
Foto: Shutterstock
Ako si vybrať tú správnu klobásku na gril? Hoci vyzerajú podobne, bežné párky alebo lacné klobásky zo supermarketu nie sú určené na gril. Buď sa rozpadnú, alebo z nich vytečie všetko, čo by malo zostať vo vnútri.
Hľadajte klobásy označené “na gril“ alebo “grilovacie“ – grilovacie klobásy, špekáčiky, živánske klobásky, grilovacie tyčinky či bavorskú klobásu.
Sledujte zloženie. Ak prvé tri zložky na etikete sú voda, škrob a stabilizátor, viete, že to nebude žiadny kulinársky zážitok. Uprednostnite mäso (minimálne 85 %), soľ, korenie a bylinky. Hľadajte produkty menších domácich výrobcov a farmárske výrobky.
Čo už môže byť ťažké na grilovaní klobás, hovoríte si. Hodia sa na gril, otočia sa a je to. Ale aj grilovanie klobások má svoje pravidlá. Vyhnite sa týmto najčastejším chybám:
1. Z chladničky rovno na gril
Studená klobása môže prasknúť v dôsledku teplotného šoku alebo hrozí, že sa prepečie nerovnomerne.
Klobásy vyberte z chladničky aspoň 30 minút pred grilovaním, aby sa ohriali na izbovú teplotu. Ak ste na to zabudli, klobásy dajte na pár minút do horúcej vody, osušte ich a až potom ukladajte na gril.
2. Prepichujete ich, aby nepraskli
Mýtus, že klobásu treba pred grilovaním popichať, aby „nepraskla“, spôsobuje presný opak – všetka šťava a tuk vytečú a z klobásy vám ostane len suchý koštiaľ. Rovnako je na tom obľúbené narezávanie, vďaka ktorému na klobáse vznikne efektný vzor. Narezané klobásy sa počas grilovania začnú krútiť a praskať.

Foto: Shutterstock
Klobásu neprepichujte, ani počas grilovania do nej nepichajte vidličkou. Ak dodržíte správnu teplotu, tlak v jej vnútri sa uvoľní prirodzene.
Ak ste sa však rozhodli pre opekanie špekáčikov nad ohňom, tu sa môžete pri narezávani doslova vyblázniť. Ich narezanie je dôležité aj preto, aby sa z palice počas opekania nezošmykli a neskončili v ohni. Pozrite sa, ako to urobiť:
3. Príliš vysoká teplota
Rozpálený gril môže spôsobiť, že klobása zvonku zhorí a zvnútra zostane studená. Alebo – ešte horšie – praskne a začne vytekať. Rovnako nedostatočná teplota môže viesť k vysušeniu klobás, pretože ich budete musieť grilovať dlhšie.
Grilujte ich preto na strednej teplote alebo na nepriamom ohni. Ak máte gril s poklopom, použite ho – klobása sa tak rovnomerne prepečie.
4. Nechávate ich bez dozoru
Klobása nie je steak – potrebuje priebežné otáčanie. Inak hrozí, že jedna strana sa pripáli a druhá ostane surová.
Klobásy otočte každé 1–2 minúty, na otáčanie používajte grilovacie kliešte Ak sa klobása lepí, nechajte ju ešte chvíľu grilovať – sama sa odlepí, keď bude pripravená.

Foto: Shutterstock
5. Príliš dlhé grilovanie
Z obavy, že nebude hotová, necháte klobásu grilovať 20 minút – a výsledok? Bude suchá, tvrdá a bez chuti.
Bežná klobása potrebuje 10 – 12 minút pri strednej teplote. Ak si nie ste istí, teplomer je istota – vnútorná teplota by mala byť aspoň 70 °C.
Vopred sa o ne postarajte
Klobásy pred grilovaním môžete potrieť olejom, čo pomôže ich rovnomernejšiemu prepečeniu. V prípade neochutených klobás si môžete pripraviť marinádu z piva, horčice a medu.
Klobásy pred grilovaním môžete potrieť olejom, čo pomôže ich rovnomernejšiemu prepečeniu. V prípade neochutených klobás si môžete pripraviť marinádu z piva, horčice a medu.
Diskusia k článku