Jablkový koláč
Marek Petrančák
šéfkuchár, včera 15:00
šéfkuchár, včera 15:00

Foto: Shutterstock
20 ks
porcií
porcií
40 minút
príprava
príprava
40 minút
na 180 °C
na 180 °C
Suroviny
| Cesto: | |
| 380 g |
|
| 1 ČL |
|
| štipka |
|
| 1 ks |
|
| 100 g |
|
| 1 bal. |
|
| 100 g |
|
| z 1 citróna |
|
| Plnka: | |
| 1 kg |
|
| 100 g |
|
| 50 g |
|
| 1 ČL |
|
| 1 tyčinka |
|
| 1 hviezdička |
|
| 1 ks |
|
| 1 bal. |
|
| 1 KL |
|
Postup
-
1
Na cesto zmiešame všetky prísady a rozdelíme ho na dve rovnaké časti, jednu dáme do mrazničky, aby sa cesto dalo nastrúhať.
- 2
Pripravíme plnku – na panvici skaramelizujeme kryštálový cukor, pridáme doň za stáleho miešania maslo a očistené nakrájané jablká a dusíme približne 5 minút.
- 3
Pridáme ďalšie ingrediencie, a to badián, celú a mletú škoricu, citrónovú kôru a citrónovú šťavu, vanilkový cukor, kávovú lyžičku jablčného octu. Dusíme ďalších 15 minút.
- 4
Prvú polovicu cesta roztlačíme na plech vyložený pomasteným papierom na pečenie. Podusené jablká rozotrieme na cesto, uhladíme a na to nastrúhame druhú polovicu cesta z mrazničky.
- 5
Pečieme v rúre vyhriatej na 180 °C asi 40–45 minút.
Tiež jablkový koláč:
Tipy na recepty z Varechy
Tipy na články z Varechy
- 2







Diskusia k receptu