Kuracie prsia
Kuracie prsia

Kuracie prsia so šalátom s dresingom z vyzretého syra

Jaroslav Bachleda
šéfkuchár Hotela Lomnica v Tatranskej Lomnici, 30. júla 2021
Kuracie prsia so šalátom s dresingom z vyzretého syra
Foto: Hotel Lomnica
4
porcie
50 minút
príprava

Suroviny

Kuracie prsia:
4 ks s kožou
2 strúčiky
100 g
5 g čerstvý
5 g čerstvý
Šalát:
1 ks
250 g
1 ks
1 ks
Dresing:
500 ml
90 ml (alebo voda)
40 g
50 g
20 g
1 strúčik
10 g
1 ČL
4 ks
1 ČL
z 1 citróna
3 g
10 g
2 g
Čips z vyzretého syra:
100 g
15 g
5 g
Krutóny:
300 g (najlepšie z predošlého dňa)




Postup

  1. 1

    Najprv urobíme čips zo syra. Syr nastrúhame na jemnom strúhadle, pridáme bezlepkovú múku, ľanové semienka, zľahka premiešame a rozotrieme natenko na plech s mastným papierom. Prekryjeme druhým mastným papierom a valčekom vyvaľkáme tak, aby sa hmota spojila a vznikol tenký plát. Dáme piecť do rozohriatej rúry asi pri 170 stupňoch na 10 minút (bez ventilátora).

  2. 2

    Do litrovej odmerky dáme všetky ingrediencie na dresing okrem citrónovej šťavy a oleja. Rozmixujeme na pyré a postupne začneme pridávať olej (ako na majonézu). Dochutíme soľou, cukrom a citrónovou šťavou.

  3. 3

    Šalát a zeleninu umyjeme, očistíme a osušíme. Šalát natrháme na malé kúsky a zeleninu nakrájame na 1 cm kocky. Tesne pred podávaním zmiešame 4–6 polievkových lyžíc dresingu so zeleninou a so šalátom.

  4. 4

    Kuracie mäso očistíme, osolíme, okoreníme. Opečieme na oleji na horúcej panvičke (vhodnej do rúry) kožou dole aspoň 3 minúty jemne dohneda, potom otočíme a opečieme z druhej strany. Pridáme pár strúčikov cesnaku, vetvičku rozmarínu a tymian. Dopečieme v rúre pri 180 stupňoch asi 12 minút (podľa veľkosti pŕs). Vyberieme, minútku počkáme, na mäso položíme asi 100 g nakrájaného masla a necháme odstáť.

  5. 5

    Chlieb nakrájame alebo natrháme na ľubovoľné kúsky, opečieme nasucho alebo na oleji na panvici do chrumkava, na konci zjemníme maslom. Šalát podávame na studenom tanieri, k tomu servírujeme upečené mäso. Posypeme chlebovými krutónmi, dozdobíme nalámaným syrovým čipsom.

Diskusia k receptu