Jablková torta
Jablková torta

Kráľovská jablková torta

theflyingbaker - fotkatheflyingbaker, dnes 19:26

Jeseň a jablkové zákusky je kombinácia, ktorú asi nič netromfne.
Zdroj: Youtube

12-14
porcií
30 minút
príprava
10+30+20 minút
na 180 °C

Suroviny

Korpus:
120 g
 štipka
8 g
60 g
1 ks
240 g
1 ČL
Jablková náplň:
4 ks
30 g
1 bal.
750+100 g
2 bal.
Na krém:
4 ks
 štipka
150 g
30 g



Postup

  1. 1

    V miske vymiešajte maslo, cukor, soľ, vanilkový cukor a vajce. Pridajte múku spolu s práškom do pečiva a všetko premiešajte do hladka. Hotové cesto zabaľte do potravinovej fólie a dajte ho na 15 minút do chladničky.

  2. 2

    Medzitým si pripravte jablkovú náplň: Jablká ošúpte, zbavte jadierok a nakrájajte na menšie kocky. V hrnci premiešajte nakrájané jablká, cukor a 750 g jablkového džúsu. Zmes priveďte k varu a varte približne 5 minút, kým jablká nezačnú mäknúť. Pridajte vanilkový puding zmiešaný so 100 g jablkového džúsu a dôkladne premiešajte. Pokračujte vo varení za stáleho miešania na miernom ohni ďalších 5 minút.

  3. 3

    Pripravené cesto roztlačte do formy s priemerom 24 cm, ktorú ste predtým vystlali papierom na pečenie. Cesto popichajte vidličkou a rovnomerne naň vylejte jablkovú náplň. Pečte v predhriatej rúre na 180 °C približne 30 minút.

  4. 4

    Bielky spolu so štipkou soli vyšľahajte do tuha. Postupne pridávajte cukor a šľahajte, až kým nezískate pevný sneh. Tento sneh jemne navrstvite na jablkovú náplň. Aby ste získali efekt "kopčekov" dotknite sa ho spodnou stranou lyžice a ťahajte ju hore. Sneh sa na ňu na chvíľku nalepí a keď sa odtrhne, ostane vám kopček/cíp. Vrch posypte mandľovými lupienkami. Dajte naspäť do rúry.

  5. 5

    Celý koláč pečte pri 180°C ešte ďalších 15-20 minút, kým nezískate krásnu zlatistú farbu. Po upečení nechajte koláč vychladnúť a potom môžete podávať.

Diskusia k receptu