Ako to teda je:
Ohrievaný špenát je jedovatý! Mali naše babičky pravdu alebo nie?

Jarmila Horváthová, 25. apríla 2024     4 minúty čítania

Určite ste počuli o tom, že špenát treba zjesť hneď po uvarení, lebo ak ho znova zohrejete, môže vám uškodiť. Je teda opätovné ohrievanie špenátu naozaj nebezpečné?



Foto: Shutterstock

Aj keď aj v tomto prípade platí, že na každom "šprochu pravdy trochu", také zlé to zase nie je. Ak špenát znovu zohrejete, neotrávite sa, ale zo zdravotného hľadiska treba pri jeho uchovávaní predsa len dodržiavať isté pravidlá.

Čo za to môže

Za tvrdenia o škodlivosti zohrievaného špenátu môžu dusičnany, ktoré špenát obsahuje. Tie sa vyskytujú v podzemnej vode a v pôde a rastliny ich dokonca potrebujú na svoj rast. A v listovom špenáte sa ich ukladá pomerne veľké množstvo.

Samotné dusičnany nemusia byť pre ľudský organizmus nebezpečné, pokiaľ sa konzumujú s mierou. Nezdravými sa stávajú až vtedy, keď sa určitými procesmi premenia na dusitany a tie tvoria v kyslom prostredí žalúdka nitrozamíny, ktoré môžu mať karcinogénny účinok.

Teplo mu nesvedčí

Premene dusičnanov na dusitany napomáha aj vyššia teplota, preto vzniklo aj tvrdenie, že ohrievaný špenát je jedovatý. Ale – problémom nie je samotné ohrievanie ale to, ak je špenát predtým dlho v teple, stačí napríklad aj pri izbovej teplote.

Premena dusičnanov na dusitany je totiž silne ovplyvnená baktériami a tie sa ochotne množia v teplom prostredí, naopak studené prostredie im nežičí a šíria sa pomalšie.



Foto: Shutterstock

Ohrievať áno, ale len raz

Aby sa výskyt nebezpečných látok v špenáte minimalizoval, treba pri jeho uchovávaní dodržiavať pár pravidiel. Ak vám teda špenát zostane, základ je, po uvarení nezjedené zvyšky čo najrýchlejšie schladiť a nie nechať stáť na sporáku či kuchynskej linke. Chlad zabráni šíreniu baktérií a teda aj podpore nežiadúcej premeny z dusičnanov na dusitany.

Aj keď je uvarený špenát alebo jedlá z neho uložený v chladničke, zvyšky v nej neuchovávajte dlhšie ako jeden deň. Najlepšie je teda zjesť ich hneď na druhý deň. Tiež platí, že zvyšky špenátového pokrmu by ste mali ohrievať najviac jedenkrát, lebo čím dlhšie sa uchováva a ohrieva, tým viac dusitanov v ňom bude.

Pri opätovnom ohrievaní by mal špenát dosiahnuť teplotu minimálne 70 stupňov, aby sa baktérie, ktoré v ňom už vznikli, zničili. To isté platí aj pri príprave mrazeného špenátu.



Foto: Shutterstock

Pri príprave jedla z mrazeného špenátu je veľmi dôležité, aby ste mrazený špenát vložili priamo do hrnca alebo panvice a začali ho tepelne upravovať, prípadne ho rýchlo rozmrazili v mikrovlnnej rúre. Určite ho nerozmrazujte pomaly, lebo hodiny pri izbovej teplote môžu urýchliť uvedené nežiaduce procesy.

Takže babičky, ktoré tvrdili, že špenát sa má zjesť hneď a nezohrievať ho na ďalší deň, mali v časoch, kedy neexistovali chladničky, vlastne pravdu. Za hodiny, ktoré strávil v teple, mohol obsahovať naozaj značné množstvo dusitanov. A jeho zohrievanie to "zaklincovalo".





ANKETA: Ohrievate a konzumujete jedlo zo špenátu aj na druhý deň?

79,5%



20,5%







Diskusia k článku







 



TOPlist