Kuracie stehná na bielom víne na spôsob Coq au Riesling fotorecept

elenas - fotkaElenas, 25. mája 2018 14:01
Ďalšie recepty »

Kuracie stehná na bielom víne na spôsob Coq au Riesling (fotorecept)Foto: elenas

Ešte jedna francúzska lahôdka ako tip na víkendový obed. Je to alsaský variant kohúta na víne, ktorý sa pripravuje na rozdiel od burgundského na bielom víne Riesling. Príprava vôbec nie je náročná ale výsledok je ohromný. Vyskúšajte.

5-7
porcií
50 min
príprava
30 min
tepelná úprava

Suroviny

5-7 ks (horné)
3-4 ks (alebo cibuľa)
3-4 strúčiky
1-2 ks
100-150 g prerastená (môže byť aj oravská)
250 g
250-300 ml (Rizling)
200-250 ml
200 ml (30 %)
1/2 ks
1 PL
1 ks
 podľa chuti (čerstvý)
NOVINKA: Vychádza druhá kniha z Varecha.sk:
100 slaných a sladkých receptov

Postup prípravy

  1. 1

    Ako väčšina Francúzov ani ja som si nerobila ťažkú hlavu z kohutieho mäsa a jednoducho použila kuracie. Príprava je oveľa rýchlejšia a jedlo je veľmi chutné. V origináli Francúzi pridávajú do jedla koňak alebo brandy (slivkové alebo grepové) a zahusťujú žĺtkom. Podľa mňa ani brandy ani žĺtok nie sú až tak rozhodujúce (zvlášť ak brandy nie je francúzske), takže ak to nechcete, môžete vynechať.

    Kuracie stehná na bielom víne na spôsob Coq au Riesling (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    V rajnici alebo hlbšej panvici necháme zohriať olej a maslo. Kuracie stehna osolíme, okoreníme a osmažíme na prudkom ohni zo všetkých strán. Vytiahneme z panvice a odložíme na tanier.

    Kuracie stehná na bielom víne na spôsob Coq au Riesling (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Šalotku alebo cibuľu (stačí 2 ks) jemne nakrájame a urestujeme na panvici, kde sa smažili kuracie stehná. Pridáme nakrájanú mrkvu, cesnak a na kocky nakrájanú slaninu. Všetko spolu chvíľu osmažíme a odložíme na tanier.

    Kuracie stehná na bielom víne na spôsob Coq au Riesling (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Ďalej smažíme na štvrťky nakrájané šampiňóny. Ktoré potom tiež odložíme na tanier.

    Kuracie stehná na bielom víne na spôsob Coq au Riesling (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Zvyšný tuk z panvice zlejeme. A ukladáme späť do panvice zmes zeleniny so slaninou, osmažené šampiňóny a pridáme brandy. Trochu flambujeme, aby sa vyparil alkohol. Navrch ukladáme kuracie mäso. Všetko zalejeme bielym vínom a kuracím vývarom (bujónom). Prikryjeme pokrievkou a dusíme 20-30 minút do mäkka.

    Kuracie stehná na bielom víne na spôsob Coq au Riesling (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    V smotane rozmiešame vaječný žĺtok a pridáme k mäsu. Pridáme podľa chuti tymian (nemusí byť) . Zohrejeme ale už nevaríme. Dochutíme citrónovou šťavou.

    Kuracie stehná na bielom víne na spôsob Coq au Riesling (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    Posypeme petržlenovou vňaťou. Podávame s prílohou (cestoviny, nudle, špecle, ryža) alebo bez, len tak s chlebom.

    Kuracie stehná na bielom víne na spôsob Coq au Riesling (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    Ja mám rada s cestovinami. Dobrú chuť!

    Kuracie stehná na bielom víne na spôsob Coq au Riesling (fotorecept) - obrázok 8
Recept je zaradený do tagov:


TOPlist