Hovädzie mäso
Hovädzie mäso

Hovädzie plátky Nany spod Bankova fotorecept

sracz - fotkasracz, 3. apríla 2018
Hovädzie plátky Nany spod Bankova (fotorecept)
Foto: sracz

Nana, milovaná babička mojej vzácnej pani a jej brata Lacka, ktorú nazývali Nanáčka, ale aj žoviálne Eržika, varila výborne, ale nerada. Varenie ju totiž okrádalo o čas, ktorý potrebovala pre svojeho celoživotného koníčka, ktorým bolo krajčírstvo. Neuverili by ste, že táto šťúpla osôbka, vždy odetá do šatovej zástery, bola „dvornou šičkou” dám košickej smotánky, herečiek divadla a v posledných rokoch aj televízneho štábu. Bankov, vrch pod ktorým bývali, je jeden z dominánt našich rodných Košíc.

4
porcie
15 minút
príprava
150-180 minút
tepelná úprava

Suroviny

6-8 PL
600-800 g
podľa potreby
podľa potreby
120-150 g (alebo cibuľa) postrúhaná
3-4 ks
2-3 ks
2-3 PL (čerstvo postrúhaná)
600-800 ml (alebo horúca voda)
250-333 ml
120-150 ml
podľa chuti (čerstvá)

Moje poznámky

Prihlás sa do Varechy a zapisuj si svoje poznámky k receptom.

Postup

  1. 1

    Pohľad na vstupnú zostavu potrebných ingrediencií.

    Hovädzie plátky Nany spod Bankova (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Hovädzie mäso zo stehna nakrájame na nie celé 10 mm hrubé plátky, pokiaľ nám ich už pri nákupe nenakrájal spriatelený profesionálny mäsiar; následne ich obojstranne posypeme soľou a čerstvo mletým čiernym korením; necháme ich zopár minút odpočinúť; medzičas využijeme na očistenie, umytie a postrúhanie mrkvy a petržlenu,

    Hovädzie plátky Nany spod Bankova (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    to len pokiaľ do liatinového hrnca nalejeme 2÷3 PL rastlinného oleja, necháme ho rozohriať a potom na ňom prudko opečieme hovädzie plátky (na každej strane asi 3÷4´), vyberieme ich a odložíme na pomocný tanier.

    Hovädzie plátky Nany spod Bankova (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Do voľného (osirelého) výpeku nastrúhame šalotku, ale spravidla väčšiu cibuľu a keď sa s pridaním ďalších 2÷3 PL oleja orestuje,

    Hovädzie plátky Nany spod Bankova (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    aj postrúhanú koreňovú zeleninu, v tomto prípade iba karotku a petržlen, ktoré vzápätí opäť premiešame a porestujeme, než sa napijú a zmenia farbu,

    Hovädzie plátky Nany spod Bankova (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    kedy na ne nežne uložíme opečené plátky hovädziny, „adidas trojcípu hviezdu” bobkového listu,

    Hovädzie plátky Nany spod Bankova (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    zalejeme zostavu vývarom, pokiaľ nám po nedeľňajšom obede ostal zo „litrík” hovädzej polievky, na zaliatie použijeme túto; výsledné dielo bude určite chutnejšie a „kúpenský” hovädzí vývar odložíme na potom. Tekutinu z mäsa necháme zredukovať asi na polovicu a

    Hovädzie plátky Nany spod Bankova (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    potom všetko pokryjeme postrúhanou kôrou z dobre „vydrhnutého” citróna a hneď nato,

    Hovädzie plátky Nany spod Bankova (fotorecept) - obrázok 8
  9. 9

    množstvom podľa vlastnej predstavy, dolejeme vývar a teraz už bez vyrušovania, na ¼ výkone tepelného ohrevu, mäso dodusíme až na hodnotu „hebkej to mäkkosti”, čo niekedy trvá aj 120÷180´.

    Hovädzie plátky Nany spod Bankova (fotorecept) - obrázok 9
  10. 10

    Potom plátky mäsa vyberieme a odložíme na tanieri do vyhriatej rúry, aby ostali teplé.

    Hovädzie plátky Nany spod Bankova (fotorecept) - obrázok 10
  11. 11

    Do „osirelej” zeleninovo-mäsovej šťavy vložíme za hrnček hustej kyslej smotany, rozmiešame ju a

    Hovädzie plátky Nany spod Bankova (fotorecept) - obrázok 11
  12. 12

    následne vlejeme aj za ½ hrnčeka „šlahetky” alias šľahačkovej smotany, vzápätí opäť, opatrným ale dôkladným premiešávaním povaríme, to aby sme po jedení nedostali „riedky prípad s hustým behaním”. Kto chce, môže si omáčku ešte zahustiť kukuričným alebo zemiakovým škrobom (maizénou), či postrúhaným surovým zemiakom. Ja som nezahusťoval.

    Hovädzie plátky Nany spod Bankova (fotorecept) - obrázok 12
  13. 13

    Ešte dochutiť troškou čerstvej citrónovej šťavy, tááák a hotovo. Prílohu si môžete zvoliť bársakú, podľa vlastných chutí a zvykov. My sme teraz mali parenú knedľu. Babička Nanáčka neraz rýchlo pripravila trebárs „kolienka”, lebo čas ju súril. Zhodou okolností moja mamka presladká bola Alžbeta a babička Anna a u mojej „prišahanej“ to bolo naopak, jej mamka Nušta bola Anna a babka Alžbeta.

    Hovädzie plátky Nany spod Bankova (fotorecept) - obrázok 13
  14. 14

    … a na záver ešte ružový pozdrav arizónskej jari!

    Hovädzie plátky Nany spod Bankova (fotorecept) - obrázok 14

Diskusia k receptu

2 komentáre k receptu
Pre mňa chutné jedlo,hovädzie na zeleninke robievam.Nedávam citrónovú kôru,ale ak by mi tak rodil citrónovník doma,ako Tebe,iste by som pridala .A tá krásna zamatová ruža na záver nemá chybu.

Pridaj komentár k receptu: