Figový koláč
Figový koláč

Obrátený figový koláč

Kulinární studio MAFRA
mesačník Varecha, včera 11:30
Obrátený figový koláč
Foto: Kulinární studio MAFRA
25 minút
príprava
25 minút
na 190 °C

Suroviny

375 g
8 ks zrelé
165 g
50 g
Na podávanie:
1 ks



Postup

  1. 1

    Figy rozkrojíme na polovice. Cukor nasypeme na panvicu vo veľkosti koláčovej formy a zalejeme asi 100 ml vody. Na miernom ohni pomaly privedieme k varu a necháme variť tak dlho, kým sa tekutina neodparí a cukor nezačne karamelizovať.

  2. 2

    Panvicu so svetlým karamelom odstavíme z ohňa a hneď doň vmiešame na malé kocky nakrájané maslo. Do hustého maslového karamelu uložíme reznou stranou nadol polovice fíg. Ak nemáme vhodnú panvicu, karamel prelejeme do koláčovej formy a ďalej postupujeme rovnako.

  3. 3

    Cesto rozvaľkáme a vykrojíme z neho kruh vo veľkosti panvice alebo formy. Cesto položíme na figy a okraje zahneme dolu ku dnu. Do stredu cesta urobíme malý otvor, aby mohla počas pečenia unikať para.

  4. 4

    Pečieme vo vyhriatej rúre pri 190 °C asi 25 minút. Upečený koláč necháme chvíľu vychladnúť a potom ho preklopíme na veľký tanier. Podávame ešte teplý, môžeme ho ozdobiť kyslou smotanou.

Diskusia k receptu