Slivkový koláč s marcipánom
mesačník Varecha, včera 12:00

Foto: Kulinární studio MAFRA
porcií
príprava
na 180 °C
Postup
-
1
Studené maslo nakrájame na menšie kúsky. Pridáme múku zmiešanú s práškom do pečiva, 50 ml studenej vody a vanilkový extrakt. Všetko rýchlo spracujeme na doske na kompaktné cesto. Zabalíme ho do fólie a necháme hodinu odpočívať v chladničke.
- 2
Slivky rozpolíme, vykôstkujeme a vložíme do misky. Pridáme vanilkový struk, badián a cukor. Premiešame a necháme pol hodiny odpočívať.
- 3
Vychladené cesto vyvaľkáme cez fóliu na okrúhlu placku hrubú 4 mm a položíme ju na plech vystlaný papierom na pečenie. Marcipán vyvaľkáme na rovnaký rozmer a položíme ho na cesto. Pred vyvaľkaním môžeme marcipán prevoňať kvapkou rumu alebo likéru pre intenzívnejšiu arómu.
- 4
Na marcipánovú vrstvu rozložíme ochutené slivky. Okraje cesta mierne prehneme smerom do stredu cez náplň. Pripravený koláč vložíme do rúry vyhriatej na 180 °C a pečieme asi 35 minút.
- 5
Koláč chutí výborne ešte teplý – odporúčame ho podávať s lyžicou kyslej smotany alebo s kopčekom vanilkovej zmrzliny.
Tiež koláč:
Tipy na recepty z Varechy
Tipy na články z Varechy
- 2
Diskusia k receptu