Gratinovaný špenátový koláčik s baklažánovo-tymianovým pyré
sous-chef z Grandhotela Praha**** v Tatranskej Lomnici, 30. mája 2019
Foto: Pravda - Ivan Majerský
porcií
príprava
Suroviny
Cesto: | |
200 g |
|
100 g |
|
2 ks |
|
štipka |
|
Špenátová náplň: | |
100 g |
|
50 g |
|
1 ks |
|
2 strúčiky |
|
|
|
podľa chuti |
|
podľa chuti |
|
Baklažánovo-tymiánové pyré: | |
200 g |
|
100 ml |
|
100 g |
|
50 g |
|
20 g |
|
5 g |
|
|
|
|
|
|
|
Na podávanie: | |
200 g |
|
10 ks |
|
Postup
-
1
Špenátová náplň: Umytý špenát oblanšírujeme na cesnaku a olivovom oleji a primiešame postrúhaný syr a vajce. Zmes podľa chuti osolíme a okoreníme.
- 2
Z múky, vajec, masla a štipky soli urobíme maslové cesto. Cesto rozvaľkáme a vykrojíme kruhy s priemerom asi 10 cm, ktoré vložíme do formičiek a predpečieme pri 185 °C asi 5 minút. Do predpečených košíčkov rozdelíme špenátovú zmes. Gratinujeme (zapečieme) pri 185 °C asi 10 minút.
- 3
Baklažánovo-tymiánové pyré: Umytý baklažán prekrojíme a ochutíme prelisovaným cesnakom, tymianom, olivovým olejom a soľou. Pečieme na 185 °C asi 40 minút. Po upečení vydlabeme vnútro, ktoré dochutíme horčicou, kyslou smotanou, koňakom, soľou, korením a citrónovou šťavou. Zmes vymixujeme na pyré.
- 4
Umyté paradajky konfitujeme v olivovom oleji so soľou pri 100 °C asi 20 minút.
- 5
Gratinovaný špenátový koláč podávame s baklažánovo-tymiánovým pyré, konfitovanou paradajkou a žĺtkom pripraveným metódou sous vide (Celé vajce vložíme do sous vide zariadenia na 65 °C a 45 minút. Po vybratí vajce rozbijeme a vyberieme žĺtok.).
Tiež Špenátový koláč:
Tipy na recepty z Varechy
SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia
Tipy na články z Varechy
- 2
Podľa podkladov, ktoré máme k dispozícii sa z uvedených surovín pripraví 10 koláčikov a ku každému sa podáva 1 vajce. Preto tých 10 vajec vyzerá tak nádejne :)
Aha,nevsimol som si pocet porcii..... :-( ,ale aj tak je to dako malo......30dkg cesta a ledva 20dkg naplne na 10 kuskov.tam asi nepojdem na obed.... :-)))))