Jablkový koláč
Jablkový koláč

Jablkový koláč

Marek Petrančák
šéfkuchár, včera 15:00
Jablkový koláč
Foto: Shutterstock
20 ks
porcií
40 minút
príprava
40 minút
na 180 °C

Suroviny

Cesto:
380 g
1 ČL
 štipka
1 ks
100 g
1 bal.
100 g
z 1 citróna
Plnka:
1 kg
100 g
50 g
1 ČL
1 tyčinka
1 hviezdička
1 ks
1 bal.
1 KL



Postup

  1. 1

    Na cesto zmiešame všetky prísady a rozdelíme ho na dve rovnaké časti, jednu dáme do mrazničky, aby sa cesto dalo nastrúhať.

  2. 2

    Pripravíme plnku – na panvici skaramelizujeme kryštálový cukor, pridáme doň za stáleho miešania maslo a očistené nakrájané jablká a dusíme približne 5 minút.

  3. 3

    Pridáme ďalšie ingrediencie, a to badián, celú a mletú škoricu, citrónovú kôru a citrónovú šťavu, vanilkový cukor, kávovú lyžičku jablčného octu. Dusíme ďalších 15 minút.

  4. 4

    Prvú polovicu cesta roztlačíme na plech vyložený pomasteným papierom na pečenie. Podusené jablká rozotrieme na cesto, uhladíme a na to nastrúhame druhú polovicu cesta z mrazničky.

  5. 5

    Pečieme v rúre vyhriatej na 180 °C asi 40–45 minút.

Diskusia k receptu