Karamelové veterníky
Karamelové veterníky

Veterníky

pn - fotkapn, včera 21:58
Veterníky
Foto: pn

Každý má svoj recept na veterníky a toto je ten môj.

16
porcií
20-25 minút
na 200 °C

Suroviny

Odpaľované cesto:
250 ml
80 g
160 g
4 ks
1/2 KL
Vanilkový krém:
700 ml
150 g
2 ks
700 ml
Karamelová šľahačka:
700 ml
200 g
Poleva:
300 g
200 ml
100 g
1/2 KL



Postup

  1. 1

    Spravíme si odpaľované cesto: Vodu, soľ, olej dáme variť. Keď začne vrieť, stiahneme teplotu a pridávame múku, ktorú dobre miešame, aby sa nespravili hrudky. Cesto je hotové, keď sa odlepuje od hrnca. Necháme vychladnúť, ale nie úplne. Teraz si cesto dáme do mixéra a začneme pridávať vajíčka jedno po druhom. Ja niekedy dám len 3 ak sú väčšie. Ak po treťom vidíte, že cesto nie je husté, štvrté už nedávajte, aby cesto nebolo riedke.

  2. 2

    Keď je cesto hotové, pripravíme si plech s papierom na pečenie. Striekame veterníky. Z tejto dávky mi vyšlo 16 ks. Keď robím venčeky tak ich je menších cca 35 ks. Pečieme ich (rúra musí byť vyhriata) na 200 °C 15 minút, potom stiahneme na 180 °C a pečieme cca 10 minút.

  3. 3

    Vanilkový krém: Puding si uvarím deň dopredu. Z mlieka ,cukru a pudingu uvaríme puding. Na uvarený puding dáme potravinársku fóliu, aby sa prilepila a necháme vychladnúť. Druhý deň puding vyšľaháme. Vyšľaháme aj rastlinnú šľahačku a spojíme ju s pudingom. Tu používam rastlinnú šľahačku, lebo lepšie drží tvar celej plnky.

  4. 4

    Karamelový krém: Tiež deň vopred 200 g cukru upálime na karamel, pridáme 250 ml šľahačkovej smotany. Uvaríme a dáme do chladničky stuhnúť do druhého dňa. Druhý deň vyšľaháme 450 ml šľahačkovej smotany a pridáme do nej karamel. Vyšľaháme opatrne na karamelovú šľahačku.

  5. 5

    Poleva: Na polevu používam slaný karamel, lebo zbožňujem keď na veterníkoch cítim ten karamel. Kryštálový cukor upálime na karamel, pridáme maslo, vymiešame, potom pridáme šľahačkovú smotanu a nakoniec soľ. Pekne vymiešame na hladkú polevu.

  6. 6

    Veterníky si môžeme upiecť deň vopred. Prekrojíme ich, najprv plníme vanilkovou plnkou, na ňu dáme karamelovú šľahačku a prikryjeme vrchnou časťou namočenou do karamelovej polevy. Dáme stuhnúť do chladničky ak vydržíte nejesť ☺️

    Veterníky  - obrázok 6

Diskusia k receptu