Kuracie karí
Kuracie karí

Chicken Tikka Masala - národné jedlo Veľkej Británie videorecept

slobodaasolidarita - fotkaSloboda a Solidarita, 22. mája 2019. Komerčný recept.

Počas typickej glasgowskej upršanej noci dostal šofér autobusu Ali Ahmed Aslam chuť na indické karí. Objednal si ho v reštaurácii, ale bolo príliš suché, Zobraziť celý popisPočas typickej glasgowskej upršanej noci dostal šofér autobusu Ali Ahmed Aslam chuť na indické karí. Objednal si ho v reštaurácii, ale bolo príliš suché, tak ho čašníkovi vrátil. Čašník nevedel, čo má s jedlom robiť, aby malo viac šťavy, tak spravil prvé, čo mu napadlo - vylial do neho za tanier paradajkovej polievky, dokorenil a zobral späť Alimu, ktorý sa do jedla okamžite zamiloval.

5
porcií

Suroviny

500 g
100 g
300 g (z konzervy)
100 g
3 strúčiky
1 PL strúhaný
 čerstvá
1 bal.
250 g
3 PL (prepustené)




Postup

  1. 1

    Zmiešame nastrúhaný cesnak, zázvor a všetky koreniny. Vo väčšej miske vymiešame jogurt a polovičku koreniacej zmesi a pridáme nakrájané kuracie mäso. Necháme zakryté 4 hodiny v chladničke.

  2. 2

    Na prepustenom masle opražíme pokrájanú cibuľu, pridáme paradajkový pretlak a chvíľu povaríme.

  3. 3

    Do tejto zmesi pridáme marinované mäso, premiešame ho so zmesou a chvíľu povaríme.

  4. 4

    Pridáme zvyšok koreniacej zmesi, paradajky z konzervy a za občasného miešania varíme na miernom ohni cca 30 minút.

  5. 5

    Na záver pridáme smotanu a nasekaný koriander. Servírujeme s uvarenou ryžou Basmati.

  6. 6

    TIP majstra Ihnačáka: Do ryže primiešajte čerstvý koriander, krásne ju prevonia.

Diskusia k receptu

marianne
:-)) ak je toto národnym jedlom Britov, tak ja som čínsky Boh srandy, to, čo ste uvarili je street food, ak tak......Sunday roast+ yorkshire pudding, scones, Shepard pie, ani fish and chips nie sú pôvodne britské...
marianne
@Evelynba (22.5.2019 10:22)

som niečo nedeľných obedov odjedla u Britov, nikdy to nebolo na stole...ale ako street food je to tam bežne spolu s fish and chips
kucharka
Ono je to asi brane trochu s humorom... ono sa ozaj hovori, ze curry je narodnym jedlom Anglicka.
Kedysi sa v piatok vecer chodilo na fish and chips ( ryba s hranolkami ) teraz prevlada curry... Niekedy sme si z kamaratov v Anglicku strielali, ze zjedia viac curry ako v Indii.
nephilim
@Kucharka Žiadne teraz. Angličania si na ňom pochutnávajú už celkom dlho. Pre milovníkov nudnej papierovačky odporúčam Agathu Christie a Vlak z Paddingtonu. Radšej curry ako kombinácia 50:50 v podobe hranolky/ryža.
kucharka
V Indii toto jedlo nepoznaju... je to anglicky “vynalez”... :-))
ferno
@kucharka
mam knizku "moderna azijska kucharka" ,kde je velmi podobny recept (Bombajske kari )ako je chicken tikka masala.je zaradeny v receptoch "India a Pakistan".robievam ho velmi casto.
(maslo ghi,cibula,cesnak,zelene cili papricky,zazvor,kurkuma,rimsky kmin,mlety koriander,mlete cili,hovadzie alebo jahnacie maso,drvene rajciny,kokosove mlieko)...
nepoznaju ako nepoznaju...minule na fetivale bol indicky stanok,varil tam ind a cosi podobne tam ponukal...
kazdopadne si myslim,ze prinajmensom sa anglicani kolonizaciou Indie inspirovali...
2x viera1 a sjuz
ferno
a tak som trosku googlil...
"Existuje viacero nárokov na miesto pôvodu, ako je indický subkontinent a Spojené kráľovstvo ."
takze asi to cosi bude mat spolocne s tou anglickou kolonizaciou Indie...
viera1
Vraj žiadny recept na kurča tikka masala nie je štandardom; prieskum zistil, že zo 48 rôznych receptov, jedinou spoločnou zložkou bolo kurča ☺☺☺.V tomto prípade by som bola opatrná nazvať to národným jedlom,skôr obľúbeným...Pod národným jedlom si predstavujem niečo,čo má históriu v danej oblasti a nie jedlo,ktoré vzniklo pred 40. rokmi.
marianne
Je to velmi populárne jedlo tam, ale nazvať národným je priodvážne. Jedia ho s fish and chips na kilá, ale v nedeľu väčšinou tradiční Briti či ako ich nazvať varia Sunday roast s opekanými zemiakmi gravy a s ružičkovou kapustou..nehovorím, že všade, ale na JZ - UK určite. English breakfest dokažu jesť celý život do odpadnutia alebo jacket potatoe..keďže je to tam multi kulti, rôznorodé, tak je jasné, že každý si tam priniesol to svoje a prihodil svoje chute..
kucharka
@Ferno , suhlasim, ma to nieco spolocne s anglickou kolonizaciou Indie. Ved to vymyslel Ind zijuci v Anglicku... Vraj....
Darmo sa tu budeme dohadovat, ani odbornici sa nedohodli... :-)))
Najlepsie na tom je, ze je to velmi chutne!
Veru ja by som si hned dala za tanier.
1x ferno
kimlo
Briti nemajú žiadnu tradičnú kuchyňu. Sú to suchári bez chuti a názoru, tak ich poznám...
marianne
@Kimlo (23.5.2019 19:54)

sú to ľudia ako všade na svete, sme všade všelijakí, ja som mala šťastie... Tiež som si myslela, že sú to studení čumáci, ale poopravila som názor...vášnivý záhradkari..v práci vždy ochotne poradili a pomohli, sme sa kolegovcami nagrilovali, keď môžem, vždy sa rada do tých končín vrátim aspoň na týždeň, doteraz som s niektorými v kontakte, v pohode
1x kimlo
kucharka
Suhlasim s Marianne, je mi to luto @Kimlo , ze mas ine skusenosti.

Nemyslim si, ze farba cestovneho pasu alebo kilometre hranic nam urcuju charakter a inteligenciu.....

Briti maju nahodou vybornu kuchynu...
slice
@Marianne (22.5.2019 10:15)

tak keď šéfkuchár James Martin (angličan) považuje túto úpravu za typické anglické jedlo z Birminghamu, tak to tak bude. nezabúdajme, že Indovia ovplyvňujú Britániu cez 250 rokov. táto úprava je modifikáciou Indickej kuchyne a nevznikla pred 20 rokmi. naše halušky s bryndzou sem vraj tiež relatívne nedávno priniesli Valasi..