Gratinovaný špenátový koláčik s baklažánovo-tymianovým pyré
sous-chef z Grandhotela Praha**** v Tatranskej Lomnici, 30. mája 2019

Foto: Pravda - Ivan Majerský
porcií
príprava
Suroviny
| Cesto: | |
| 200 g |
|
| 100 g |
|
| 2 ks |
|
| štipka |
|
| Špenátová náplň: | |
| 100 g |
|
| 50 g |
|
| 1 ks |
|
| 2 strúčiky |
|
|
|
|
| podľa chuti |
|
| podľa chuti |
|
| Baklažánovo-tymiánové pyré: | |
| 200 g |
|
| 100 ml |
|
| 100 g |
|
| 50 g |
|
| 20 g |
|
| 5 g |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
| Na podávanie: | |
| 200 g |
|
| 10 ks |
|
Postup
-
1
Špenátová náplň: Umytý špenát oblanšírujeme na cesnaku a olivovom oleji a primiešame postrúhaný syr a vajce. Zmes podľa chuti osolíme a okoreníme.
- 2
Z múky, vajec, masla a štipky soli urobíme maslové cesto. Cesto rozvaľkáme a vykrojíme kruhy s priemerom asi 10 cm, ktoré vložíme do formičiek a predpečieme pri 185 °C asi 5 minút. Do predpečených košíčkov rozdelíme špenátovú zmes. Gratinujeme (zapečieme) pri 185 °C asi 10 minút.
- 3
Baklažánovo-tymiánové pyré: Umytý baklažán prekrojíme a ochutíme prelisovaným cesnakom, tymianom, olivovým olejom a soľou. Pečieme na 185 °C asi 40 minút. Po upečení vydlabeme vnútro, ktoré dochutíme horčicou, kyslou smotanou, koňakom, soľou, korením a citrónovou šťavou. Zmes vymixujeme na pyré.
- 4
Umyté paradajky konfitujeme v olivovom oleji so soľou pri 100 °C asi 20 minút.
- 5
Gratinovaný špenátový koláč podávame s baklažánovo-tymiánovým pyré, konfitovanou paradajkou a žĺtkom pripraveným metódou sous vide (Celé vajce vložíme do sous vide zariadenia na 65 °C a 45 minút. Po vybratí vajce rozbijeme a vyberieme žĺtok.).
Tiež Špenátový koláč:
Tipy na recepty z Varechy
Tipy na články z Varechy
- 2








Podľa podkladov, ktoré máme k dispozícii sa z uvedených surovín pripraví 10 koláčikov a ku každému sa podáva 1 vajce. Preto tých 10 vajec vyzerá tak nádejne :)
Aha,nevsimol som si pocet porcii..... :-( ,ale aj tak je to dako malo......30dkg cesta a ledva 20dkg naplne na 10 kuskov.tam asi nepojdem na obed.... :-)))))