Špenátový koláč
Špenátový koláč

Špenátový koláč s fetou

Jana Štrbková
mesačník Varecha, 11. apríla 2023
Špenátový koláč s fetou
Foto: Shutterstock

Na veľkonočnej tabuli hrajú hlavnú rolu vajíčka. Pripravte si z nich chutný slaný koláč so špenátom a fetou.

4-6
porcie
25 (+ odležanie) minút
príprava
35 minút
na 180 °C

Suroviny

Cesto:
300 g
200 g studené
1 ks
1 ČL
Na formu:
 na vymastenie
 na vysypanie
Plnka:
400 g mrazený
180 g
1 ks
1 PL čerstvé
1-2 PL
Na vloženie do plnky:
4-6 ks (uvarené natvrdo)




Postup

  1. 1

    Z múky, zo soli, z vajca a studeného masla vypracujeme cesto, vytvarujeme ho do bochníčka, zabalíme do potravinovej fólie a na 30 minút vložíme do chladničky.

  2. 2

    Na plnku dáme rozmraziť špenát a necháme ho odkvapkať. Špenát v miske zmiešame s rozdrobenou fetou, pridáme mleté čierne korenie, vajce, oregano, olej a dobre premiešame. Vajcia uvarené natvrdo ošúpeme.

  3. 3

    Formu dôkladne vymastíme maslom a vysypeme hrubou múkou. Z cesta oddelíme štvrtinu a odložíme. Zvyšok rozvaľkáme na pomúčenej doske a cestom dôkladne vystelieme vyššiu okrúhlu formu. Na cesto rovnomerne rozložíme polovicu plnky. Na ňu pozdĺžne rozložíme uvarené vajcia a prikryjeme zvyšnou plnkou.

  4. 4

    Zvyšné cesto rozvaľkáme na pomúčenej doske a prekryjeme ním plnku, spoje pritlačíme.

  5. 5

    Pečieme v rúre vyhriatej na 180 °C asi 35 minút dozlatista.

Diskusia k receptu





SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia