Dobré kombinácie:
Čo dezert, to iný čaj. Ako vybrať ten najvhodnejší k štrúdli či medovníkom?

Veronika Lucáková, včera 06:00     7 minút čítania

Párovanie vína s jedlom nie je nič neobvyklé. Ale viete, že isté pravidlá platia, aj keď chcete podávať k sladkému dezertu čaj?



Foto: Shutterstock

Nielen víno má svoje chute a arómy, ktoré vedia výborne doplniť rôzne jedlá. Platí to aj o rôznych druhoch čaju, ktoré môžu podporiť a podčiarknuť chuť sladkých pochúťok. Či už siahnete po čiernom, zelenom, bielom, bylinkovom alebo ovocnom čaji, každý z nich pasuje k rôznym koláčikom a dezertom. Ak si namiesto kávy ku sladkému vychutnávate radšej čajík, tak tieto kombinácie určite vyskúšajte.

Jablková štrúdľa a klasický čierny čaj

Chrumkavá štrúdľa, či už ťahaná alebo rýchla z lístkového cesta, plná šťavnatých jabĺk a voňavej škorice si rozumie s robustným čiernym čajom, ktorý zjemní sladkosť a podtrhne korenisté tóny. Silný čierny čaj dokonale vyváži bohatú chuť štrúdle a dobre ladí aj s ďalšími ovocnými dezertami, najmä s malinami a jahodami.



Foto: Shutterstock



Medovníky a čaj rooibos alebo bylinkový čaj

Korenisté medovníky s medovou sladkosťou sa krásne dopĺňajú s jemným, prirodzene sladkým čajom rooibos alebo aj s upokojujúcim bylinkovým čajom. Ak pridáte do čaju na vylúhovanie ešte škoricovú tyčinku alebo sušený pomaranč, ešte viac posilníte jesennú či zimnú náladu.



Makovník a čaj Earl Grey

Makový závin so svojou mierne zemitou chuťou sa výborne hodí k Earl Grey čaju, ktorý má citrusové tóny bergamotu. Chuťový zážitok ešte môžete podporiť lyžičkou medu a štipkou citrónovej kôry.



Tvarohové koláče a mäta alebo harmanček

Sladké a mierne kyslasté tvarohové koláče sa ideálne kombinujú s upokojujúcim mätovým alebo harmančekovým čajom, ktorý dodá popoludniu pohodu a relax.



Koláče s pumpkin spice korením a chai čaj

Ak chcete vyskúšať jesenné trendy, tekvicový koláč s korením ako škorica, muškátový orech a klinčeky, ladí s chai čajom, ktorý obsahuje podobné koreniny. Skúste si uvariť chai latte, ktoré sa dá podávať aj bez kávy, jednoducho prilejte napenené mlieko do hotového čaju.



Karamelové a orechové dezerty a čaj rooibos

Orechové koláče, karamelové zákusky alebo pečené orechy s medom sa skvele hodia k prirodzene sladkému čaju rooibos.

Kysnuté koláče a ovocný čaj

Kyslasté ovocné čaje, napríklad so šípkami a ibištekom všeobecne ku sladkostiam výborne pasujú. Ale k našim domácim tradičným pečeným buchtám, ovocným koláčom s posýpkou alebo k závinom sa budú hodiť hádam úplne najviac.



Exotické kokosové a mangové dezerty a biely čaj

Krémové dezerty, v ktorých sa používa kokosové mlieko a dužina z manga pekne harmonizujú s jemnou chuťou bieleho čaju.

Našľahané krémové dezerty v pohári a zelený čaj

Výrazné tóny zeleného čaju, ktoré sa pohybujú od sviežej, sladkastej až po mierne horkú budú najlepšie chutiť pri dezertoch, ktoré sú krémové, ľahké a našľahané, bez ťažkých korpusov, čokolády, korenín a podobne.

Horká čokoláda a mätový čaj

Horká čokoláda sa dokonale dopĺňa s mätou, ktorá osvieži chuť a vyváži sladkosť.



ANKETA: Vychutnávate si dezerty aj k čaju?

40,0%



60,0%







Diskusia k článku










TOPlist