Hovädzie plátky Nany spod Bankova fotorecept
Foto: sracz
Nana, milovaná babička mojej vzácnej pani a jej brata Lacka, ktorú nazývali Nanáčka, ale aj žoviálne Eržika, varila výborne, ale nerada. Varenie ju totiž Zobraziť celý popisNana, milovaná babička mojej vzácnej pani a jej brata Lacka, ktorú nazývali Nanáčka, ale aj žoviálne Eržika, varila výborne, ale nerada. Varenie ju totiž okrádalo o čas, ktorý potrebovala pre svojeho celoživotného koníčka, ktorým bolo krajčírstvo. Neuverili by ste, že táto šťúpla osôbka, vždy odetá do šatovej zástery, bola „dvornou šičkou” dám košickej smotánky, herečiek divadla a v posledných rokoch aj televízneho štábu. Bankov, vrch pod ktorým bývali, je jeden z dominánt našich rodných Košíc.
porcie
príprava
tepelná úprava
Suroviny
6-8 PL |
|
600-800 g |
|
podľa potreby |
|
podľa potreby |
|
120-150 g (alebo cibuľa) postrúhaná |
|
3-4 ks |
|
2-3 ks |
|
2-3 PL (čerstvo postrúhaná) |
|
600-800 ml (alebo horúca voda) |
|
250-333 ml |
|
120-150 ml |
|
podľa chuti (čerstvá) |
|
|
Postup
-
1
Pohľad na vstupnú zostavu potrebných ingrediencií.
-
2
Hovädzie mäso zo stehna nakrájame na nie celé 10 mm hrubé plátky, pokiaľ nám ich už pri nákupe nenakrájal spriatelený profesionálny mäsiar; následne ich obojstranne posypeme soľou a čerstvo mletým čiernym korením; necháme ich zopár minút odpočinúť; medzičas využijeme na očistenie, umytie a postrúhanie mrkvy a petržlenu,
-
3
to len pokiaľ do liatinového hrnca nalejeme 2÷3 PL rastlinného oleja, necháme ho rozohriať a potom na ňom prudko opečieme hovädzie plátky (na každej strane asi 3÷4´), vyberieme ich a odložíme na pomocný tanier.
-
4
Do voľného (osirelého) výpeku nastrúhame šalotku, ale spravidla väčšiu cibuľu a keď sa s pridaním ďalších 2÷3 PL oleja orestuje,
-
5
aj postrúhanú koreňovú zeleninu, v tomto prípade iba karotku a petržlen, ktoré vzápätí opäť premiešame a porestujeme, než sa napijú a zmenia farbu,
-
6
kedy na ne nežne uložíme opečené plátky hovädziny, „adidas trojcípu hviezdu” bobkového listu,
-
7
zalejeme zostavu vývarom, pokiaľ nám po nedeľňajšom obede ostal zo „litrík” hovädzej polievky, na zaliatie použijeme túto; výsledné dielo bude určite chutnejšie a „kúpenský” hovädzí vývar odložíme na potom. Tekutinu z mäsa necháme zredukovať asi na polovicu a
-
8
potom všetko pokryjeme postrúhanou kôrou z dobre „vydrhnutého” citróna a hneď nato,
-
9
množstvom podľa vlastnej predstavy, dolejeme vývar a teraz už bez vyrušovania, na ¼ výkone tepelného ohrevu, mäso dodusíme až na hodnotu „hebkej to mäkkosti”, čo niekedy trvá aj 120÷180´.
-
10
Potom plátky mäsa vyberieme a odložíme na tanieri do vyhriatej rúry, aby ostali teplé.
-
11
Do „osirelej” zeleninovo-mäsovej šťavy vložíme za hrnček hustej kyslej smotany, rozmiešame ju a
-
12
následne vlejeme aj za ½ hrnčeka „šlahetky” alias šľahačkovej smotany, vzápätí opäť, opatrným ale dôkladným premiešávaním povaríme, to aby sme po jedení nedostali „riedky prípad s hustým behaním”. Kto chce, môže si omáčku ešte zahustiť kukuričným alebo zemiakovým škrobom (maizénou), či postrúhaným surovým zemiakom. Ja som nezahusťoval.
-
13
Ešte dochutiť troškou čerstvej citrónovej šťavy, tááák a hotovo. Prílohu si môžete zvoliť bársakú, podľa vlastných chutí a zvykov. My sme teraz mali parenú knedľu. Babička Nanáčka neraz rýchlo pripravila trebárs „kolienka”, lebo čas ju súril. Zhodou okolností moja mamka presladká bola Alžbeta a babička Anna a u mojej „prišahanej“ to bolo naopak, jej mamka Nušta bola Anna a babka Alžbeta.
-
14
… a na záver ešte ružový pozdrav arizónskej jari!
Diskusia k receptu