Perníkový zákusok
Perníkový zákusok

Perníkové rezy s gaštanovým pyré a cmarovým poťahom fotorecept

olinecka - fotkaolinecka, dnes 17:14
Perníkové rezy s gaštanovým pyré a cmarovým poťahom (fotorecept)
Foto: olinecka

Voňavý perníkový korpus je základom tejto dobroty.

20
porcií
70 minút
príprava
20-25 minút
na 190 °C

Suroviny

Korpus:
4 ks
200 g
100 ml
100 ml teplá (nie horúca)
200 g
2 PL
2 ČL
1 bal.
Na potretie korpusu:
podľa chuti
Krém:
250 g
250 g
Cmarový poťah:
200 g
200 g
150 g



Postup

  1. 1

    Suroviny na prípravu korpusu.

    Perníkové rezy s gaštanovým pyré a cmarovým poťahom (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Žĺtky vymiešame s polovicou práškového cukru do peny. Postupne striedavo pridávame olej a teplú vodu.

    Perníkové rezy s gaštanovým pyré a cmarovým poťahom (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Múku, kakao, prášok do pečiva a perníkové korenie preosejeme a spojíme. Po častiach vmiešame do žĺtkového základu. Bielky vyšľaháme do peny, po lyžiciach pridávame práškový cukor.

    Perníkové rezy s gaštanovým pyré a cmarovým poťahom (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Vyšľaháme tuhý sneh, ktorý po častiach vmiešame do cesta. Plech 35x40 cm vyložíme papierom na pečenie a rovnomerne rozotrieme pripravené cesto. Pečieme vo vyhriatej rúre na 190 stupňov 20-25 minút.

    Perníkové rezy s gaštanovým pyré a cmarovým poťahom (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Boky upečeného korpusu upravíme a prekrojíme ho na rovnaké polovice. Jednu časť preložíme na podnos a potrieme lekvárom.

    Perníkové rezy s gaštanovým pyré a cmarovým poťahom (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Z mascarpone a gaštanového pyré urobíme krém. Mascarpone vymiešame mixérom do hladka a postupne pridávame po častiach gaštanové pyré.

    Perníkové rezy s gaštanovým pyré a cmarovým poťahom (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    Na lekvár nanesieme polovicu krému, uhladíme položíme druhú časť korpusu a pritlačíme. Potrieme lekvárom a zvyškom krému.

    Perníkové rezy s gaštanovým pyré a cmarovým poťahom (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    Naplnený korpus dáme do chladničky stuhnúť. Suroviny na cmarový poťah.

    Perníkové rezy s gaštanovým pyré a cmarovým poťahom (fotorecept) - obrázok 8
  9. 9

    Práškový cukor a sušený cmar dáme do misky, nastrúhame studené maslo. Vypracujeme cmarovú poťahovú hmotu.

    Perníkové rezy s gaštanovým pyré a cmarovým poťahom (fotorecept) - obrázok 9
  10. 10

    Dáme do chladničky stuhnúť, aby sa nám s ňou lepšie robilo.

    Perníkové rezy s gaštanovým pyré a cmarovým poťahom (fotorecept) - obrázok 10
  11. 11

    Potom poťahovú hmotu preložíme na dosku, posypeme sušeným cmarom a rozvaľkáme na veľkosť, ktorú potrebujeme.

    Perníkové rezy s gaštanovým pyré a cmarovým poťahom (fotorecept) - obrázok 11
  12. 12

    Pomocou valčeka prenesieme na naplnený korpus, uhladíme. Dáme do chladničky stuhnúť.

    Perníkové rezy s gaštanovým pyré a cmarovým poťahom (fotorecept) - obrázok 12
  13. 13

    Po stuhnutí nakrájame na rezy, kocky podľa seba, pofŕkame čokoládovou polevou. Dobrú chuť.

    Perníkové rezy s gaštanovým pyré a cmarovým poťahom (fotorecept) - obrázok 13

Diskusia k receptu

lu13na
Jeeeej, aký fotogenický zákusok a keďže je perníkový, myslím, že sa mi bude hodiť na vianočný stôl. Mám odskúšaných už viacero vašich receptíkov a zatiaľ boli všetky vydarené.
kukulienka71
Musí chutiť fantasticky, veľmi sa mi páči aj s poťahom. Gaštanové pyré bolo asi ochutené, hotové. Poobzerám sa po sušenom cmare. Je kyselkavý chuťovo?
olinecka
@kukulienka71 (15.11.2025 20:27)

Ďakujem za nahliadnutie receptu som rada ,že ťa oslovil...Cmar má chuť,ako sušené mlieko nie je kyselkavý.Ďakujem za príjemný komentár, posielam pozdrav..
1x haji
haji
Pěkný receptík, neotřelá potahovací hmota. Máš můj obdiv, zvlášť ta hmota potahovací chce trpělivost, praxi a zručnost. S radostí bych tvoje řezy ochutnala, milá @olinecka , samé dobré chutě.