Chutné tipy:
Skvelé ázijské jedlo na vidieku

Jarmila Horváthová, 26. apríla 2024     3 minúty čítania

Pochutiť si na naozaj výbornom suši a panázijskej kuchyni bola ešte pred pár rokmi výsada Bratislavy a Košíc. Teší nás, že už to nie je pravda a za týmto typom jedla netreba cestovať do metropol. Na západe Slovenska nájdete zaujímavé ázijské reštaurácie aj na vidieku.



Foto: Archív Wasabi.stro

Wasabi.stro, Ivanka pri Dunaji

Suši a ázijská kuchyňa si u nás už pred rokmi získali svojich priaznivcov a potešiteľné je, že pribúda reštaurácií, kde ich vedia urobiť na naozaj dobrej úrovni. A ešte lepšie je, že za týmto typom jedla netreba ísť do veľkých miest, ale už sú aj podniky mimo nich, kde si tak isto dáte výborné suši, ramen, či bao žemličky.

Jeden taký vznikol pred troma rokmi v Ivanke pri Dunaji. Jeho názov, Wasabi.stro je vlastne slovná hračka, ktorá odkazuje na neformálnu atmosféru bistra a ázijskú kuchyňu. Menu bistra ponúka panázijskú kuchyňu, okrem klasiky v podobe suši si môžete pochutiť aj na čisto zeleninových rolkách, ktoré sú čoraz viac vyhľadávané.



Foto: Jarmila Horváthová

Nechýbajú ani udon rezance s hovädzím alebo kačacím mäsom, tempurovaná chobotnica, tradičný japonský ramen či kokosová polievka Tom Yum. Kimči si robia sami a ako sladkú bodku ponúkajú Mango Sticky Rice, ktorá sa stala medzi hosťami mimoriadne obľúbená.

Všetko si možno objednať aj domov a dokonca si tu možno kúpiť aj niektoré druhy rýb, z ktorých tu varia.

Sushi-YA food atelier, Rovinka

Len o niekoľko kilometrov ďalej je ďalší zaujímavý gastro projekt so zaujímavým názvom. Aj táto reštaurácia si prešla peklom obdobia pandémie, pretože vznikla v roku 2020 tesne pred jej vypuknutím. Systém, akým vtedy fungovali, teda donáška, určite ovplyvnil aj ich ďalšie fungovanie, pretože ju robia doteraz a chcú, aby bola v tej najvyššej kvalite.



Foto: Archív Sushi-YA food atelier

Interiér vo vkusnom minimalistickom štýle má kapacitu len 18 hostí. To preto, aby čo najviac vyniklo samotné jedlo. Okrem suši sú v ponuke aj nevšedné fúzie jedál ázijskej a európskej kuchyne. Celý tím reštaurácie má vášeň pre kuchyňu Ázie a aj dostatok skúseností. Hovoria, že tanier berú ako plátno – aj preto možno to slovné spojenie food atelier v názve.



Foto: Archív Sushi-YA food atelier

Výborná je napríklad polievka laksa so zeleným karí a nasi goreng – kto bol v juhovýchodnej Ázii, odkiaľ tieto recepty pochádzajú, a ochutná ich v Rovinke, potvrdí, že chutia ako originál.



Diskusia k článku







 



TOPlist