Perníkový koláč
Perníkový koláč

Perník s jahodovou polevou fotorecept

theflyingbaker - fotkatheflyingbaker, 7. novembra 2025
32
porcií
40 minút
príprava
25 minút
na 180 °C

Suroviny

Perník:
4 ks (veľkosť M)
200 g
400 g
1 bal.
2 KL
2 PL
100 ml
500 ml
4 PL
Poleva:
300 g
4 PL
200 g



Postup

  1. 1

    Rúru rozohrejeme na 180 ºC a hlbší plech (25x35 cm) vystelieme papierom na pečenie.

  2. 2

    Perník: Vo veľkej miske vyšľaháme vajcia s cukrom do bledej peny a v inej miske spolu premiešame múku, kypriaci prášok do perníka, škoricu a kakao.

    Perník s jahodovou polevou (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Do bledej peny potom po troškách striedavo zapracúvame mlieko a olej a sypkú zmes. Vymiešame hladké cesto, do ktorého nakoniec primiešame jahodový džem.

  4. 4

    Cesto uhladíme do formy a perník pečieme zhruba 25 minút (180 ºC) a necháme ho vychladnúť v plechu.

    Perník s jahodovou polevou (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Poleva: Jahody popučíme alebo rozmixujeme spolu s cukrom na pyré. Pyré prepasírujeme cez sitko a omáčku zahrejeme, kým sa nezačne variť.

    Perník s jahodovou polevou (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Nasekanú tmavú čokoládu prelejeme horúcou jahodovou omáčkou, necháme 2 minútky postáť a vymiešame polevu, ktorú rozotrieme na perník a necháme ju stuhnúť.

    Perník s jahodovou polevou (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    Vychladnutý perník, nakrájame na štvorce, ktoré ozdobíme prepolenými jahodami.

    Perník s jahodovou polevou (fotorecept) - obrázok 7

Diskusia k receptu

theflyingbaker
@olinecka (9.11.2025 14:41)

Odporúčam! Z polovičnej dávky kľudne do štvorcovej formy. Veľmi rýchly recept a chuť je božská! Ďakujem za komentár a nahliadnutie :-)