Hovädzie mäso
Hovädzie plátky Nany spod Bankova (fotorecept)
Autor receptu: sracz
Nana, milovaná babička mojej vzácnej pani a jej brata Lacka, ktorú nazývali Nanáčka,
ale aj žoviálne Eržika, varila výborne, ale
nerada. Varenie ju totiž okrádalo o čas, ktorý potrebovala pre svojeho celoživotného
koníčka, ktorým bolo krajčírstvo. Neuverili
by ste, že táto šťúpla osôbka, vždy odetá do šatovej zástery, bola „dvornou šičkou”
dám košickej smotánky, herečiek divadla a v
posledných rokoch aj televízneho štábu. Bankov, vrch pod ktorým bývali, je jeden z
dominánt našich rodných Košíc.
4 porcie |
15 minút príprava |
150-180 minút tepelná úprava |
Postup- Pohľad na vstupnú zostavu potrebných ingrediencií.
- Hovädzie mäso zo stehna nakrájame na nie celé 10 mm hrubé plátky, pokiaľ nám ich už pri nákupe nenakrájal spriatelený profesionálny mäsiar; následne ich obojstranne posypeme soľou a čerstvo mletým čiernym korením; necháme ich zopár minút odpočinúť; medzičas využijeme na očistenie, umytie a postrúhanie mrkvy a petržlenu,
- to len pokiaľ do liatinového hrnca nalejeme 2÷3 PL rastlinného oleja, necháme ho rozohriať a potom na ňom prudko opečieme hovädzie plátky (na každej strane asi 3÷4´), vyberieme ich a odložíme na pomocný tanier.
- Do voľného (osirelého) výpeku nastrúhame šalotku, ale spravidla väčšiu cibuľu a keď sa s pridaním ďalších 2÷3 PL oleja orestuje,
- aj postrúhanú koreňovú zeleninu, v tomto prípade iba karotku a petržlen, ktoré vzápätí opäť premiešame a porestujeme, než sa napijú a zmenia farbu,
- kedy na ne nežne uložíme opečené plátky hovädziny, „adidas trojcípu hviezdu” bobkového listu,
- zalejeme zostavu vývarom, pokiaľ nám po nedeľňajšom obede ostal zo „litrík” hovädzej polievky, na zaliatie použijeme túto; výsledné dielo bude určite chutnejšie a „kúpenský” hovädzí vývar odložíme na potom. Tekutinu z mäsa necháme zredukovať asi na polovicu a
- potom všetko pokryjeme postrúhanou kôrou z dobre „vydrhnutého” citróna a hneď nato,
- množstvom podľa vlastnej predstavy, dolejeme vývar a teraz už bez vyrušovania, na ¼ výkone tepelného ohrevu, mäso dodusíme až na hodnotu „hebkej to mäkkosti”, čo niekedy trvá aj 120÷180´.
- Potom plátky mäsa vyberieme a odložíme na tanieri do vyhriatej rúry, aby ostali teplé.
- Do „osirelej” zeleninovo-mäsovej šťavy vložíme za hrnček hustej kyslej smotany, rozmiešame ju a
- následne vlejeme aj za ½ hrnčeka „šlahetky” alias šľahačkovej smotany, vzápätí opäť, opatrným ale dôkladným premiešávaním povaríme, to aby sme po jedení nedostali „riedky prípad s hustým behaním”. Kto chce, môže si omáčku ešte zahustiť kukuričným alebo zemiakovým škrobom (maizénou), či postrúhaným surovým zemiakom. Ja som nezahusťoval.
- Ešte dochutiť troškou čerstvej citrónovej šťavy, tááák a hotovo. Prílohu si môžete zvoliť bársakú, podľa vlastných chutí a zvykov. My sme teraz mali parenú knedľu. Babička Nanáčka neraz rýchlo pripravila trebárs „kolienka”, lebo čas ju súril. Zhodou okolností moja mamka presladká bola Alžbeta a babička Anna a u mojej „prišahanej“ to bolo naopak, jej mamka Nušta bola Anna a babka Alžbeta.
- … a na záver ešte ružový pozdrav arizónskej jari!
|