Jablkový zákusok
Jablkový zákusok

Makovo-jablkové rezy so želé a s čokopolevou fotorecept

helena10 - bez fotkyhelena10, 2. marca 2023
Makovo-jablkové rezy so želé a s čokopolevou (fotorecept)
Foto: helena10

Príprava zákuska je rýchla, nenáročná, vystačíte si s metličkou. Aj začiatočník ho zvládne upiecť.

Suroviny

Makovo-jablkové cesto:
1 kg
2 PL
3 ks
200 g
1 bal.
100 ml
150 ml
1 PL (nemusí byť)
150 g
štipka
1/2 bal.
150 g mletý neochutený
Jablkové želé:
500 ml (zo strúhaných jabĺk a doliať džúsom, vodou,...)
1 bal. (alebo vanilkový puding)
2 PL (alebo podľa chuti)
2 PL
2 - 3 PL mleté (sekané)
Čokoládová poleva:
1 PL
2 PL
1 PL
100 g
200 g
Na plech:




Postup

  1. 1

    Najprv si očistím, ošúpem a nastrúham jablká. Šťavu z jabĺk vytlačím do inej misky, lebo ju potrebujem na želé. Nechám bokom.

  2. 2

    Na cesto v inej veľkej miske metličkou riadne miešam celé vajcia s cukrami a štipkou soli. Pridám nastrúhané jablká bez šťavy, premiešam. Nalejem olej i mlieko a zase vymiešam. Pridávam lyžicu umu, miešam. Po častiach pridám múku zmiešanú s práškom do pečiva. Premiešam. Nakoniec vsypem mletý mak a poriadne vymiešam. Vzniklo hustejšie cesto.

  3. 3

    Plech 25 x 30 cm vymastím maslom a posypem strúhankou. Cesto rovnomerne rozotriem na plech.

  4. 4

    Pečiem vo vyhriatej rúre na 175 stupňov 30-35 minút. Kontrola špajľou.

    Makovo-jablkové rezy so želé a s čokopolevou (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Jablkové želé uvarím zo šťavy z nastrúhaných jabĺk, ktorú dolievam čistou vodou na pol litra. Doliať môžete aj šťavu z jablkového kompótu alebo jablkový džús. Pridala som citrónovú šťavu a cukor podľa svojej chuti. Upečené cesto som posypala trochu mletými orechmi. Uvarené ešte horúce želé hneď nalejem na upečené cesto, ktoré sa nemusí po upečení celkom vychladiť. Až po naliati želé na vrch cesta je potrebné koláč vychladiť asi 45-60 minút, aby želé riadne zatuhlo. Vrch želé - pudingu môžete tiež posypať troškou mletých orechov, ak chcete.

  6. 6

    Po vychladení navrch želé nalievam čokoládovú polevu. Tá sa uvarí na miernom ohni za stáleho miešania z vody, oleja, masla, práškového cukru a čokolády na varenie. Zákusok odložím do chladu, aby poleva stuhla.

    Makovo-jablkové rezy so želé a s čokopolevou (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    Potom nakrájam na rezy. Ochutnávka môže začať.

Diskusia k receptu

helena10
@olinecka , ďakujem za pochvalu. U nás chutí a je obľúbený, oplatí sa upiecť. Pekný víkend želám. 🌞

kucharka
Krásny koláčik, ja by som zjedla aj tácku :-)
Stáva sa z teba jablková kráľovná!
helena10
@kucharka , zastav sa niekedy, ponúknem Ťa. 😀 Bola by škoda nepiecť z vlastných jabĺk, keď je ich nadostač. Iné koláče upečiem, až sa minú naše jablká... Čo je doma, to sa najprv zužitkuje. Peknú nedeľu želám. 🤗

kukulienka71
Koláčik je vynikajúci, sýty a výdatný. Chutí aj dcére, ktorá jablkové neľúbi. Jablkovú šťavu som doliala pomarančovým džúsom. Poleva sa mi pri krájaní trocha polámala, ešte bol koláčik moc studený , chladil sa celú noc. Ďakujem a prajem krásnu nedeľu.


helena10
@kukulienka71 , mám radosť, že vám chutil koláč upečený podľa môjho receptu. Ďakujem za odporúčanie. Pozdravujem a prajem pekný deň. 🌞





SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia