Fazuľová polievka
Fazuľová polievka

Fazuľová polievka - grécka Mia Fasolada fotorecept

sracz - fotkasracz, 13. októbra 2020
Fazuľová polievka - grécka Mia Fasolada (fotorecept)
Foto: sracz

Som priam notorický vyznávač fazuľových polievok. Vyrastal som na mamkiných a babkiných jednoduchých domácich s „ľečkami“, ochutnal som záhoracku so slížami - Helenky a Zobraziť celý popisSom priam notorický vyznávač fazuľových polievok. Vyrastal som na mamkiných a babkiných jednoduchých domácich s „ľečkami“, ochutnal som záhoracku so slížami - Helenky a Mariana Kleisovcov, robievam „fantáziu“ Paľka Mikulíka nadstavovanú koňakom. Dnes Vám predstavujem „novoodkukanú“ od Diane Kochilas z gréckeho ostrova Ikaria. Autorku sme si obľúbili pre jej „čarovanie“ v kuchyni, spojené s množstvom zeleniny a byliniek, či zeliniek. Nadšencom receptov „do plaviek“ jej variácie vrelo odporúčam.

10-12
porcií
70 minút
príprava
120-150 minút
tepelná úprava

Suroviny

500 ml suchá veľkoplodá
160 ml (grécky)
720-750 ml
3-4 ks stredná (karotka)
3-4 ks (s vňaťou)
3-4 strúčiky
750-800 g (so šťavou)
3-4 ks
3-4 PL kvalitný
240-250 ml (pokrájaná)
podľa chuti
podľa chuti
Voliteľné doplnky:
10-12 pásikov (vrchná časť)
podľa chuti
2-3 ks (alebo sušené červené chilli papričky)
120-150 g čerstvé
120-150 ml čerstvá (lístky)
240-250 g
240-250 g
150-200 g




Postup

  1. 1

    Začal som klasicky, ako aj Vy doma určite. Fazuľu, po 250 ml slovenskej tmavej a bielej „Navy“ (opäť som zabudol, že ju mám namočiť osve, lebo tunajšia sa „vyzlieka“ a jej „košieľka“ je tvrdá, preto ju pred varením musím jednu po druhej odstraňovať) som po dôkladnom umytí namočil večer do vlažnej vody a pred spaním som ju ešte dva razy vymenil a nechal do rána v kľude „nabobtnať“.

    Fazuľová polievka - grécka Mia Fasolada (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Ráno som potrebné ingrediencie zostavil do vstupnej pozície a strúčiky cesnaku namočil do hrnčeka s vlažnou vodou, aby som ich asi po 30 minútach ľahšie zbavil šupky.

    Fazuľová polievka - grécka Mia Fasolada (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Z celkového objemu gréckeho olivového oleja som odobral 2-3 PL, na ktorých som dal orestovať pokrájané „C-čka“ stonkového zeleru,

    Fazuľová polievka - grécka Mia Fasolada (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    na 3° „mandolíny“ som postrúhal mrkvu a pridal ju do hrnca, tak ako aj

    Fazuľová polievka - grécka Mia Fasolada (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    pokrájané jalapeño (keby som ho nemal, použil by som sušené červené chilli papričky) a nechal ich po premiešaní dusiť, lebo ma čakala dlhšia práca s pokrájaním troch červených cibúľ nadrobno (mimochodom najprácnejší fyzicky technologický krok prípravy tejto polievky).

    Fazuľová polievka - grécka Mia Fasolada (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Cibuľu so pridal do spoločnosti mrkvy so zelerovými stonkami, premiešal.

    Fazuľová polievka - grécka Mia Fasolada (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    A pokračoval v dusení.

    Fazuľová polievka - grécka Mia Fasolada (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    Vložil pomarančovú kôru do hrnca, z ktorého sa po byte veselo šírila voňa pariacej sa zeleniny.

    Fazuľová polievka - grécka Mia Fasolada (fotorecept) - obrázok 8
  9. 9

    Môžete pridať aj zrnká sterilizovanej kukurice, ale čerstvé sú chutnejšie.

