Slikový koláč
Slikový koláč

Slivkový koláč s marcipánom

Kulinární studio MAFRA
mesačník Varecha, včera 12:00
Slivkový koláč s marcipánom
Foto: Kulinární studio MAFRA
8
porcií
25 minút
príprava
35 minút
na 180 °C

Suroviny

180 g
250 g
1/4 ČL
pár kvapiek
50 ml
Náplň:
300 g
1 ks
1 hviezdička
1 PL
200 g



Postup

  1. 1

    Studené maslo nakrájame na menšie kúsky. Pridáme múku zmiešanú s práškom do pečiva, 50 ml studenej vody a vanilkový extrakt. Všetko rýchlo spracujeme na doske na kompaktné cesto. Zabalíme ho do fólie a necháme hodinu odpočívať v chladničke.

  2. 2

    Slivky rozpolíme, vykôstkujeme a vložíme do misky. Pridáme vanilkový struk, badián a cukor. Premiešame a necháme pol hodiny odpočívať.

  3. 3

    Vychladené cesto vyvaľkáme cez fóliu na okrúhlu placku hrubú 4 mm a položíme ju na plech vystlaný papierom na pečenie. Marcipán vyvaľkáme na rovnaký rozmer a položíme ho na cesto. Pred vyvaľkaním môžeme marcipán prevoňať kvapkou rumu alebo likéru pre intenzívnejšiu arómu.

  4. 4

    Na marcipánovú vrstvu rozložíme ochutené slivky. Okraje cesta mierne prehneme smerom do stredu cez náplň. Pripravený koláč vložíme do rúry vyhriatej na 180 °C a pečieme asi 35 minút.

  5. 5

    Koláč chutí výborne ešte teplý – odporúčame ho podávať s lyžicou kyslej smotany alebo s kopčekom vanilkovej zmrzliny.

Diskusia k receptu