Husacie stehno s cibuľovým čatní a batatovou omáčkou
šéfkuchár Grand Restaurant na Donovaloch, 5. novembra 2018
Foto: Pravda - Ľuboš Pilc
porcie
príprava
na 170 °C
Suroviny
4 ks |
|
200 g |
|
250 g |
|
70 g |
|
100 ml |
|
100 g |
|
300 g |
|
50 ml |
|
80 g |
|
50 ml |
|
100 ml |
|
150 g čerstvých alebo sterilizovaných |
|
50 g (do sliviek) |
|
|
|
200 g |
|
2 ks |
|
|
|
|
|
|
Postup
-
1
Husacie stehná očistíme, odsekneme chrupavku a nasolíme. Na panvici ich opečieme, potom poukladáme do plechu, zalejeme zohriatou masťou, zakryjeme a dáme piecť pri teplote 170 °C na 2,5 hodiny. Pekáč odokryjeme a zapekáme do zlatohneda a chrumkava.
- 2
Cibuľu očistíme, nakrájame, vložíme do kastróla, pridáme 300 ml vody, cukor, víno, soľ, 50 g masla a varíme domäkka, aby sa časť tekutiny vyparila. Potom zmes vymixujeme a prípadne dochutíme soľou alebo cukrom.
- 3
Bataty očistíme, nakrájame nadrobno, v kastróli restujeme na olivovom oleji na miernom ohni, podlejeme vodou a likérom, osolíme a varíme. Rozmixujeme na hladké pyré.
- 4
Zemiaky dáme upiecť do rúry. Po vychladnutí pridáme žĺtok, soľ a roztlačíme. Vytvarujeme krokety, ktoré obalíme vo zvyšných vajciach a v strúhanke. Po stuhnutí v chladničke vyprážame v oleji.
- 5
Časť batatového pyré odoberieme do kastróla, pridáme smotanu, 50 g masla a privedieme do varu za občasného miešania. Zmes prepasírujeme cez sitko a nalejeme do fľaše na šľahačku. Vo fľaši riadne pretrepeme a pridáme 2 bombičky.
- 6
Slivky odkôstkujeme, posypeme cukrom a dáme piecť do rúry. Pečieme pri teplote 170 °C, kým sa nespraví karamel z cukru. Upečené slivky s worcesterskou omáčkou, soľou a korením rozmixujeme a prepasírujeme.
Tiež husacie stehná:
Tipy na recepty z Varechy
SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia
Tipy na články z Varechy
- 2
Diskusia k receptu