Kysnuté koláče
Kysnuté koláče

Plnené moravské koláče s posýpkou od Adriany Polákovej

theflyingbaker - fotkatheflyingbaker, včera 11:49

Dve rôzne plnky v jednom moravskom koláči. Mňam!
Zdroj: Kuchyňa Lidla

20
porcií
60 minút
príprava
20 minút
na 180 °C

Suroviny

Cesto:
1 bal.
300 ml vlažné
30 g čerstvé
500 g
50 g
2 ks
100 g zmäknuté
 štipka
Na potretie:
1 ks
Tvarohová plnka:
150 g
1 bal.
1 ks
z 1 citróna
1/2 hrnčeka
 (na namočenie hrozienok)
Lekvárová plnka:
Orechová plnka:
150 g mleté
120 ml horúce
1 PL
1 balenie
Maková plnka:
150 g mletý
120 ml horúce
1 PL
1 bal.
Posýpka:
50 g
80 g
50 g roztopené



Postup

  1. 1

    Cesto: Vo vlažnom mlieku s vanilínovým cukrom rozdrobíme droždie a pripravíme si kvások. Medzitým v miske zmiešame hladkú múku, kryštálový cukor, žĺtky, zmäknuté maslo a štipku soli. Prilejeme pripravený kvások a vypracujeme vláčne cesto. Správne vymiesené cesto sa odliepa od stien misky. Cesto prikryjeme čistou utierkou a na teplom mieste necháme kysnúť približne 30 minút.

  2. 2

    Plnky: Každú plnku pripravíme zmiešaním všetkých ingrediencií v samostatných miskách.

  3. 3

    Posýpka: Kryštálový cukor a hrubú múku zmiešame v miske. Do zmesi prilejeme roztopené maslo a miešame, až kým sa všetky zložky nespoja.

  4. 4

    Vykysnuté cesto na doske premiesime. Rozvaľkáme približne 0,5 cm a vykrojíme kolieska s priemerom 8 cm. Kolieska naplníme jednou z plniek alebo slivkovým lekvárom. Plnku v kolieskach zabalíme tak, aby vznikli malé buchty. Druhou stranou pohára každú buchtu trochu zatlačíme a spravíme v nej priehlbinku (môžeme si pomôcť aj lyžicou), ktorú naplníme ľubovoľnou plnkou. (Ja som plnila plnkami: tvaroh, mak, orechy. A lekvár som dala na vrch každej.)

  5. 5

    Moravské koláče poukladáme na plech vystlaný papierom na pečenie ďalej od seba, aby sa počas pečenia nezlepili. Okraje cesta potrieme rozšľahaným vajíčkom a posypeme pripravenou posýpkou. Na plechu ich ešte asi 10 – 15 minút necháme podkysnúť. Pečieme v predhriatej rúre asi 20 minút pri teplote 180 °C dozlatista.

Diskusia k receptu

haji
Pěkný receptík i foto! Jsi fakt neúnavná kuchařka/pekařka, klobouk dolů. Mohu doporučit do slivkového lekváru nastrouhat trochu čerstvého zázvoru. Míru vyzkoušej. Mně ta kombinace moc chutná.