Dusené bravčové líčka s kalerábovou omáčkou a so zemiakmi
šéfkuchár, dnes 18:00

Foto: Archív Jozefa Risku
porcií
príprava
Suroviny
| Líčka: | |
| 6 ks |
|
|
|
|
| 1/4 ks |
|
| 1/2 ks |
|
| 1 vetvička |
|
| 150 ml |
|
|
|
|
| Kaleráb: | |
| 2 kg |
|
| 1 l |
|
| 125 g |
|
| 2 ks |
|
| 3 zrniečka |
|
| 2 strúčiky |
|
| 100 ml |
|
| 50 g |
|
| Zemiaky: | |
| 4 ks veľké |
|
| 100 g |
|
| 20 g |
|
| Zelený olej: | |
| 150 ml |
|
| 50 g |
|
| Okrem toho: | |
| 10 ks |
|
Postup
-
1
Líčka: Bravčové líčka osolíme, dáme na panvicu trochu oleja a opečieme ich z oboch strán dozlatista, potom odložíme.
- 2
V tej istej panvici opečieme nakrájanú cibuľu a mrkvu s tymianom, potom pridáme líčka, vývar a udržiavame vysoký plameň, kým sa tekutina nezredukuje na polovicu. Na slabom plameni dusíme domäkka.
- 3
Ak máme doma vákuovačku alebo sous vide prístroj, tak líčka zavákuujeme a pri 80 stupňoch varíme 8 hodín.
- 4
Kaleráb: Na panvici orestujeme nakrájanú cibuľu a cesnak, pridáme nakrájaný kaleráb a všetko varíme domäkka. Potom rozmixujeme a precedíme. Dochutíme soľou, korením, octom, ktorý sme zredukovali na polovicu, a cukrom.
- 5
Zemiaky: Zemiaky pripravíme deň vopred. Ošúpeme ich a nakrájame čo najtenšie, potom polejeme rozpusteným maslom a dobre premiešame. Nakrájané zemiaky poukladáme do hlbokého plechu a každú vrstvu dochutíme.
- 6
Plech prikryjeme alobalom a pečieme v rúre vyhriatej na 160 stupňov, kým zemiaky nie sú mäkké. Potom vyberieme z rúry, na alobal položíme plech alebo dosku, ktorá sa práve zmestí do plechu pod ním, a zaťažíme. Cez noc necháme v chladničke.
- 7
Zelený olej pripravíme tak, že olej zohrejeme, pridáme doň bylinky a dobre rozmixujeme. Prepeličie vajíčka varíme 3 minúty.
- 8
Na taniere dáme líčka, zemiaky, kalerábovú omáčku, rozkrojené prepeličie vajíčka, pokvapkáme olejom a môžeme ozdobiť napríklad kôprom.
Tiež bravčové líčka:
Tipy na recepty z Varechy
Tipy na články z Varechy
- 2








Ten tanier ak sa to tak dá nazvať, vyzerá ako vrchnák z ešusu či miska pre mačku.