Drobné slané pečivo
Drobné slané pečivo

Slané zajačiky

theflyingbaker - fotkatheflyingbaker, včera 22:29

Nie každý je na sladké a radšej chrúmajú slané chuťovky a drobné pečivo. Tieto zajačiky sú tvarom určené na Veľkú Noc, ale tvar Zobraziť celý popisNie každý je na sladké a radšej chrúmajú slané chuťovky a drobné pečivo. Tieto zajačiky sú tvarom určené na Veľkú Noc, ale tvar je irelevantný a spravte si ich na akýkoľvek sviatok či príležitosť. Recept je jednoduchý, nič komplikované a chuť stojí za to.

30 minút
príprava
12 minút
na 180 °C

Suroviny

4 hrnčeky (1 hrnček 250 ml)
š KL
1 a 1/4 hrnčeka (zmäknuté na izbovú teplotu)
2 PL
2 ks
Na potretie:
1 ks
Na posypanie:



Postup

  1. 1

    Múku zmiešame so soľou a nakrájaným maslom izbovej teploty a spolu so smotanou a dvoma žĺtkami rýchlymi, ľahkými ťahmi vymiesime. Neprepracúvame príliš, aby sa maslo v ceste príliš neroztopilo.

  2. 2

    Potom cesto na pomúčenej doske rozvaľkáme na hrúbku asi 1,5 cm, vykrojíme tvar podľa našej voľby, potrieme ich tretím žĺtkom a posypeme zvolenou surovinou (syr, sezam, mandle, atď.).

  3. 3

    Pečieme na plechu vyloženom papierom na pečenie pri teplote 180 °C na programe pečenie zdola nahor do zlatista (cca 12 minút). Keď vychladnú na vlažnú teplotu, budú mať perfektnú konzistenciu, v tom čase už bude maslo stuhnuté.

Diskusia k receptu

amelia23
Skvelý recept na veľmi krehké a maslové slané pečivo 😋. Maslo a žĺtky dajú super jemnú konzistenciu ✨. Cesto je dobre navrhnuté na vykrajovanie zajačikov 🐰. Chýba však kypriaci prášok, takže sú skôr hutnejšie a menej nadýchané ⚠️. Treba si dať pozor na roztekanie pri pečení a určite chladiť pred pečením ❄️. Pri miernej úprave by boli ešte vyváženejšie a lahodnejšie 🔧😁.