Hádanka dňa:
Rôzny tuk, rôzne mafiny. Budú lepšie s olejom alebo s maslom?

Jarmila Horváthová, dnes 06:00     4 minúty čítania

Vláčne či krehké, vysoké či nízke alebo rýchlejšie hotové. To všetko závisí od toho, aký druh tuku použijete do cesta na mafiny. Je teda lepší olej alebo maslo? Odpoveď vás možno prekvapí.



Foto: Shutterstock

Mafiny sú vďačným typom koláčov. Pomerne dlho vydržia, dajú sa dobre prenášať, ich príprava nie je zložitá a ani pri nej nezašpiníte veľa riadu. Ak ste si niekedy prezreli viac receptov na mafiny, určite ste si všimli, že niekto do nich dáva olej, niekto maslo. Čo je lepšie?

Ako to robia v Amerike

Odpoveď vás možno prekvapí – najlepšie je dávať kombináciu oleja a tekutého masla. Tak to robia v USA, ktoré sú pravlasťou mafinov a sú tam stále mimoriadne populárne. Olej dodá mafinom šťavnatosť aj trvanlivosť a maslo im dodá chuť.

Ak použijete len olej, mafiny majú hrubšiu, akoby špongiovú štruktúru, ale zase dlhšie vydržia mäkké. Mafiny len s maslom majú jemnejšiu chuť a sú akoby krehkejšie.

To, aký tuk sa do cesta na mafiny použije, sa odzrkadlí aj na výške upečených mafinov. Najviac "narastú" tie, v ktorých sa používa kombinácia oleja a masla, druhé sú mafiny s olejom a tretie s maslom, čo je celkom zaujímavé, keďže maslo sa šľahá s cukrom a napení sa, takže by sa dalo predpokladať, že aj mafiny budú vyššie.

Kedy olej a kedy maslo

Napriek tomu, že najlepšou možnosťou je použiť zmes neutrálneho oleja a roztopeného vlažného masla, môžete použiť buď len jedno alebo druhé. Aby ste dosiahli optimálny výsledok, je dobré vedieť, na aký typ mafinov je ten ktorý tuk najlepšie použiť.

Maslo dodáva koláčom bohatú, charakteristickú chuť a preto je vhodné ho použiť do mafinov, ktoré majú jemnú chuť, napríklad pri "bielych", teda napríklad vanilkových. S maslom chutia oveľa lepšie ako s chuťovo neutrálnym olejom.


Naopak pri mafinoch s bohatou chuťou, napríklad čokoládových, stačí použiť olej. Čokoláda navyše maslovú chuť potláča, takže maslo možno nahradiť olejom bez väčšej straty arómy. Výhodou, ako sme spomínali je, že mafiny pripravené s olejom zostanú vlhké a dlhšie mäkké. Navyše pečenie vyjde aj lacnejšie a príprava trvá kratšie, keďže olej sa len pridá do cesta a nemusí sa miešať s cukrom do peny ako maslo.





ANKETA: Keď idete niečo piecť prvýkrát, pozriete si viac receptov?

90,9%



9,1%







Diskusia k článku










TOPlist