Špenátový koláč s fetou
mesačník Varecha, 11. apríla 2023
Foto: Shutterstock
Na veľkonočnej tabuli hrajú hlavnú rolu vajíčka. Pripravte si z nich chutný slaný koláč so špenátom a fetou.
porcie
príprava
na 180 °C
Suroviny
Cesto: | |
300 g |
|
200 g studené |
|
1 ks |
|
1 ČL |
|
Na formu: | |
na vymastenie |
|
na vysypanie |
|
Plnka: | |
400 g mrazený |
|
180 g |
|
|
|
1 ks |
|
1 PL čerstvé |
|
1-2 PL |
|
Na vloženie do plnky: | |
4-6 ks (uvarené natvrdo) |
|
Postup
-
1
Z múky, zo soli, z vajca a studeného masla vypracujeme cesto, vytvarujeme ho do bochníčka, zabalíme do potravinovej fólie a na 30 minút vložíme do chladničky.
- 2
Na plnku dáme rozmraziť špenát a necháme ho odkvapkať. Špenát v miske zmiešame s rozdrobenou fetou, pridáme mleté čierne korenie, vajce, oregano, olej a dobre premiešame. Vajcia uvarené natvrdo ošúpeme.
- 3
Formu dôkladne vymastíme maslom a vysypeme hrubou múkou. Z cesta oddelíme štvrtinu a odložíme. Zvyšok rozvaľkáme na pomúčenej doske a cestom dôkladne vystelieme vyššiu okrúhlu formu. Na cesto rovnomerne rozložíme polovicu plnky. Na ňu pozdĺžne rozložíme uvarené vajcia a prikryjeme zvyšnou plnkou.
- 4
Zvyšné cesto rozvaľkáme na pomúčenej doske a prekryjeme ním plnku, spoje pritlačíme.
- 5
Pečieme v rúre vyhriatej na 180 °C asi 35 minút dozlatista.
Tiež Špenátový koláč:
Tipy na recepty z Varechy
SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia
Tipy na články z Varechy
- 2
Diskusia k receptu