Krkovička so slaninkovo-zemiakovým závinom
šéfkuchár reštaurácie L Olive v hoteli Arcadia***** Bratislava, 19. februára 2018
Foto: Pravda - Ľuboš Pilc
Pri tlačenke, jaternici či klobáske sa to nekončí... Zo zabíjačkových surovín sa dajú pripraviť desiatky nápaditejších jedál tak, aby sa stali atraktívnou „výkladnou skriňou“ tohto nášho národného gastronomického rituálu.
porcie
príprava
tepelná úprava
Suroviny
600 g |
|
250 g (prerastená) |
|
250 g |
|
150 g |
|
180 g |
|
100 g |
|
2 ks |
|
20 g |
|
|
|
|
|
600 g |
|
Kapustový prívarok: | |
320 g |
|
70 ml (alebo podľa svojej chuti) |
|
120 g (alebo podľa svojej chuti) |
|
2 ks |
|
1 ks |
|
2 ks (na zhustenie) |
|
2 g |
|
|
|
|
|
Navrch: | |
12 ks |
|
Postup
-
1
Zemiaky so šupkou dáme variť do mierne osolenej vody. Po uvarení dáme vychladnúť, ošúpeme ich a pretlačíme. Cibuľu na masti pomaly pražíme, hotovú vyberieme a pridáme k zemiakom.
- 2
Prerastenú slaninu vyškvaríme, až kým nezostanú chrumkavé malé oškvarky. Pridáme tiež k zemiakom a cibuli, ďalej pridáme 1 vajce, detskú krupicu a pažítku, zľahka premiešame a dochutíme soľou a korením. Túto zmes zvyčajným spôsobom naplníme do lístkového cesta, akoby sme robili klasickú štrúdľu, potrieme rozšľahaným vajíčkom, vidličkou jemne popicháme a dáme piecť do vyhriatej rúry dozlatista. Údenú krkovičku dáme variť do vody klasickým spôsobom.
- 3
Kapustový prívarok: Červenú kapustu nasekáme a vložíme do kastróla, v ktorom sme na masti upražili cibuľu. Osolíme, pridáme celú rascu a bobkový list. Podlejeme vývarom z uvarenej údenej krkovičky a udusíme domäkka. Pred koncom zahustíme nastrúhaným surovým zemiakom a dochutíme soľou, octom a cukrom. Baby cibuľky očistíme, pomaly na panvici opečieme do polomäkka a osolíme.
Tiež krkovička:
Tipy na recepty z Varechy
SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia
Tipy na články z Varechy
- 2
Dokonca len 320 g kapusty....
dľa mňa - nielen cukru-ale aj octu je veľa...pre nás by to bolo nejedlé..my všetky "pochutiny" len tak "jemne"...:-)
aj cukru je stále veľa. akurát pečiem šunkové fliačky / len namiesto cestovín obvarená kapusta /, kapusty bolo asi pol kila a keď si predstavím, že by som do takého množstva dala 120g cukru, tak by to bolo nepoživateľné, presladené. úplne by stačila tretina, také 2-3 polievkové lyžice.
Presne tak,kazdy nech si dochuti podla seba :)