Hubový paprikáš

Paprikáš z hlivy ustricovej (fotorecept)

Autor receptu: sracz

Huby, zvlášť čerstvé, majú v našej rodinnej kuchyni „po praslici aj po meči“, nezastupiteľné miesto.* U nás doma to vyzeralo tak, že keď sa začiatkom jari v okolí mojich rodných Košíc objavili prvé smrže, okamžite sa z nich pripravovala praženica na mladej cibuľke (alebo starej) a ak bol medvedí cesnak tak aj s ním. Čerstvo mletá borievka (jalovec), bol už samozrejmosťou. Naisto aj polievky, perkelty, či paprikáše i guláše. Potom to už išlo s hubami podľa ich výskytu, až do neskorojesenných hlív.

4-6
porcie
15 minút
príprava
35-45 minút
tepelná úprava

Suroviny

Postup

  1. Tak a „ide sa na vec“!
  2. Pokrájal a vyškvaril som slaninu, pridal do nej zelenú cibuľku aj s „pierkami“, pór a plátky cesnaku; premiešal, zo 5 minút podusil, než som
  3. pokrájal paradajky, pridal ich do hrnca a posypal domácou vegetou (ak by som nemal, postačí soľ). Všetko som premiešal a podusil...
  4. ... než som pokrájal kapia papričky a jalapeño, následne ich pridal do hrnca a nadstavil plátkami masla. Premiešal a podusil,
  5. než som pokrájal hlivu ustricovú.
  6. Hliva nasledovala svojich predchodcov do hrnca; premiešal, podusil.
  7. Zasypal koreninami a „kontroval“ hustým talianskym paradajkovým krémom (ak by som ho nemal, pomohol by som si 3-4 PL dobrého paradajkového pretlaku), premiešal, krátko (5-7 minút) podusil.
  8. Všetko som zalial „kúpenským“ hubovým vývarom (môže sa použiť bársaký, či domáca mäsová polievka). Ozdobil „adidaskou“ bobkových listov a necelú ¼ hodinku nechal „prebublať“.
  9. Finále bolo v réžii kyslej smotany a mletého parmezánu a po premiešaní aj
  10. malej škatuľky šľahačkovej smotany (v slangu našich starých rodičov „šlahetky“).
  11. Teraz už stačilo iba priviesť do varu (to ako preventíva pred možnými črevnými ťažkosťami) a ozdobiť poslednou PL masla, aby sa na paprikáši nevytvorila kožka. Ak by ste vynechali smotany, máte perkelt.
  12. Podával som so švábskymi „Spätzle“ (recept nasleduje), bohato posypaný lístočkami petržlenovej vňate.