Pečené kuracie stehná

Kuracie stehná s gaštanovou plnkou (fotorecept)

Autor receptu: sracz

Veľa ľudí sa domnieva, že s mojou „prišahanou“ máme alergickú reakciu na morčacie (po vihodňarski puľkové) mäso. Opak je pravda.* Milujeme ho, ale tu ťažko kúpim morku s veľkosťou pre manželský pár dôchodcov. Tak sme vstúpili do spoločnosti ochrancov domácich i divých moriek i moriakov a už 20. rok im darúvame život. V tunajší deň „vďakyvzdania“ zvykneme obedovať kuracinu na bársaký spôsob a posledný novembrový štvrtok som ju pripravil s gaštanovou plnkou. A chutila aj s ryžou so šampiňónmi.

2
porcie
15 minút
príprava
80 minút
na 210/190 °C

Suroviny

Postup

  1. Podarilo sa mi kúpiť pár pekných kuracích stehien, ktorým som, po dočistení, umytí a osušení, uvoľnil kožu (išlo to ľahko pomocou nechtov pravej dlane), stiahol ju a natiahol späť na pôvodné miesto.
  2. Všetky ingrediencie som si rozložil, zo zelerových stoniek a petržlenovej vňate použijem iba lístočky a vrecúško jedlých predvarených gaštanov (už bez kôry) pretlačím lisom na cesnak.
  3. Na panvici som vyškvaril pokrájanú slaninu a potom na nej do sklovita
  4. orestoval aj na drobno pokrájanú šalotku a
  5. pretlačil gaštany.
  6. Do pomocného „vajndlingu“ som postupne vložil na kocky pokrájanú dvojdňovú žemľu, šalotku orestovanú na slanine, z lístočkov vetvičiek na drobno pokrájaného rozmarínu i tymianu, pretlačené jedlé gaštany, pokrájanú zelenú papriku; všetko posypal mletým čiernym korením, soľou, 1/3 strúhaného muškátového orieška a sladkou mletou paprikou, zalial asi 150 ml vlažného mlieka,
  7. zľahka premiešal, podľa potreby dolieval ďalšie vlažné mlieko, až do požadovanej hustoty.
  8. Následne naplnil pod uvoľnenú kožu kuracích stehien a
  9. uložil na pekáč s papierom na pečenie, vymastený hroznovým olejom (ktorý je, podľa odborníkov, najvhodnejší na pečenie mäsa), pridal pokrájané kúsky karotiek, paradajok i zvyškov zelenej „mäsitej“ papriky, po vetvičke čerstvého rozmarínu, „hoblinky masla“, posypal sladkou mletou paprikou, celou rascou. Zakryté alobalom nechal 12 minút pri 205 °C „zatiahnuť“, potom bez odokrytia stlmil ohrev na 185 °C a 44 minút nechal piecť.
  10. Medzičas som využil na uvarenie prílohy. PL oleja na vymastenie hrnca, 250 ml ryža – asi 3-4 minúty popražiť, 500 ml vriaca voda, KL soli a PL masla, premiešať a variť, do odparenia vody. Vsypať sterilizované šampiňóny bez nálevu, hrsť lístkov petržlenovej vňate, premiešať a hotovo!
  11. Upečené kuracie stehná so zeleninou som už odokryté nechal asi 18 minút zapiecť a
  12. podával aj s pečenou zeleninou, kto má chuť, dostane aj ryžu.
  13. Vážení a milí priatelia i priaznivci Varecha.sk, na okná nám mráz už kreslí, Vianoce k nám pokoj vniesli, žiara stromčeka darčeky halí, nech Vám srdce šťastím žiari! Fujavicu šťastia, víchricu pohody, závej radosti, len vločku malú všedných starostí a hlavne lavínu zdravia a lásky v Novom roku praje Šrác Ferry s manželkou!