Foto: grundilka
4
porcie
porcie
Suroviny
700 g čerstvé krájané |
|
2 PL |
|
300 g nasekaná na drobno |
|
1 strúčik prelisovaný |
|
1 ČL |
|
2-3 ČL sušený |
|
1 PL maďarská |
|
2 ČL čerstvá |
|
3 PL |
|
500 ml (alebo zeleninový, kurací vývar) |
|
1 ks na kôru |
|
čerstvo nasekaná |
|
250 ml (alebo mlieko) |
|
120 ml |
|
|
Postup
-
1
Na miernom plameni rozpustíme maslo a pridáme nakrájanú cibuľu. Varíme asi 5 minút, kým cibuľa nebude mäkká.
-
2
Pridáme prelisovaný cesnak a premiešame.
- 3
Pridáme nakrájané huby spolu so soľou, sušeným kôprom a maďarskou paprikou. Necháme variť 10 minút, kým huby nepustia šťavu.
- 4
Pridáme citrónovú šťavu a hladkú múku. Miešame asi 5 minút, kým zmes nezhustne.
- 5
Pridáme vývar a dobre premiešame. Plameň znížime na stredne nízku teplotu, prikryjeme pokrievkou a varíme asi 10 minút.
- 6
Medzitým si nastrúhame kôru z citróna a nakrájame si petržlenovú vňať. Spolu zmiešame.
- 7
Po 10 minútach pridáme smotanu spolu s kyslou smotanou. Dochutíme soľou a mletým čiernym korením.
- 8
Podávame v miske/tanieri a zľahka posypeme zmesou z citrónovej kôry a petržlenovej vňate.
Tipy na recepty z Varechy
SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia
Tipy na články z Varechy
- 3
veľmi pekný recept, skutočne si sa s ním vyhrala a je typicky madarský, o žiadnej českej kulajde a jej obmenách nemôže byť ani reči :-))
s kulajdou tento recept nemá nič spoločného :-)
inak milujem kulajdu, len tak na okraj celého.
pre neznalých madarskej kuchyne, madarská kuchyňa to nie je výlučne len červená paprika v jedlách, patrí tam typicky tvaroh, mlieko, sladká a kyslá smotana, syry, najmä rôzne huby, slanina, rôzne bylinky, zelenina každého druhu, veľa korenín, cibule, cesnaku a mnohé iné suroviny. :-)
odviedla si poctivú a precíznu prácu, pekná prezentácia postupu i fotiek :-))
po zásluhe za celú kompozíciu ti patrí *****
Komentáre nesúvisiace s receptom boli a budú bez upozornenia odstránené.