Kôprová omáčka
Kôprová omáčka

Kôprovka s hovädzími plátkami pre švagra Luxiho fotorecept

sracz - fotkasracz, 17. júna 2017
Kôprovka s hovädzími plátkami pre švagra Luxiho (fotorecept)
Foto: sracz

Klasika aj slovenskej kuchyne. Tento variant som pripravil na objednávku mojeho švagra, ktorý za „morom“, prežíva už 50. rok a doslova „baží“ po každej domácej, pre nás, „samozrejmosti“! Vianoce 2005 oslávil bryndzovými haluškami, každú návštevu v Des Moines Iowa hovädzou polievkou; ryžový nákyp to musel! Guľáše, paprikáše, perkelty, …, koložvárska, segedín, … . Nuž a v arizonskej Peorii sa mu zachcelo kôprovej omáčky. Uvaril som mu ju na bešamelovom základe a so špeciálnou hovädzinkou navrch.

4-6
porcie
12-15 minút
príprava
150-180 minút
tepelná úprava

Suroviny

1 200 - 1 500 g (plátky)
podľa potreby
podľa potreby
2 - 3 PL
250 - 333 ml (na drobno)
5 - 6 pretlačené strúčiky
600 - 800 ml (voda horúca)
0,25 KL
Na kôprovú omáčku:
2 PL
2 PL
(zarovnané) PL
600 - 800 ml
250 - 333 g
2 - 3 PL
podľa chuti
0,25 KL
0,25 - 0,33 ks
125 ml
250 - 333 ml (na drobno)

Moje poznámky

Prihlás sa do Varechy a zapisuj si svoje poznámky k receptom.

Postup

  1. 1

    začať som musel plátkami hovädzieho roštenca, lebo jeho tepelná úpravy potrebuje viac ako dve hodiny, zato je jednoduchá, ale chuť - no prudko veľmi „jedlá“. Jemne som ich naklepal, prstami osolil, posypal čerstvo mletým čiernym korením, po 3÷4´ obojstranne opiekol na horúcom oleji a odložil na pomocný tanier

    Kôprovka s hovädzími plátkami pre švagra Luxiho (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    medzitým som postrúhal šalotku,

    Kôprovka s hovädzími plátkami pre švagra Luxiho (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    presypal ju do panvice s výpekom

    Kôprovka s hovädzími plátkami pre švagra Luxiho (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    a po krátkom orestovaní, len čo sa v priebehu jemného premiešania „napila“ tuku, pridal aj pretlačené strúčiky cesnaku (ich počet si láskavo zvoľte podľa Vašeho „srdcového“ vzťahu k cesnaku samotnému); opäť nežne premiešať a po minútke-dvoch

    Kôprovka s hovädzími plátkami pre švagra Luxiho (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    do panvice vrátiť odložené plátky roštenca, podliať hovädzím vývarom, ale ani horúca voda im dvarazy neublíži, priviezť do varu, znížiť ohrev a nechať pomaly restovať; po slabej polhodinke plátky otočiť, podľa potreby podliať ďalším vývarom a po opätovnom privedení do varu, prisypať ¼ KL „sódybiky“, ktorá, zvlášť staršiemu mäsu, napomôže plátkom zmäknúť; priebežne som plátky obracal a podlieval vývarom, až nadobudli vláčnu konzistenciu. Trvalo do skoro dve aj pol hodiny. Na záver som omáčku nechal zredukovať, až šalotka s cesnakom skaramelizovali a celé dielo naladili na príjemne vzrušujúcu lepkavú textúru! … a hotovo!

    Kôprovka s hovädzími plátkami pre švagra Luxiho (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    priebežne som uvaril „kôprovku“. Nič svetaborného! Pripravil som „dvojkový“ základ (po 2 PL oleja, masla a hladkej múky) na bešamelovú omáčku, ktorý som po nadobudnutí béžovej farby s chutnou vôňou, miešajúc podlieval studeným mliekom, až získala potrebnú krémovú hustotu. Tento základ som nadstavil, priebežným miešaním, kyslou smotanou, strúhaným „parmiggianom“, soľou, čerstvo mletým bielym korením, čerstvo strúhaným muškátovým orieškom a korunoval ho šľahačkovou smotanou (v starokošickom „argote“ šlahetkom). Teraz už stačilo iba vmiešať pokrájanú viazaničku čerstvého mladého kôpru (kto má chuť na „chrenovku“ nahradí ho čerstvo strúhaným chrenom) a dielo je „uděláno“! Tunajší kôpor, aj keď mladý, je akýsi „zdegenerovaný“, lebo v ňom absentuje ten pravý kôprový „šmak“, čiže vôňa a chuť. Švagrovi som do omáčky pokrájal aj tú druhú viazaničku, ktorú vidíte na obrázku, ale finálnej omáčke to bolo „plat prdné“. No napriek tomu som získal ďalšie čestné cenné uznanie „majstra košickej domácej kuchyne“

    Kôprovka s hovädzími plátkami pre švagra Luxiho (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    že Vám chýba pohľad na kompletnú porciu. Dnes sa ho ani nedočkáte. Finále varenia totiž prerušil príchod švagra Lacka alias Luxiho s manželkou a to sa hneď prestieralo. Skúste fotografovať psa pri jedle, nedajbože ešte jedlo spred neho pripravovať do záberu. Musel som zabudnúť a spoľahnúť sa, že na druhý pokus budem úspešnejší! Servíroval som s parenou knedľou. Ryžu s kúskami zelenej fazuľky som pripravil pre švagrinku CJ, ktorá našu „roštéjoš“, doslova zbožňuje, ale mliečne omáčky nemôže; Thajwčania, tak ako aj väčšina Číňanov je totiž veľmi alergická na mlieko a mliečne produkty, lebo ich organizmus nevytvára enzým odbúravajúci mliečnu bielkovinu.

    Kôprovka s hovädzími plátkami pre švagra Luxiho (fotorecept) - obrázok 7

Diskusia k receptu


Najsrdiečkovanejšie komentáre Ukáž celú diskusiu
...VETA VYMAZANÁ REDAKCIOU... Odporúčam pozrieť si video s názvom koprovka Zdenka Pohlreicha. Varil som podľa jeho receptu koprovú omáčku a bola vynikajúca. Žiaden olej ale maslo, žiaden vývar ale riadna bešamelová omáčka s mliekom. Je to jednoduchá omáčka, ktorú keď si dochutíte podľa svojej chuti, tak budete určite spokojní. Podľa jeho receptu sa takto pripravuje aj chrenová, hubová omáčka.
Teraz neviem, ci robim koprovku uplne zle, ale urcite ju robim inak, ako v tomto recepte. Ja hovadzie varim a z toho silneho masoveho vyvaru (precedeneho, prip. zmixnuteho) potom spravim omacku. Ta masova chut so smotanou a koprom jemne na kyslo je v nasej rodine velmi ziadanou delikatesou. Ale asi kazdy ma svoj overeny postup a oblubene chute:-)