Pečené buchty
Pečené buchty

Buchtičky ako od babičky

katarinalucanova - fotkakatarinalucanova, včera 16:28

Pečené kysnuté buchty plnené tvarohom alebo lekvárom. Stará dobrá klasika našich babičiek. Nadýchané cesto, tradičná chuť, ktorá poteší každého.

24
porcií
60 (+ kysnutie) minút
príprava
30 minút
na 180 °C

Suroviny

Cesto:
500 ml
1 kocka
3 pl
500 g
500 g
200 g
1 ks uvarený
4 ks
50 ml
1 ČL
Lekvárová plnka:
 domáci
Tvarohová plnka:
500 g
3 PL
3 PL
hrsť
1/3 ČL
Na potretie buchiet:
1 ks
2 PL
2 PL
Na vymastenie a vysypanie plechu:



Postup

  1. 1

    Vlažné mlieko zmiešame s cukrom a droždím, necháme 5-10 minút vzísť kvások. V miske zmiešame preosiatu múku so soľou. Pridáme kvások, roztopené maslo, postrúhaný uvarený vychladnutý zemiak, žĺtky, rum. Vymiesime hladké cesto a necháme na teplom mieste kysnúť asi 1 hodinu, kým zdvojnásobí objem.

  2. 2

    Tvarohová plnka: Hrozienka prelejeme vriacou vodou a scedíme. Pridáme tvaroh, cukor, kyslú smotanu a vanilku. Dobre vymiešame.

  3. 3

    Vykysnuté cesto rozvaľkáme na pomúčenej doske na hrúbku cca 1,5 cm. Pokrájame na štvorčeky asi 8 x 8 cm. Plníme tvarohovou plnkou alebo lekvárom, najlepšie je použiť domáci slivkový. Buchtičky poukladáme na plech vymastený maslom a vysypaný múkou. Potrieme rozšľahaným vajíčkom.

  4. 4

    Dáme piecť do vyhriatej rúry. Pečieme na 180 °C cca 30 minút. Hneď po upečení potrieme povrch buchiet roztopeným maslom s rumom.

Diskusia k receptu