Pečené husacie stehná
Pečené husacie stehná

Husacie stehno s batatovým pyré a višňovou omáčkou

Róbert Hudák
executive chef spoločnosti Primestar Hotels, 13. októbra 2020
Husacie stehno s batatovým pyré a višňovou omáčkou
Foto: Pravda - Ivan Majerský
4
porcie

Suroviny

4 ks
Batatové pyré:
500 g
50 g
200 ml
Višňová omáčka:
150 g mrazené
200 ml
50 g




Postup

  1. 1

    Husacie stehná dočistíme, umyjeme, osušíme. Stehná poriadne nasolíme, prikryjeme a odložíme na pár hodín do chladničky.

  2. 2

    Odležané stehná preložíme do hlbšieho pekáča, okoreníme, podlejeme studenou vodou, prikryjeme a vložíme do rúry vyhriatej na 100 stupňov. Pečieme pomaly zhruba 6 hodín, priebežne prelievame vypečenou šťavou s masťou. Keď sú stehná hotové, odstránime pokrievku, zvýšime teplotu rúry na 200 stupňov a pečieme, kým koža na povrchu bude krásne upečená do chrumkava.

  3. 3

    Batatové pyré: Bataty očistíme, nakrájame na väčšie kúsky a dáme na plech s olejom. Osolíme, okoreníme, podlejeme trochou vody a pridáme maslo, vetvičku tymianu a med. Pečieme prikryté alobalom v rúre vyhriatej na 160 °C domäkka. Potom preložíme aj s výpekom (bez tymianu) do mixéra, prilejeme prevarenú smotanu a rozmixujeme, prípadne dochutíme.

  4. 4

    Višňová omáčka : Do hrnca dáme trocha vody, pridáme cukor a pripravíme karamel. Zalejeme ho červeným vínom, pridáme višne, koreniny a varíme na miernom ohni cca 15 min. Zemiakový škrob rozmiešame s vodou a pomaly prilievame k višniam. Potom ešte prevaríme a stiahneme zo sporáka. Dochutíme citrónovou šťavou.

Diskusia k receptu





SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia