Králik na smotane podľa Romana Paulusa fotorecept

kimlo - fotkakimlo, 6. mája 2019 10:38
Ďalšie recepty »
Králik na smotane podľa Romana Paulusa (fotorecept)Foto: kimlo

Vyskúšal som už viacej receptov na králika na smotane, tento je zatiaľ najlepší.

5
porcií
30 min
príprava
60 min
na 160 °C

Suroviny

1 ks domáci
100 g
50 ml (alebo masť)
2 ks
1 ks
1/4 ks menší
1 ks
1 ks
1 ks
podľa potreby (alebo voda)
podľa chuti
podľa chuti
10 ks
5 ks
3 ks
1 PL
1 PL
1 PL
50 g
1-2 PL
podľa potreby (na zápražku)
250 ml
1 PL
TIP: Internetová televízia o varení - TV Varecha

Postup prípravy

  1. 1

    Porcie králika osolíme a okoreníme. Kto chce, môže prešpikovať prúžkami slaniny. V rozohriatej masti alebo oleji mäso opečieme zo všetkých strán, aby sa zatiahlo.

    Králik na smotane podľa Romana Paulusa (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Mäso vyberieme na tanier a do výpeku pridáme údenú slaninu pokrájanú na kocky a orestujeme...

    Králik na smotane podľa Romana Paulusa (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Pridáme mrkvu, petržlen a zeler pokrájané na kocky a restujeme. Až začne zelenina chytať farbu a karamelizovať, môžeme pridať trocha vody alebo vývaru.

    Králik na smotane podľa Romana Paulusa (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Potom pridáme trocha masla a nadrobno nakrájanú cibuľu. Tá sa pridáva neskôr, lebo sa restuje kratšie ako ostatná zelenina.

    Králik na smotane podľa Romana Paulusa (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Pridáme na kocky nakrájané jablko a taktiež orestujeme spolu so zeleninou.

    Králik na smotane podľa Romana Paulusa (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Pridáme lyžicu horčice, trocha cukru a necháme skaramelizovať. Zastrekneme troškou octa a prevaríme.

    Králik na smotane podľa Romana Paulusa (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    Citrón ošúpeme a nakrájame na kocky. Dôležité je, aby na ňom nezostala biela šupka, od nej by bol pokrm horký. Použijeme len dužinu.

    Králik na smotane podľa Romana Paulusa (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    Po vyvarení octa podlejeme vývarom, krátko povaríme a vložíme späť porcie mäsa. Vložíme aj balíček s koreninami, ja používam guľaté kovové sitko. Mäso nemusí byť úplne ponorené. V pôvodnom recepte sa takto pripravené dá prikryté do vyhriatej rúry na 160 °C asi na 1 hodinu. Ja som použil pomalý hrniec a robil som ho 4 hodiny na LOW. Mäso bolo mäkké, oddeľovalo sa od kosti, tak som ho potom vykostil.

    Králik na smotane podľa Romana Paulusa (fotorecept) - obrázok 8
  9. 9

    Po udusení, mäso vyberieme z omáčky. Na suchej panvici spravíme zápražku. Hladkú múku na sucho opražíme do bledohneda...

    Králik na smotane podľa Romana Paulusa (fotorecept) - obrázok 9
  10. 10

    ... pridáme trocha oleja, chvíľu opražíme a zalejeme vývarom...

    Králik na smotane podľa Romana Paulusa (fotorecept) - obrázok 10
  11. 11

    ...a pridáme do omáčky. Povaríme asi 15 minút.

    Králik na smotane podľa Romana Paulusa (fotorecept) - obrázok 11
  12. 12

    Ponorným mixérom rozmixujeme. Rozriedime trochou vývaru alebo vody...

    Králik na smotane podľa Romana Paulusa (fotorecept) - obrázok 12
  13. 13

    ...pridáme smotanu, rozmiešame a nakoniec dochutíme citrónovou kôrou, cukrom a soľou...

    Králik na smotane podľa Romana Paulusa (fotorecept) - obrázok 13
  14. 14

    ... ešte raz rozmixujeme... Ja mám rád kúsky zeleniny tak som to nemixoval úplne do hladka. Vložíme naspäť mäso a prehrejeme.

    Králik na smotane podľa Romana Paulusa (fotorecept) - obrázok 14
  15. 15

    Podávame s knedľou.

    Králik na smotane podľa Romana Paulusa (fotorecept) - obrázok 15
Recept je zaradený do tagov:




Inšpirácie z nových receptov
TOPlist