Maďarská hubová polievka fotorecept

grundilka - fotkagrundilka, 15. apríla 2015
Maďarská hubová polievka (fotorecept)
Foto: grundilka
4
porcie

Suroviny

700 g čerstvé krájané
2 PL
300 g nasekaná na drobno
1 strúčik prelisovaný
1 ČL
2-3 ČL sušený
1 PL maďarská
2 ČL čerstvá
3 PL
500 ml (alebo zeleninový, kurací vývar)
1 ks na kôru
 čerstvo nasekaná
250 ml (alebo mlieko)
120 ml




Postup

  1. 1

    Na miernom plameni rozpustíme maslo a pridáme nakrájanú cibuľu. Varíme asi 5 minút, kým cibuľa nebude mäkká.

    Maďarská hubová polievka (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Pridáme prelisovaný cesnak a premiešame.

  3. 3

    Pridáme nakrájané huby spolu so soľou, sušeným kôprom a maďarskou paprikou. Necháme variť 10 minút, kým huby nepustia šťavu.

    Maďarská hubová polievka (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Pridáme citrónovú šťavu a hladkú múku. Miešame asi 5 minút, kým zmes nezhustne.

    Maďarská hubová polievka (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Pridáme vývar a dobre premiešame. Plameň znížime na stredne nízku teplotu, prikryjeme pokrievkou a varíme asi 10 minút.

    Maďarská hubová polievka (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Medzitým si nastrúhame kôru z citróna a nakrájame si petržlenovú vňať. Spolu zmiešame.

    Maďarská hubová polievka (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    Po 10 minútach pridáme smotanu spolu s kyslou smotanou. Dochutíme soľou a mletým čiernym korením.

  8. 8

    Podávame v miske/tanieri a zľahka posypeme zmesou z citrónovej kôry a petržlenovej vňate.

    Maďarská hubová polievka (fotorecept) - obrázok 8

Diskusia k receptu

jozka2
Jaj to musi byt veeelmi chutna polievka s Tolko hribov v nej.Hribove polievocky milujem na kazdy sposob a najviac tu cesku kulajdu.5
jarunka
Polievocka vyzera byt velmi dobra. Milujeme jedla s hribami, cesku kulajdu ma naucila svokra.
mijaita
Ona to v podstate je kulajda ale je tam navic cervena paprika a nejsou v polevce brambory ani ztracena, ani jina vejce. Mne se líbí, je to zase malá, i když dost zásadní obměna kulajdy. Určitě ji uvařím.
1x elixir
mijaita
Zas bez kopru a cervene papriky je to bilá, houbová omáčka, kterou varim s hovezim masem a houskovým knedlíkem.
1x elixir
jozka2
Mas pravdu mijaita,toto nie je kulajda.kulajdu milujem.Boli tu podla mna 2 originaly krasne do detailov spracovane od Sracz a nepamatam sef kuchara, ktory tu pridal recept kulajdy.Toto je dobra hubova polievka.Kulajda ma svoj recept,ktory sa neda menit.
pusta1
@Grundilka , pozrela som si tvoje receptíky a vidím, že miluješ hub :-)
veľmi pekný recept, skutočne si sa s ním vyhrala a je typicky madarský, o žiadnej českej kulajde a jej obmenách nemôže byť ani reči :-))
s kulajdou tento recept nemá nič spoločného :-)
inak milujem kulajdu, len tak na okraj celého.
pre neznalých madarskej kuchyne, madarská kuchyňa to nie je výlučne len červená paprika v jedlách, patrí tam typicky tvaroh, mlieko, sladká a kyslá smotana, syry, najmä rôzne huby, slanina, rôzne bylinky, zelenina každého druhu, veľa korenín, cibule, cesnaku a mnohé iné suroviny. :-)
odviedla si poctivú a precíznu prácu, pekná prezentácia postupu i fotiek :-))
po zásluhe za celú kompozíciu ti patrí *****
mijaita
@pusta a dost! Nevyjadruju se ke tvym, ne vzdy relevantnim poznamkach vzhledem k tem, kteri si dovoli cokoliv kritizovat, nebo maji jiny nazor. Ale houbova, bila omacka se u nas delala a dela, krome tmave a je to bez cervene papriky, se smetanou a je husta. Nekdo ji dela z masoveho vyvaru, mnoho lidi jen se smetanou. A pokud to pro tebe neni houbova omacka, odpust si komentar typu "toho si nevsimej". Jsi zla a myslíš si o sobe, ze nejlepší. Není tomu tak. Nikdo totiž není dokonalý.
alex37
polievočka vyzerá prudko "žravo" už som robila podobnú od Tinci, ale paci sa mi aj tvoja :-)
gitka61
Madarska hubova polievka sa u nas urcite bude vyskusana,uz je vk.k.5*****:-)
motyka
vyzerá výborne. Robím podobnú.Cez víkend vyskúšam podľa teba. Možno sa ustáli v našej kuchyni.KK*****.
caterina
potvrdzujem, vynikajuca! Ja som sice pridala dva zemiaky, ale nemyslim, ze by to vyrazne zmenilo chut oproti originalu. Ten kopor je v nej velmi dobry
katerin
Vyzerá prudko jedlá!!!Určite vskúšam tvoju verziu.Aké huby si použila-iba žampióny,alebo je tam viac druhov?
elixir
Parádne. :) Múku by som nahradila zemiakom, aj s tým vajíčkom by to mohlo byť super. :)