Dusená jahňacina
Dusená jahňacina

Kaša „lentil dahl“ k jahňaciemu lýtku na zelenine

Andrej Zedníček
šéfkuchár Roset Boutique Hotela v Bratislave, 15. januára 2018
Kaša „lentil dahl“ k jahňaciemu lýtku na zelenine
Foto: Pravda - Ľuboš Pilc

Fantázia, radosť, vášeň... dnes už tieto tri ingrediencie nechýbajú ani v prílohovej kuchyni. Preč sú časy, keď sa na tanieroch striedali len zemiaky, ryža, Zobraziť celý popisFantázia, radosť, vášeň... dnes už tieto tri ingrediencie nechýbajú ani v prílohovej kuchyni. Preč sú časy, keď sa na tanieroch striedali len zemiaky, ryža, cestoviny či prívarky. Dobrí kuchári stavajú ľahkú a nápaditú prílohu na roveň toho najchutnejšieho mäsa.

4
porcie
30 minút
príprava
120 minút
tepelná úprava

Suroviny

Kaša:
200 g
200 g
150 g
10 g
1 l
2 g
Jahňacie lýtka:
4 ks
500 g
15 g
250 g
1,5 l
Opečená zelenina:
100 g
100 g
100 g




Postup

  1. 1

    Šalotku, cesnak a rascu opražíme na olivovom oleji, pridáme lúpané paradajky, opražíme a podľa potreby prilievame zeleninový vývar. Ďalej pridáme už len garam masalu, kurkumu a červenú šošovicu. Všetko spolu povaríme domäkka (počas varenia podľa potreby dolievame vývar) a potom rozmixujeme a prepasírujeme.

  2. 2

    Jahňacie lýtka: Cibuľu opražíme na olivovom oleji dohneda, pridáme koreňovú zeleninu nakrájanú na kolieska, rozmarín, soľ, cesnak, celé čierne korenie a červené víno. Do základu vložíme lýtka a dusíme asi 1,5 hodiny domäkka. Potom lýtka vyberieme, šťavu prepasírujeme a dochutíme soľou a korením.

  3. 3

    Opečená zelenina: Cuketu, zelenú papriku a cukrový hrášok spolu sprudka opražíme na olivovom oleji, dochutíme soľou, korením a tymianom.

Diskusia k receptu

mifa
Jahňacie lýtko? Tak to som veru ešte nejedla. Je toto mäso bežne dostupné v našich obchodoch? Inak tá fotka vyzerá skvelo. Veľmi rada by som ochutnala
dogagador
Vyzera to tak gustiozne, ze pridem do restauracie hotela a objednam si presne toto. Mam rada aj jahnacinu, aj sosovicu.
mifa
Aj som si myslela, no raz za čas by to stálo za ten skus. No nič, pôjdem sa poobzerať, kde by som take zohnala :)
frezia
Krasne aj ako celok, ale najviac ma zaujala ta kasa, urcite ju coskoro vyskusam.
polepetko
Lentil aj dahl sú tie isté slová, len jedno v anglickom a druhé v indickom jazyku :) Recept sa mal asi volať Red lentil dahl :)
jujoska
@Polepetko (8.2.2018 06:46

"dal" je zrejme strukovina, takze Lentil Dal je pravdepodobne upresnenie druhu strukoviny. Na blogu @methi mozes najst napr. Urid Dal alebo Toor Dal a pod. Keby sa tu zastavila @methi , urcite by to vedela lepsie vysvetlit, ale v podstate ten nazov asi nebude nespravny. To tvoje "red" je len upresnenim o aku sosovicu sa jedna.
Okrem toho "indicky jazyk" neexistuje :-D
bubaya
@Jujoska (8.2.2018 09:06)

Dal, Dhal, alebo Dahl - každý píše ináč.... je tradičné indické alebo aj pakistánske jedlo, kaša zo strukovín. Najčastejšie červená šošovica, ale môže byť aj cícer, fazuľa, obyčajná šošovica. Lentil Dahl znamená, že je zo šošovice. Red...že z červenej.
jujoska
@Bubaya (8.2.2018 09:55)

trosku nechapem, preco to vysvetlujes mne a nie polepetkovi, ved ja som napisala zhruba nieco podobne ako ty. Mne je jasne, tak ako Polepetkovi, ze Lentil Dal je zo sosovice. Asi ta pomylili moje slova "zrejme" a "pravdepodobne", ale kedze nepoznam hindčinu (ak vobec ten vyraz je z hindciny), tak nebudem tvrdit na 100% co presne slovo Dal znamena. Ci to je kasa by som si nebola az taka ista, lebo Miska to tusim pouziva ako surovinu
bubaya
Prepáč, ja väčšinou automaticky kliknem na posledný komentár, padni komu padni. Mám známeho z Indie, čo nám občas niečo uvarí, informáciu mám od neho osobne.




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia