Jahňacie pliecko s rozmarínom, tymianom a červenou cibuľou fotorecept
Foto: frezia
Lahke, vonave a velmi chutne.
porcie
príprava
na 200 °C
Postup
-
1
Kupime si pekny kus jahnaciny. Ja pouzivam najradsej pliecko, ale mozete pouzit aj stehno.
-
2
Kedze som ho chcela naplnit bylinkami, musela som ho vykostit. To je aspon pre mna ta najtazsia praca, ktora mi zabrala najviac casu. Potom si pripravime vsetky suroviny. Slaninku si pokrajame na kocky, cibulu na väcsie kusy, cesnak na platky, susene paradajky marinovane v oleji na kusky, kardamom si v maziari roztlacime, supky vyhodime, polovicu byliniek nadrobno pokrajame, feferonku taktiez.
-
3
Mäsovy plat posolime, okorenime z oboch stran. Vnutornu stranu natrieme horcicou, ja som pouzila hrubozrnnu, ale mozete pouzit aj dijonsku. Poukladame paradajky, cesnak, feferonku a zasypeme to bylinkami.
-
4
Snazime sa spravit peknu roladu, ja som si pomahala sparatkami, ktoru zviazeme kuchynskou nitou.
-
5
Rozpalime v pekaci olej, pridame slaninku, trocha ju oprazime, pridame roladu a poopekame ju zo vsetkych stran, aby nam mäso zostalo stavnate. Pridame cibulu, cesnak, trocha to oprazime a kardamom, po stvrt lyzicky rimskej mletej rasce a skorice, kusok feferonky a za lyzicu paradajkoveho pretlaku. Podlejeme to horucim vyvarom podla potreby a vinom. Nie vsetky tekutiny naraz pridat, ale postupne, len kolko treba. Pridame bylinky, zakryjeme a vlozime do rury vyhriatej na 200 °C.
-
6
Pecieme asi jeden a pol hodiny, raz, dvakrat mäso otocime. Poslednu stvrthodinu pecieme odokryte. Po cely cas sa bytom rozplyva nadherna vona. Podla potreby posolime a pokorenime. Ako prilohu sme mali rozmarinove zemiaky, pecene papricky (pimientos) a mrkvu s hrozienkami. Kedze nam vzniklo vela vybornej stavy, hodi sa k tomu aj hubova ryza, alebo tarhona, zemiakova kasa...
aj ja som prvy krat vykostoval jahnacie stehno na Vianoce, nastastie mame youtube, kde aj masiarsky antitalent to bol schopny spravit.
@2010 , ja som podla youtube vykostovala rybu, veru, esteze ho mame. Toto pliecko som vykostovala bez navodu, v tej chvili ma to nenapadlo, ale nabuduce to napravim. Dakujem za nahliadnutie a zelam ti vsetko dobre.
Ďakujem a želám aj tebe to isté:-) ešte, prosím, prezraď, ako robíš mrkvu s hrozienkami?Len tak udusíš spolu?
@kukulienka71 , je to celkom jednoduche.
Uvarit mrkvu al dente a scedit. V panvici na olivovom oleji oprazit do sklovita nadrobno nakrajanu malu cibulu, pridat pokrajanu mrkvu, hrozienka, chvilku to spolu poprazit, parkrat prehodit, trocha osolit, okorenit a je hotovo. Nic viac. Nedat vela cibule, je aromaticka, aby neprekryla chut mrkvy a mrkva nesmie byt primäkka.
Dobru chut.
dakujem:-)iste skúsim,páči sa mi
Zelam vam krasny Novy rok!
Ano, mas pravdu. Nastastie nemam problem ho kupit. Mame tu plno Turkov, ktori maju velmi dobre oddelenie mäsa. Nepredavaju ziadne bravcove, ale maju velky vyber jahnaciny, hovädziny, telaciny, kuraciny... Predavaju koreniny z celeho sveta, keby sa stalo, ze prave nieco nemaju, hned si to zapisu a zozenu to, potom zatelefonuju. Cersve bylinky su tam tiez stale dostat. Skratka, su to velmi dobri obchodnici. Zial, na Slovensku je to s jahnacinou biedne. Naposledy som ju chcela kupit u "Urbanka" v Trencine, kde si vzdy nakupim slovenske dobroty, ale povedali, ze jahnacinu mavaju len pred Velkou nocou, lebo by ju inak nikto nekupil, comu neverim.
Dakujem ti za nahliadnute a zelam krasny Novy rok!
Je to tak, ako pises, vsimla som si, ze na Slovensku su niektore potraviny drahsie, ako v Nemecku. Ano, na obchodovanie su Turci dobri a inu stranku komentovat nebudem.
@zdenka1009 , dakujem za nahliadnutie.
Dakujem pekne, mila @siisa. Ja ti tiez zelam krasne sviatky.
Ďakujem :)
Mila marianne, dakujem, ze si zabludila medzi moje uz zabudnute recepty a tesim sa, ze sa ti mnou urobena jahnacinka pozdava. Davno som to jedlo nerobila, ale uz som si ho naplanovala.
Milá @lea24 , ďakujem za fotku a že si vyskúšala. Ja tú kosť vždy neodstraňujem, len keď chcem nakrájať pekné plátky. Ono je to chutné s kosťou, aj bez nej. Dôležité je použiť tie bylinky. Želám ti krásne popoludnie.