Králik na smotane podľa Romana Paulusa fotorecept
Foto: kimlo
Vyskúšal som už viacej receptov na králika na smotane, tento je zatiaľ najlepší.
porcií
príprava
na 160 °C
Suroviny
1 ks domáci |
|
100 g |
|
50 ml (alebo masť) |
|
2 ks |
|
1 ks |
|
1/4 ks menší |
|
1 ks |
|
1 ks |
|
1 ks |
|
podľa potreby (alebo voda) |
|
podľa chuti |
|
podľa chuti |
|
10 ks |
|
5 ks |
|
3 ks |
|
1 PL |
|
1 PL |
|
1 PL |
|
50 g |
|
1-2 PL |
|
podľa potreby (na zápražku) |
|
250 ml |
|
1 PL |
|
Postup
-
1
Porcie králika osolíme a okoreníme. Kto chce, môže prešpikovať prúžkami slaniny. V rozohriatej masti alebo oleji mäso opečieme zo všetkých strán, aby sa zatiahlo.
-
2
Mäso vyberieme na tanier a do výpeku pridáme údenú slaninu pokrájanú na kocky a orestujeme...
-
3
Pridáme mrkvu, petržlen a zeler pokrájané na kocky a restujeme. Až začne zelenina chytať farbu a karamelizovať, môžeme pridať trocha vody alebo vývaru.
-
4
Potom pridáme trocha masla a nadrobno nakrájanú cibuľu. Tá sa pridáva neskôr, lebo sa restuje kratšie ako ostatná zelenina.
-
5
Pridáme na kocky nakrájané jablko a taktiež orestujeme spolu so zeleninou.
-
6
Pridáme lyžicu horčice, trocha cukru a necháme skaramelizovať. Zastrekneme troškou octa a prevaríme.
-
7
Citrón ošúpeme a nakrájame na kocky. Dôležité je, aby na ňom nezostala biela šupka, od nej by bol pokrm horký. Použijeme len dužinu.
-
8
Po vyvarení octa podlejeme vývarom, krátko povaríme a vložíme späť porcie mäsa. Vložíme aj balíček s koreninami, ja používam guľaté kovové sitko. Mäso nemusí byť úplne ponorené. V pôvodnom recepte sa takto pripravené dá prikryté do vyhriatej rúry na 160 °C asi na 1 hodinu. Ja som použil pomalý hrniec a robil som ho 4 hodiny na LOW. Mäso bolo mäkké, oddeľovalo sa od kosti, tak som ho potom vykostil.
-
9
Po udusení, mäso vyberieme z omáčky. Na suchej panvici spravíme zápražku. Hladkú múku na sucho opražíme do bledohneda...
-
10
... pridáme trocha oleja, chvíľu opražíme a zalejeme vývarom...
-
11
...a pridáme do omáčky. Povaríme asi 15 minút.
-
12
Ponorným mixérom rozmixujeme. Rozriedime trochou vývaru alebo vody...
-
13
...pridáme smotanu, rozmiešame a nakoniec dochutíme citrónovou kôrou, cukrom a soľou...
-
14
... ešte raz rozmixujeme... Ja mám rád kúsky zeleniny tak som to nemixoval úplne do hladka. Vložíme naspäť mäso a prehrejeme.
-
15
Podávame s knedľou.
On má skvelé recepty, tú michelinskú hviezdu si určite zaslúžil...
Sprav to ako ja, mäso oberieš od kostí, to sa potom ťažko zisťuje aké zviera to bolo pôvodne.... :-)
Som rád že chutilo. Variantu králika na smotane už budem asi robiť len túto osvedčenú... ale nikdy nehovor nikdy...