Plnené pečivo
Plnené pečivo

Švédske semle

theflyingbaker - fotkatheflyingbaker, 25. októbra 2025

Táto švédska pochúťka sa konzumuje iba raz za rok a to na "Semla dagen" - švédsky názov pre Fettisdagen (Tučný utorok) , ktorý sa Zobraziť celý popisTáto švédska pochúťka sa konzumuje iba raz za rok a to na "Semla dagen" - švédsky názov pre Fettisdagen (Tučný utorok) , ktorý sa koná v utorok pred popolcovou stredou. Je to deň, kedy sa tradične jedia semly (sladké pečivo plnené mandľovou pastou a šľahačkou) ako posledné jedlo pred pôstom pred Veľkou Nocou. A verte, že Švédi z tohto dňa spravia skutočne veľkú udalosť :-D

10
porcií
45 minút
príprava
10 minút
na 225 °C

Suroviny

Na žemličky:
75 g
2 dl (3,5 %)
21 g čerstvé
 štipka
50 g
1/2 ČL
1 ks
7 dl
1 bal.
Na potretie:
1 ks
Mandľová plnka:
200 g blanšírované mleté
100 g
100 g
1/2 dl
Na posypanie:
cukor práškový:
Pod "čapičku":
300 ml



Postup

  1. 1

    Maslo roztopíme, zmiešame s mliekom izbovej teploty a pridáme pol kocky droždia. Pridáme cukor, soľ, kardamóm, vajce, 6 dl múky. Premiesime a necháme odpočívať 30 minút, zakryté utierkou. Po uplynutí doby pridáme zvyšnú múku spolu s práškom do pečiva a vymiesime.

  2. 2

    Z cesta vytvarujeme guľky, 10 väčších. Poukladáme ich na plech vystlaný papierom na pečenie a necháme odpočívať, opäť zakryté utierkou 20 minút. Nakoniec potrieme vajíčkom a pečieme vo vyhriatej rúre 10 minút pri teplote 225 stupňov.

  3. 3

    Pripravíme si mandľovú plnku. Mandle zmiešame s práškovým a kryštálovým cukrom spolu so smotanou. Môžete pridať aj viac, podľa potreby, ale pozor, aby nebola zmes príliš tekutá.

  4. 4

    Buchty prekrojíme, aby vrchná časť bola ako čiapočka. Do spodnej časti vydlabeme dieru a naplníme ju mandľovou plnkou. Cukrárskym vreckom s ozdobnou špičkou ozdobíme šľahačkou a na vrch nasadíme “čiapočku” a posypeme práškovým cukrom.

Diskusia k receptu

amelia23
Výborne zachytená tradícia a chuť autentickej švédskej semle. ✅😋
Cesto je príjemne maslové a kardamóm dodáva perfektný švédsky charakter. 🌿🥐
Mandľová plnka je chutná, no mierne presladená. 🍬🙈
Chýba využitie vydlabanej striedky, čo by zjemnilo sladkosť aj konzistenciu. 🍞➡️🥣
Droždie by lepšie pracovalo s teplejšou tekutinou. 🌡️🧪
Prášok do pečiva je skôr zbytočný navyše. 🚫🧁
Konečný výsledok vyzerá krásne a pôsobí sviatočne. 🎉🍰
Celkovo ale veľmi chutný recept s pár ľahkými technickými rezervami. ⭐✨
amelia23
@evanaaa (26.10.2025 18:42)

Chápem otázku, určite to môže znieť zvláštne. Nemala som možnosť tieto konkrétne recepty ochutnať, ale ako profesionál dokážem podľa surovín, postupov a kombinácií chutí odhadnúť, aký bude výsledok – či už ide o chuť, textúru alebo celkové vyhotovenie. Preto sa s vami môžem podeliť o svoje postrehy aj bez toho, aby som to skutočne ochutnala. 😊 Mojím cieľom je skôr pomôcť a poradiť tým, ktorí sa rozhodnú tieto recepty vyskúšať, aby mali predstavu, čo môžu očakávať.
mamec
@evanaaa (26.10.2025 18:42)
už som sa jej aj ja chcela spýtať čo si tu dokazuje. Hodnotí doradu všetky recepty a teda hodne nepríjemným spôsobom. Skoro akoby bola učiteľka a hodnotila práce svojich žiakov:)
haji
@ amelia23 (26.10.2025 18:55)
Jsme amatéři. Nicky, které začínají @ jsou přezdívky amatérek/amatérů. Profesionálové tu mají také recepty, s plným jménem a příjmení v záhlavní v receptu. Toto rozlišení by pro začátek stačilo.
haji
@zolik (26.10.2025 21:21)
Nepovídej, ale ťapky, které to sem vnesly jsou lidské, ne?! Pochybuji, že by se IÁČEK nudil a sám trefil na Varechu. Tak zoufalý není.
zolik
@haji (26.10.2025 21:34)
Ne, ja som to myslela tak, že text je sčítaný/načítaný AI/KI, následne skopírovaný, možno aj upravený a vložený. Načítať, upraviť a vložiť ho museli práve tie ťapky pod daným nickom, ktorý si ale na tomto webe musel niekto osobne, fyzicky založiť, na machrovanie radami a odporúčaniami, ktoré si nikdo nevyžiadal.
Len poznámka pre tých, ktorí sa v mojich skratkách nevyznajú
AI- Artificial Intelligence
KI- Künstliche Intelligenz
ellie17
Toto vyzerá výborne! Semle som ešte nerobila. Určite niekedy vyskúšam, lebo toto švédske pečivko má svoje čaro a rada sa nechám prekvapiť jeho chuťou. Ďakujem za inšpiráciu! 😊
evanaaa
@amelia , ste ako píšete profesionál, ale v čom? Odhadovať len tak, čo by nemalo a čo ako by malo byť, len z pohľadu na suroviny a popis sa mi nezdá, tie recepty už iste má každý niekoľkokrát vyskúšané, overené, podľa svojej chuti, takže vie, ako na to....poradiť v niečom je dobré, ak je to z vlastne skúsenosti, a nie len z odhadu, ale mne sa skôr zdá, že tu radíte možno dobrým, skúseným pekárkam, ako sa správne má robiť to alebo ono, kým ony dobre vedia, čo robia, veď skúsenosti rokmi nezaniknú, skôr sa len vylepšia.....
kucharka
Super. Robievam podobne, sú výborné.
Niekedy som robila na vrch aj mrveničku, tiež to bolo dobré.