Krémeš s piškótami
porcií
príprava
na 190 °C
Suroviny
| Korpusy: | |
| 2 bal. rozvaľkané |
|
| studená (na potretie) |
|
| 3-4 PL (na posypanie) |
|
| Pudingový krém: | |
| 2 bal. |
|
| 1000 ml |
|
| 6-8 PL |
|
| 500 ml (40 %) |
|
| Sirup na piškóty: | |
| 200 ml |
|
| 3 PL |
|
| 200 ml (alebo mandľový, vaječný, kávový likér) |
|
| Okrem toho: | |
| 400 g |
|
| (na posypanie) |
|
Postup
-
1
Príprava lístkových plátov: Rúru predhrejte na 190 °C (klasický ohrev) alebo 185 °C (teplovzdušný ohrev). Pripravte si dva veľké plechy a vysteľte ich papierom na pečenie. Rozvaľkané lístkové cesto rozviňte aj s papierom, na ktorom je navinuté. Oba pláty cesta husto poprepichujte na viacerých miestach vidličkou. Tým zabránite nadmernému nafúknutiu počas pečenia.
- 2
Povrch oboch plátov potrite pomocou štetca alebo mašlovačky studenou vodou a rovnomerne ich zľahka posypte krupicovým cukrom. Opatrne preneste pláty aj s papierom na pečenie na pripravené plechy (možno budete potrebovať piecť každý pláť zvlášť).
- 3
Pečte v predhriatej rúre približne 15 minút, alebo kým nie sú pláty krásne zlatohnedé, chrumkavé a prepečené. Sledujte ich, aby sa nespálili. Upečené pláty nechajte úplne vychladnúť na rovnej ploche alebo mriežke.
- 4
Príprava krému: Z mlieka, kryštálového cukru (množstvo upravte podľa sladkosti vášho pudingu a chuti) a vanilkového pudingového prášku uvarte hustý puding presne podľa návodu na obale. Horúci puding ihneď prikryte potravinovou fóliou tak, aby sa dotýkala celého povrchu (zabránite tak vytvoreniu kožky), a nechajte ho úplne vychladnúť na izbovú teplotu.
- 5
Úplne vychladnutý puding krátko prešľahajte mixérom alebo metličkou, aby bol opäť hladký. V druhej, čistej a suchej miske vyšľahajte dobre vychladenú smotanu na šľahanie do tuhej šľahačky. Vyšľahanú šľahačku potom už len opatrne, po častiach, pomocou stierky alebo varešky vmiešajte do prešľahaného pudingu. Vznikne jemný a nadýchaný krém.
- 6
Sirup: V menšej miske alebo hlbšom tanieri zmiešajte vodu, krupicový cukor a rum alebo likér (ak ho používate). Miešajte, kým sa cukor úplne nerozpustí.
- 7
Vrstvenie krémeša: Jeden z vychladnutých plátov lístkového cesta položte na tácku, podnos alebo do hlbšieho plechu primeranej veľkosti. Ideálne položte plát spodnou (rovnejšou) stranou nahor, aby bol základ stabilný. Na tento plát rovnomerne rozotrite približne jednu tretinu pripraveného pudingového krému.
- 8
Cukrárske piškóty jednu po druhej veľmi krátko (naozaj len na sekundu z každej strany) namočte do pripraveného sirupu a ukladajte ich tesne vedľa seba na vrstvu krému, kým nepokryjete celú plochu. Na vrstvu piškót rovnomerne rozotrite druhú tretinu krému.
- 9
Opäť poukladajte vrstvu piškót krátko namočených v sirupe. Na druhú vrstvu piškót rozotrite zvyšnú tretinu krému. Pomocou stierky alebo noža uhlaďte povrch a prípadne aj boky krémeša, ak krém vytŕča.
- 10
Dokončenie a chladenie: Druhý upečený plát lístkového cesta položte na vrch krému, ideálne vrchnou, karamelizovanou stranou nahor. Jemne pritlačte po celej ploche, aby sa plát spojil s krémom.
- 11
Takto pripravený kremeš opatrne prikryte (napríklad alobalom alebo potravinovou fóliou, aby neobschol) a vložte do chladničky stuhnúť a odležať aspoň na 3 hodiny. Najlepší je však na druhý deň, keď piškóty pekne zmäknú a chute sa dokonale prepoja.
- 12
Pred podávaním posypte povrch krémeša cez sitko práškovým cukrom.
- 13
Ostrým, dlhým nožom (ideálne zúbkovaným, ktorý môžete pred každým rezom namočiť do horúcej vody a utrieť) nakrájajte krémeš na rovnaké štvorcové alebo obdĺžnikové porcie.
Tiež krémový zákusok:
Tipy na recepty z Varechy
Tipy na články z Varechy
- 2









Diskusia k receptu