Každý má svoj recept na veterníky a toto je ten môj.
porcií
na 200 °C
Suroviny
| Odpaľované cesto: | |
| 250 ml |
|
| 80 g |
|
| 160 g |
|
| 4 ks |
|
| 1/2 KL |
|
| Vanilkový krém: | |
| 700 ml |
|
| 150 g |
|
| 2 ks |
|
| 700 ml |
|
| Karamelová šľahačka: | |
| 700 ml |
|
| 200 g |
|
| Poleva: | |
| 300 g |
|
| 200 ml |
|
| 100 g |
|
| 1/2 KL |
|
Postup
-
1
Spravíme si odpaľované cesto: Vodu, soľ, olej dáme variť. Keď začne vrieť, stiahneme teplotu a pridávame múku, ktorú dobre miešame, aby sa nespravili hrudky. Cesto je hotové, keď sa odlepuje od hrnca. Necháme vychladnúť, ale nie úplne. Teraz si cesto dáme do mixéra a začneme pridávať vajíčka jedno po druhom. Ja niekedy dám len 3 ak sú väčšie. Ak po treťom vidíte, že cesto nie je husté, štvrté už nedávajte, aby cesto nebolo riedke.
- 2
Keď je cesto hotové, pripravíme si plech s papierom na pečenie. Striekame veterníky. Z tejto dávky mi vyšlo 16 ks. Keď robím venčeky tak ich je menších cca 35 ks. Pečieme ich (rúra musí byť vyhriata) na 200 °C 15 minút, potom stiahneme na 180 °C a pečieme cca 10 minút.
- 3
Vanilkový krém: Puding si uvarím deň dopredu. Z mlieka ,cukru a pudingu uvaríme puding. Na uvarený puding dáme potravinársku fóliu, aby sa prilepila a necháme vychladnúť. Druhý deň puding vyšľaháme. Vyšľaháme aj rastlinnú šľahačku a spojíme ju s pudingom. Tu používam rastlinnú šľahačku, lebo lepšie drží tvar celej plnky.
- 4
Karamelový krém: Tiež deň vopred 200 g cukru upálime na karamel, pridáme 250 ml šľahačkovej smotany. Uvaríme a dáme do chladničky stuhnúť do druhého dňa. Druhý deň vyšľaháme 450 ml šľahačkovej smotany a pridáme do nej karamel. Vyšľaháme opatrne na karamelovú šľahačku.
- 5
Poleva: Na polevu používam slaný karamel, lebo zbožňujem keď na veterníkoch cítim ten karamel. Kryštálový cukor upálime na karamel, pridáme maslo, vymiešame, potom pridáme šľahačkovú smotanu a nakoniec soľ. Pekne vymiešame na hladkú polevu.
- 6
Veterníky si môžeme upiecť deň vopred. Prekrojíme ich, najprv plníme vanilkovou plnkou, na ňu dáme karamelovú šľahačku a prikryjeme vrchnou časťou namočenou do karamelovej polevy. Dáme stuhnúť do chladničky ak vydržíte nejesť ☺️
Tiež karamelové veterníky:
Tipy na recepty z Varechy
Tipy na články z Varechy
- 2









Diskusia k receptu