    Fazuľová polievka - grécka Mia Fasolada (fotorecept) - obrázok 9
  10. 10

    Teraz som presypal aj odkvapkanú fazuľu, premiešal,

    Fazuľová polievka - grécka Mia Fasolada (fotorecept) - obrázok 10
  11. 11

    „ozdobil“ bokovými listami a

    Fazuľová polievka - grécka Mia Fasolada (fotorecept) - obrázok 11
  12. 12

    ďalšiu dobrú ¼ hodinu pokračoval v spoločnom dusení. Pridal veľkú konzervu talianskych, už pokrájaných paradajok (kto chce, môže si ich pripraviť z čerstvých, po nakrojení do „X“ na „tupom konci“, zaliatí vriacou vodou, následnom olúpaní a pokrájaní) a

    Fazuľová polievka - grécka Mia Fasolada (fotorecept) - obrázok 12
  13. 13

    zalial 2 000-2 500 ml horúcej vody a

    Fazuľová polievka - grécka Mia Fasolada (fotorecept) - obrázok 13
  14. 14

    na „broky“ pokrájané halúzky petržlenovej vňate a nechal dobré dve hodiny variť, kedy už bola uvarená aj fazuľa.

    Fazuľová polievka - grécka Mia Fasolada (fotorecept) - obrázok 14
  15. 15

    V ¾ varenia je možné pridať aj opečené kolieska domácej údenej klobásy (ja som ich nepridával). Už v tejto chvíli pri ochutnávaní oceníte „akord“ vôní Grécka a jeho ostrovov, no rozhodne výsledný efekt znásobí aj kvalitný balzamikový ocot (ja som použil taliansky z Modeny), nuž a

    Fazuľová polievka - grécka Mia Fasolada (fotorecept) - obrázok 15
  16. 16

    finišoval som lístočkami čerstvej mäty a petržlenovej vňate a prilial zvyšok oleja. V priebehu varenia som teplotu korigoval tak, aby sa polievka varila, ale nevrela.

    Fazuľová polievka - grécka Mia Fasolada (fotorecept) - obrázok 16
  17. 17

    Na výsledok našeho snaženia sme boli veľmi zvedaví obaja, predsa len sme túto polievku varili po prvý raz. Servíroval som tak, ako to v originále odporúča autorka a obetoval som „škatuľku“ najkvalitnejších sardiniek v olivovom oleji, po ich uložení na dno taniera (tak, ako Paľko Mikulík, B. P. superkvalitný francúzsky konak pri svojej „fazuľovici“), som ich zalial horúcou polievkou,

    Fazuľová polievka - grécka Mia Fasolada (fotorecept) - obrázok 17
  18. 18

    posypal troškou pokrájaných lístočkov mäty a petržlenu, rozložil na kocky pokrájanú grécku fetu, … a pochutnali sme si. Naozaj! O mesiac asi zopakujem varenie tejto polievky, ale už iba z polovice ingrediencií, lebo množstvo tejto bolo najmenej tak pre 6-8-člennú rodinu.

    Fazuľová polievka - grécka Mia Fasolada (fotorecept) - obrázok 18

Diskusia k receptu

haji
Zajímavý recept, některé zvláštnosti jsou pro mě novinka. Krásné fotečky.
chemik
Pro jednoho z respektovaných šefkuchařů Varechy sracze bych měl chemické doporučení pro vaření fazolí s tvrdou svlékací slupkou. Typickým problémem jsou velké purpurové fazole - strakaté papuče, jejichž slupka při namočení jen přes noc svraská a odděluje se. Musí proto pořádně nabobtnat aspoň jeden a půl dne až jsou velké a hladké. Chemické kouzlo je na namáčení použít zcela měkkou vodu bez solí (dešťovou nebo destilovanou) které způsobují denaturaci bílkovin. V moderní domácnosti je výborným zdrojem měkké vody kondenzační sušička prádla. Po výměně vody pak fazole osobitně pomalu vařit opět v měkké neosolené vodě do měkka, až vyjmuté fazoli ochlazováním na lžíci praská a odděluje
se slupka. Stáhne se z ohně , voda se silně osolí a nechá v klidu vychladnout. Vývar je nepoužitelný ( tmavý, slaný a trpký ) , takže se máslově měkké fazole zcedí, propláchnou a použijí dle potřeby.




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia