Kysnuté koláče

Plnené moravské koláče s posýpkou od Adriany Polákovej

Autor receptu: theflyingbaker

Dve rôzne plnky v jednom moravskom koláči. Mňam!

20
porcií
60 minút
príprava
20 minút
na 180 °C

Suroviny

Postup

  1. Cesto: Vo vlažnom mlieku s vanilínovým cukrom rozdrobíme droždie a pripravíme si kvások. Medzitým v miske zmiešame hladkú múku, kryštálový cukor, žĺtky, zmäknuté maslo a štipku soli. Prilejeme pripravený kvások a vypracujeme vláčne cesto. Správne vymiesené cesto sa odliepa od stien misky. Cesto prikryjeme čistou utierkou a na teplom mieste necháme kysnúť približne 30 minút.
  2. Plnky: Každú plnku pripravíme zmiešaním všetkých ingrediencií v samostatných miskách.
  3. Posýpka: Kryštálový cukor a hrubú múku zmiešame v miske. Do zmesi prilejeme roztopené maslo a miešame, až kým sa všetky zložky nespoja.
  4. Vykysnuté cesto na doske premiesime. Rozvaľkáme približne 0,5 cm a vykrojíme kolieska s priemerom 8 cm. Kolieska naplníme jednou z plniek alebo slivkovým lekvárom. Plnku v kolieskach zabalíme tak, aby vznikli malé buchty. Druhou stranou pohára každú buchtu trochu zatlačíme a spravíme v nej priehlbinku (môžeme si pomôcť aj lyžicou), ktorú naplníme ľubovoľnou plnkou. (Ja som plnila plnkami: tvaroh, mak, orechy. A lekvár som dala na vrch každej.)
  5. Moravské koláče poukladáme na plech vystlaný papierom na pečenie ďalej od seba, aby sa počas pečenia nezlepili. Okraje cesta potrieme rozšľahaným vajíčkom a posypeme pripravenou posýpkou. Na plechu ich ešte asi 10 – 15 minút necháme podkysnúť. Pečieme v predhriatej rúre asi 20 minút pri teplote 180 °C dozlatista.