Kuracie mäso
Kuracie mäso

Kuracie Kung Pao videorecept

blogbusker - fotkablogbusker, 6. decembra 2021

Keď si človek v bistre nevie narýchlo vybrať a chce ísť na istotu... Samozrejme s ryžou, rezancami či hranolkami.

2
porcie
35 minút
príprava
5 minút
tepelná úprava

Suroviny

250 g (vykostené bez kože)
1 ČL
2 ČL
1 ČL (korenie five spice)
2 ČL
3 ČL
1 PL (sweet chilli)
1 ČL
3 ks
2 strúčiky
1 ks
1 ks
100 g
1 ČL
100 ml
1 PL
20 g pražené
1 hrsť




Postup

  1. 1

    Príprava Kung Pao marinády: Do jednej misky naraz zmiešaj na kocky nakrájané kuracie stehná, biele korenie, štipku soli, 1 ČL hnedého cukru, five spice korenie (zmes korenín badiánu, klinčekov, škorice, feniklu a sečuánskeho korenia alebo muškátového orechu), 1 ČL kukuričného škrobu, 2 ČL sójovej omáčky, sweet chilli omáčku a sezamový olej. Nechaj marinovať minimálne 30 minút - zatiaľ si pripravíš všetko ostatné.

  2. 2

    Príprava zeleniny: Na výber je mnoho kombinácií, je v tom veľký kus slobody a individuálnych chutí. Môžeš zakomponovať napríklad aj huby, papriku, pór či ananás. Ja som išiel po klasike a nadrobno som nakrájal mladé cibuľky, cesnak, mrkvu, cibuľu a bambusové výhonky.

  3. 3

    Príprava škrobovej zálievky: Kung Pao má mať jemne viskóznu konzistenciu, ktorú mu dodá táto jednoduchá sladko-slano-kyslá zálievka. Vyrobíš ju spojením 1 ČL hnedého cukru, 1 ČL ryžového octu, 1 ČL sójovej omáčky, 1 ČL kukuričného škrobu s deci vody.

  4. 4

    Od finále nás delí už len pár krokov a minút. Na rozpálený wok/hlbokú panvicu nalej olej a krátku chvíľu na to pridaj marinované kurča. Dôležitá info - nikdy neprestaň miešať, wok musí byť stále v pohybe. Týmto dostaneš do jedla typickú grilovanú dymovú chuť.

  5. 5

    Po cca 3 minútach za stáleho miešania pridaj zeleninu, po ďalších 3 minútach prilej škrobovú zálievku. V poslednej minúte varenia prisyp arašidy a sezam, posledných párkrát zmes premiešaj a odstav wok zo sporáku.

  6. 6

    Podávaj s ryžou, rezancami, kľudne aj s hranolkami, skrátka tak, ako to máš v tvojom bistre najradšej. Instagram : walrus.buko

