Švédske semle
Táto švédska pochúťka sa konzumuje iba raz za rok a to na "Semla dagen" - švédsky názov pre Fettisdagen (Tučný utorok) , ktorý sa Zobraziť celý popisTáto švédska pochúťka sa konzumuje iba raz za rok a to na "Semla dagen" - švédsky názov pre Fettisdagen (Tučný utorok) , ktorý sa koná v utorok pred popolcovou stredou. Je to deň, kedy sa tradične jedia semly (sladké pečivo plnené mandľovou pastou a šľahačkou) ako posledné jedlo pred pôstom pred Veľkou Nocou. A verte, že Švédi z tohto dňa spravia skutočne veľkú udalosť :-D
porcií
príprava
na 225 °C
Suroviny
| Na žemličky: | |
| 75 g |
|
| 2 dl (3,5 %) |
|
| 21 g čerstvé |
|
| štipka |
|
| 50 g |
|
| 1/2 ČL |
|
| 1 ks |
|
| 7 dl |
|
| 1 bal. |
|
| Na potretie: | |
| 1 ks |
|
| Mandľová plnka: | |
| 200 g blanšírované mleté |
|
| 100 g |
|
| 100 g |
|
| 1/2 dl |
|
| Na posypanie: | |
| cukor práškový: | |
| Pod "čapičku": | |
| 300 ml |
|
Postup
-
1
Maslo roztopíme, zmiešame s mliekom izbovej teploty a pridáme pol kocky droždia. Pridáme cukor, soľ, kardamóm, vajce, 6 dl múky. Premiesime a necháme odpočívať 30 minút, zakryté utierkou. Po uplynutí doby pridáme zvyšnú múku spolu s práškom do pečiva a vymiesime.
- 2
Z cesta vytvarujeme guľky, 10 väčších. Poukladáme ich na plech vystlaný papierom na pečenie a necháme odpočívať, opäť zakryté utierkou 20 minút. Nakoniec potrieme vajíčkom a pečieme vo vyhriatej rúre 10 minút pri teplote 225 stupňov.
- 3
Pripravíme si mandľovú plnku. Mandle zmiešame s práškovým a kryštálovým cukrom spolu so smotanou. Môžete pridať aj viac, podľa potreby, ale pozor, aby nebola zmes príliš tekutá.
- 4
Buchty prekrojíme, aby vrchná časť bola ako čiapočka. Do spodnej časti vydlabeme dieru a naplníme ju mandľovou plnkou. Cukrárskym vreckom s ozdobnou špičkou ozdobíme šľahačkou a na vrch nasadíme “čiapočku” a posypeme práškovým cukrom.
Tiež plnené pečivo:
Tipy na recepty z Varechy
Tipy na články z Varechy
- 2









Dakujem farbuska! Robila som ich jeden jediný raz už tu na Slovensku kvôli kolegovi, ktorý strávil Veľkú Noc vo Švédsku a básnil o nich toľko, že som sa rozhodla ho prekvapiť a doniesla som ich do práce. :-)
Cesto je príjemne maslové a kardamóm dodáva perfektný švédsky charakter. 🌿🥐
Mandľová plnka je chutná, no mierne presladená. 🍬🙈
Chýba využitie vydlabanej striedky, čo by zjemnilo sladkosť aj konzistenciu. 🍞➡️🥣
Droždie by lepšie pracovalo s teplejšou tekutinou. 🌡️🧪
Prášok do pečiva je skôr zbytočný navyše. 🚫🧁
Konečný výsledok vyzerá krásne a pôsobí sviatočne. 🎉🍰
Celkovo ale veľmi chutný recept s pár ľahkými technickými rezervami. ⭐✨
Chápem otázku, určite to môže znieť zvláštne. Nemala som možnosť tieto konkrétne recepty ochutnať, ale ako profesionál dokážem podľa surovín, postupov a kombinácií chutí odhadnúť, aký bude výsledok – či už ide o chuť, textúru alebo celkové vyhotovenie. Preto sa s vami môžem podeliť o svoje postrehy aj bez toho, aby som to skutočne ochutnala. 😊 Mojím cieľom je skôr pomôcť a poradiť tým, ktorí sa rozhodnú tieto recepty vyskúšať, aby mali predstavu, čo môžu očakávať.
už som sa jej aj ja chcela spýtať čo si tu dokazuje. Hodnotí doradu všetky recepty a teda hodne nepríjemným spôsobom. Skoro akoby bola učiteľka a hodnotila práce svojich žiakov:)
Jsme amatéři. Nicky, které začínají @ jsou přezdívky amatérek/amatérů. Profesionálové tu mají také recepty, s plným jménem a příjmení v záhlavní v receptu. Toto rozlišení by pro začátek stačilo.
@haji
Mne to skor príde ako sčítané z KI/ umelá inteligencia
Nepovídej, ale ťapky, které to sem vnesly jsou lidské, ne?! Pochybuji, že by se IÁČEK nudil a sám trefil na Varechu. Tak zoufalý není.
Ne, ja som to myslela tak, že text je sčítaný/načítaný AI/KI, následne skopírovaný, možno aj upravený a vložený. Načítať, upraviť a vložiť ho museli práve tie ťapky pod daným nickom, ktorý si ale na tomto webe musel niekto osobne, fyzicky založiť, na machrovanie radami a odporúčaniami, ktoré si nikdo nevyžiadal.
Len poznámka pre tých, ktorí sa v mojich skratkách nevyznajú
AI- Artificial Intelligence
KI- Künstliche Intelligenz
Podľa mňa nejaký troll...
Velmi slušně řečeno. Zábavka.
Niekedy som robila na vrch aj mrveničku, tiež to bolo dobré.