžiciach pridáme vlažné slivkové pyré zmiešané so želatínou a vyšľaháme na hladkú zmes. Osobitne vyšľaháme smotanu do polotuha a postupne do nej zašľaháme slivkovo-mascarpone zmes.

  4. 4

    Túto zmes pomocou cukrárskeho vrecka alebo lyžice rovnomerne rozdelíme do silikónových foriem, tak necelý 1/2 cm pod okraj, do stredu vtlačíme po kúsku slivkového želé (oblou stranou smerom dolu), prikryjeme kolieskami cesta a zľahka pritlačíme. Takto naplnenú formu dáme zmraziť - odporúčam nechať mraziť celú noc.

  5. 5

    Zrkadlová poleva: Želatínu necháme vo vode napučať asi 5-10 minút. Bielu čokoládu si nasekáme do vhodnej misy. V hrnci zvaríme cukor, kukuričný alebo glukózový sirup a vodu, varíme pokiaľ sa cukor úplne nerozpustí a zmes nie je úplne číra. Odstavíme z tepla nabok, pridáme vyžmýkanú želatínu, rozmiešame a pridáme kondenzované mlieko a potravinársku farbu (používam gélovú). Horúcu zmes nalejeme na posekanú čokoládu, necháme postáť asi pol minúty až minútu a ponorným mixérom dobre rozmixujeme. Zmes necháme vychladnúť cca na 29-30 °C (teplota je dôležitá - ak bude príliš horúca, nevytvorí dostatočne hrubú vrstvu na koláčikoch, ak bude príliš studená, bude sa zle nanášať). Keď poleva dosiahne cca 29-30 °C, môžete polievať zmrazené tortičky. Ak poleva zhustne treba ju opatrne zahriať. Tortičky treba položiť (korpusom dolu) na mriežku, prípadne na stabilné poháre s trocha menším priemerom ako tortičky, aby poleva mohla odkvapkávať (stečenú polevu môžete na konci z podložky zobrať, dať do pohára a po zahriatí sa dá znovu použiť). Poliate tortičky necháme na mriežke či inej podložke cca 5-10 minút, aby poleva odkvapkala, potom opatrne presunieme na vhodné podložky - poleva lepí, a toto bola pre mňa úplne najhoršia práca z celého procesu. Poleva lepí ako to najlepšie lepidlo a pri prenose sa mi vždy prilepila o lopatku a potom boli spodné okraje nepekné - preto ten obsyp. Možno na to majú cukrárky nejaký grif, musím niekde pohľadať.

    Slivkové mousse tortičky - obrázok 5
  6. 6

    Ozdobíme alebo aj nemusíme. Ja som si zdobenie predstavovala inak, vrch tortičiek mal byť posypaný práškom z mrazom sušeného ovocia, ale zvlhlo a bolo nepoužiteľné. A jediné čo som doma mala a čo sa mi hodilo k ovocnej pene v koláčiku boli kandizované čerešne a tak vznikli v dôsledku ružovej farby polevy, ktorú som ladila farbe plnky, také mini cecíky - ale čo už. Viac o mojich poznatkoch z prípravy tohto dezertu nájdete na mojom blogu : https://dobrotynatanieri.blogspot.com/2021/09/slivkovy-mousse-dezert-alebo-tenkrat.html. Rozpis surovín je na 15 kusov pologúľ s priemerom cca 5,5 cm.

  7. 7

    Pridávam foto ako vyzerajú v reze...

    Slivkové mousse tortičky - obrázok 7
Recept je zaradený do kategórií:
Ovocné, Francúzska kuchyňa, Dezerty, Na sladko, Zákusky, Pečené

Diskusia k receptu

evanaaa
Klaniam sa tomuto výkonu....výsledok je úžasný, krásny a chutný, nemusím ani hádať. Kto si na takéto niečo trúfne, je viac ako umelec (ja, ani keby ma drali z kože :) )- u mňa. Prácne síce, myslím si, ale ten výsledok stojí za to.
siuuu
@evanaaa (6.9.2021 18:19)

ale kdeže umelec milá @evanaaa ...zasa ma hnala vpred iba zvedavosť - ako budú chutiť a či to zvládnem aj ja iba s bežným kuchynským vybavením ... ale ďakujem veľmi pekne za milý komentár ;-)
haji
Hluboce smekám, tortičky ako malované a kdyby byla menší přitažlivost zemská, mohli by se vznášet místo červánků na obloze. S radostí bych ochutnala, jemnost tortičky a chuť musí být povznášející. Máš můj obdiv, milá @siuuu , kouzelná fota! Krásná práce!
siuuu
@sobon (7.9.2021 16:36)

Ďakujem za dôveru, ale tam sú iné machrice, ja som len obyčajná domáca kuchtička, ktorej sa sem-tam niečo podarí ;-)
zizazi
nádhera, klobúk dole...neviem, či si na ne niekedy trúfnem
1x siuuu
siuuu
@zizazi (7.9.2021 21:14)

Ja som sa veľmi dlho odhodlávala, nakoniec som zistila, že to nie je také ťažké - skôr zdĺhavé. Jediný problém je dosť lepiaca poleva - pri presune sa mi lepila na lopatku a spodok potom vyzeral "odzobaný". Takže smelo do toho.

Zaujímavé video z archívu TV Varecha