Diskusia k receptu

chemik
Jenom upozorňuji, že arašidy mají být ty pražené ve slupce a ne ty solené, přepálené, ze sáčku k pivu nebo vínu nebo ta příšerná hotová drcená směs, co používají malá čínská bistra.
bugout
Keďže sa snažíš recept lokalizovať a prispôsobiť a zároveň nezháňať špecifické suroviny ktoré tam patria (a dajú sa aj u nás pohodlne zohnať) mám pár odporúčaní. K bodu štyri poviem, že tá dôležitá info platí le pre prípad ak nepoužívate panvicu/wok s nejakou nepriľnavou vrstvou a sporák má taký výkon ako tie v Číne. Inak je to bezpredmetné (čiže predpokladám, že pre 95% užívateľov varechy) a žiadnu chuť to nepridá.
Odporúčam do marinády na mäso pridať trochu ginu (originál ma ísť ryžové víno shanoxing; mirin alebo saké nie je dobrou náhradou!). Ryžový ocot, ak nemáte nekupujte, dobrú robotu tam urobí aj citrón. Originál tam ma ísť čierny ryžový ocot "zhenjiang" dá sa tu kúpiť ale má dosť špecifickú chuť. Ja osobne používa čierny ryžový ocot Pearl river bridg, ale ochutený. Môžem ho odporučiť každému, krásne vonia aj chutí..(myslím, že ho dostať aj v kauflande, ale objednať sa dá pohodlne) . Originál tam patrí aj sečuánske korenie, tak ako do snáď všetkých sečuánskych jedál (mne vadí, nepoužívam ho) a zázvor.
Pokiaľ ide doplnky k mäsu tak najbližšie ku gong bao to bude len s mladou cibuľkou, sušeným čili a arašidy (nič iné tam skrátka nepatrí, aj keď pri krajine veľkosti Číny hovoriť o jedinom a pravom recepte nie je na mieste). Arašidy, ako písal chemik treba opražiť "surové" (neviem ako ich inak nazvať) , skrátka nie už pražené. Mrkva, cibuľa ani nič iné tam nepatrí, to isté platí aj pre sezam a sweet čili omáčku (čím, nehovorím, že to bude zlé). S bielym korením tiež opatrne má svoju špecifickú arómu a ja ho radšej nepoužívam. A na záver len doplním, že "kung pao" je len fonetické "zmršenie" originál názvu Gong bao, podobne ako pri švej ču žu.
blogbusker
A ja vam znovu dakujem za nazor :)
Na profika sa nehram, to necham na vas :) rad robim videa a recepty podla svojho sposobu - ako hobby, jednoducho a hlavne ako chcem ja, to znamena, ze si to aj nazvem tak ako chcem ja a dam si tam to, co chcem ja (btw - toto je emulacia bistra na slovensku, nie original cinskeho receptu). Nerobim to pre to, aby som to mal ja najspravnejsie, alebo najvieruhodnejsie. Chcem sa iba podelit s inymi, ako to mam rad ja, mozno ako na to inak, podomacky, aby to neznelo ako strasna veda atd atd ... easy as that :) Ak sa vam to nepaci, tak si prosim na mna neklikajte, je tu kopa inych sikovnych ludi, co isto publikuju tak, ako by ste chceli vy :*
bugout
Je úplne normálne, že každý varí po svojom a ako chce 😂 A potom sú tu komentáre aby ľudia povedali svoj názor. Poradili sa/si a prípadne usmernili a naučili niečo nové. Ja sa veru tiež nehrám na profika a ani ním nie som. Čo nič nemení na tom, že máš pekné recepty a dobre spracované. A aj komentáre máš priaznivé... Je to skrátka konštruktívna kritika, alebo ani nie kritika ale rada pre čitatela receptu a samozrejme aj autora. A vrátim sa k tým Peruánskym zemiakom. Nehnevaj sa na mňa ale keď v komentári napíšeš, že vieš, že si to urobil inak ako sa má a doma to robíš inak, lebo tu ingredienciu máš aký to má význam? Keď urobím bryndzové halušky bez bryndze tak ich skrátka nebudem volať bryndzové 😂 Ja sám obzvlášť pri exotických receptoch hľadám čo najlepšie možnosti substitúcie, ale snažím sa to aj vysvetliť ľuďom, že čo, prečo a ako.... A apropo. Neviem ako u teba, ale čo poznám v BA rôzne obskurné bistrá (poznám samozrejme aj dobré, ale prevládajú tie biedne) tak to doma nikto napodobniť nechce lebo všetko chutí úplne rovnako a veľakrát aj biedne. Ľudia čo poznám chcú skôr napodobniť niečo chutné a autentické. Aj keď nehovorím, že je to pravidlo.
2010
Len taky komentar o nicom z azie, tento recept je v skutocnosti jednoduchy- polka ingrediencii tam nemusi byt, ale par zakladnych ingrediencii co robia chut tam chyba, 1- cierny ocot, 2 secuanske korenie,
3-cele susene chilli. 4- shaoxin vino.
Ked mozem poradit, ked chces varit exoticke jedla, nepozeraj na Jamieho ani trendy influencerov na webe , ale na stare regionalne lokalne kucharky . Cheers
 redhousespice.com/kung-pao-chicken/...
afataga
@2010 (5.1.2022 13:37)

Super rcp, akurat ja vzdy chilli pouzivam aj so semienkami.
blogbusker
Pohodička 😀 Jednoduchá odpoveď na vaše otázky ze prečo 😀 ... Moja žena keď vidí v receptoch veci ako shaoxin vino, sechuánske korenie, či aji papričky, tak otáča stranu a ide ďalej, lebo jednak sa to nedá bežne kupiť bez objednávania z netu a kuriér je drahší ako dotyčná korenina, alebo že jedna surovina stojí 10 euro 😂 Veľa ľudí v mojom okolí rozmýšľa podobne a aj preto som začal písať ako píšem. Príklad s bryndzou teda ťažko aplikovať 😀 Rád sa poučím, rád sa dozviem niečo nové, pohodička, absolútne sa nehnevám, dúfam, že to tak nevyznieva - a ešte raz, ďakujem za feedback/hejt/názor, ale za svojimi receptami si stojím. Práve kvôli človeku, ktorý stranu apriori neotočí, jedlo vyskúša a potom keď si možno vďaka nemu urobí hlbší prieskum a pozháňa si aj tie autentické vychytávky 😀 Do toho! Vareniu zdar 🤟
1x bugout
blogbusker
@afataga (5.1.2022 16:55) to bol len priklad na nie nedostupnu vec, ale spustac obracania strany v kucharke 😂 nevadi, uz som mi v tom nechce toto :) good luck ;)

afataga
@blogbusker (6.1.2022 12:07)

Teda uz som vselico pocula, ale aby niekto nazyval partnerku spustacom... :-))).
Inak pouzil si negaciu negacie, cize dava to iny vyznam, ako si asi zamyslal.
Mas pravdu, toto je niekedy lepsie nechat na pokoji :-)




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia