Pide s náplňou z mletého jahňacieho mäsa fotorecept

pusta - fotkapusta, 3. augusta 2015
Pide s náplňou z mletého jahňacieho mäsa (fotorecept)
Foto: pusta

Pide je plochý turecký chlieb, zvyčajne okrúhleho tvaru a hladký, sú však aj iné tvary s rôznymi náplňami a koreninami, od vegeariánskych po rôzne mäsité v kombinácii so zeleninou, Pide je veľmi obľúbené v Turecku a v arabských krajinách, kde má však iný názov.

6
porcií
90 minút
príprava
12 minút
na 250 °C

Suroviny

Cesto:
cca 500 g chlebová
25 g čerstvé
150 ml vlažná
150 ml vlažné
3 PL
1/2 ČL
1 ČL
Náplň:
500 g mleté
podľa chuti
1 ks stredne veľká
3 veľké strúčiky
1 ČL
1 ČL mletý
podľa chuti čerstvo mleté
1 ČL údená
1 ČL mletá
1 ks sušená
250 ml domáca
2-3 PL
1 zväzok
150 g strúhaný
1-2 ks podľa veľkosti čerstvá
2-3 ks podľa veľkosti čerstvé
Na potretie:
1 ks

Moje poznámky

Prihlás sa do Varechy a zapisuj si svoje poznámky k receptom.

Postup

  1. 1

    Do misy som dala preosiatu múku, premiešala so soľou, do jamky v múke som rozdrobila čerstvé droždie, posypala cukrom, zaliala vlažným mliekom a vlažnou vodou, ked vykysol kvások - asi 15 minút, pridala som olej a dôkladne som spracovala rukami na hladké lesklé pružné polomäkké cesto, ktoré som prikryla čistou utierkou a nechala vykysnúť na teplom mieste na dvojnásobný objem - asi 1 hodinu.

    Pide s náplňou z mletého jahňacieho mäsa (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Zatiaľ som pripravila náplň, v sekáčiku som posekala cesnak a cibuľu, orestovala som cibuľu a cesnak na rozohriatom oleji do sklovita, pridala som rímsku rascu a mletý koriander, krátko opražila, kým sa pekne rozvoňali, pridala som mleté jahňacie mäso,...

    Pide s náplňou z mletého jahňacieho mäsa (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    ....za stáleho miešania som ho oprážala, ked sa zatiahlo, pridala som soľ, čerstvo mleté čierne korenie, domácu paradajkovú šťavu, krátko som ju opražila za stáleho miešania aj s mletou červenou údenou paprikou, nechala som ju úplne rozpustiť v tuku, pridala som na jemno posekanú sušenú štipľavú papriku a mletú škoricu,...

    Pide s náplňou z mletého jahňacieho mäsa (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    ...ked mäsko zmäklo a nadbytočná tekutina sa odparila, vypla som plameň, vmiešala som posekanú petržlenovú vňať, nechala som hotovú náplň úplne vychladnúť.

    Pide s náplňou z mletého jahňacieho mäsa (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Cesto takto krásne vykyslo, vytvarovala som z neho valec, netreba podsypávať múkou, lebo nelepí, bez dalšieho kysnutia som cesto rozdelila na 5 rovnakých častí, z ktorých som spravila bochníčky, každý bochníček so rozvaľkala do tvaru podlhovasrého oválu o hrúbke asi 1 až 2 mm,

    Pide s náplňou z mletého jahňacieho mäsa (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    ...do stredu pozdlžne som rovnomerne rozotrela náplň tak, že som po obvode nechala voľný pás cesta o šírke asi 2,5 až 3 cm,na oboch koncoch som cesto spojila prstami stlačením, dookola som preložené okraje zrolovala a ešte prstami spravil ozdobné záhyby,vznikol tvar člna, môžete najprv z cesta celý čln vytvarovať a potom naplniť, mne vyhovoval tento spôsob,...

    Pide s náplňou z mletého jahňacieho mäsa (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    ...naplnené člny som položila na plech, náplň som posypala strúhaným tvrdým syrom,...

    Pide s náplňou z mletého jahňacieho mäsa (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    ...na vrch som pokládla paradajky a zelené papriky pokrájané na kolieska,..

    Pide s náplňou z mletého jahňacieho mäsa (fotorecept) - obrázok 8
  9. 9

    ...okraje cesta som potrela rozšľahaným vajcom,..

    Pide s náplňou z mletého jahňacieho mäsa (fotorecept) - obrázok 9
  10. 10

    ...vložila som piecť do rúry vyhriatej na 250 stupňov C a piekla som asi 12 minút do peknej zlatohnedej farby.

    Pide s náplňou z mletého jahňacieho mäsa (fotorecept) - obrázok 10
  11. 11

    Hotové Pide som podávala ako samostatné teplé hlavné jedlo, pripravila som k nemu jogurtový nápoj Ayran, môže sa podávať aj ako teplé raňajky, večera či pohostenie pre návštevy, toto jedlo je veľmi obľúbené v Turecku, kde je viac ako 99,8 % moslimov, zvyšok tvoria židia a kresťania, je to tradičné jedlo známe od čias Osmanskej ríše a to nielen v Turecku, ale aj arabských krajinách, u židov,na Balkáne, v Grécku a v krajinách Stredomoria, podáva sa ako samostatné jedlo alebo ako meze na pohostenie, je známych viacero verzií, s mäsom i vegetariánske.

    Pide s náplňou z mletého jahňacieho mäsa (fotorecept) - obrázok 11

Diskusia k receptu

Jeden komentár k receptu

Pridaj komentár k receptu: