Foto: sracz
Neviem, či sa mi to ešte raz stane, ale tentoraz sa šťastie usmialo aj na mňa. Môj bývalý „diplomant“ Laco Šranko z Waukisha-Wisconsin ma Zobraziť celý popisNeviem, či sa mi to ešte raz stane, ale tentoraz sa šťastie usmialo aj na mňa. Môj bývalý „diplomant“ Laco Šranko z Waukisha-Wisconsin ma prekvapil krásnou „double“ štvoricou diviny – jeleň a sob. Doma, na Furči, som jeleninu používal v kombinácii s bravčovým plieckom do klobás. Marinoval som iba na záhrade odchovanú „zajačinu“ v mojom VSU „Vidumanom Slíze Univerzál“. Ale uznajte, že možnosť „napacovať a okoštovať“ sobie mäso sa „nepritrafí“ každý deň! Takúto dobrotu doprajem aj Vám!
porcie
príprava
na 205/190 °C
Suroviny
8/1 500 ks/g (v marináde) |
|
250 g prerastená |
|
1 ks stredná |
|
3÷4 ks strúčiky |
|
2÷3 ks |
|
1 ks |
|
2÷3 ks |
|
1 PL |
|
podľa potreby g (soľ a korenie čierne mleté) |
|
1* ks sušený |
|
3÷4 ks |
|
1 ks |
|
4 PL (cranberry) |
|
3÷4 ks vetvičky |
|
1÷2 ks vetvičky |
|
Príloha: | |
1 000 g varené v šupke |
|
podľa potreby g (korenie čierne mleté) |
|
1 KL |
|
2 PL čerstvé |
|
1 ks veľké |
|
200 ml |
|
4/200 plátky/g (klobása domáca údená) |
|
2 PL strúhaný |
|
Postup
-
1
nástup ingrediencií na kontrolnú prehliadku,
-
2
po ktorej na dno zapekacej misy s pokrievkou rozložíme červenú cibuľu pokrájanú na mesiačiky, pretlačený cesnak a zalejeme ich vyškvarenou údenou prerastanou slaninou; rozložíme pokrajanú zelenú papriku, paradajky a zelerové stonky,
-
3
potom na toto „okuladiace pestrofarebné lôžko“ porozkladáme rezníky diviny z marinády (sľubujem, že rcp na marinádu pridám ešte dnes) ; podľa potreby povrch jemne osolíme, oMČKujeme, oďumbierujeme a bohoto posypeme na hrubo drveným jalovcom, pridáme šťavu a postrúhanú kôru z citróna
-
4
všetko zalejeme marinádou, v ktorej si divina odpočívala skoro týždeň (ak by hrozilo, že povrch mäsa ostane nezaliaty, mal som pripravený aj hrnček s hovädzím vývarom; nebolo treba)
-
5
pokračujeme v „zdobení“ - vložením * anýzu, roztrúsením sušených brusníc, bobkového listu, vetvičiek tymiánu (materinej dúšky) a rozmarínu
-
6
potom misu zakryjeme a vložíme na 10´ do elektrickej rúry vyhriatej na 205 °C/400 °F, po ktorých teplotu znížime na 190 °C/375 °F a pokračujeme v dusení ďalších 80´ , potom pokrievku z misy (ja som opäť úspešne použil Tupperware) opatrne snímeme, na povrch rozložíme na hrubo pokrájané kolieska jablka bez jadrovníka a kúsky čerstvého masla ~ 1 PL; misu, teraz už odokrytú, vrátime späť do rúry ešte na ~ 10÷15´; kto chce a potrebuje, môže omáčku zahustiť jemným kukuričným škrobom alebo Solamylom, či nastrúhaným zemiakom (samozrejme, pred zahustením mäso je potrebné vybrať z misy von)
-
7
porcujeme na pripravené taniere so zemiakovými „rozšliapancami“ (rcp nasleduje ešte dnes), kolieskami opečeného jablka, s PL brusnicového džemu uprostred, s opečeným „ježkom“ domácej klobásy a „hrebienkom“ slaniny, ozdobíme čerstvou petržlenovou vňaťou, strúhaným slovenským údeným oštiepkom a čerstvými černicami (lebo som ich práve mal)
-
8
podávame na slávnostnom prestretom nedeľnom stole; aperitív slovenská „pacerkovaná“ slivovica 56_tka, zapíjame dobrým červeným vínkom alebo chladeným pivkom, tentoraz to bol náš Zlatý bažant
-
9
pozrite sa, prosím, aký je rozmarín bohatier; rastie mi na hriadke už tretí rok a bez problémov vydržal a vydrží aj viac ako – 20 °C mrazy; doma, v doslova skleníkových podmienkach, mi po roky rokúce nevydržal žiadny ani sezónu; jediným problémom je pre neho ťažký mokrý sneh, ktorý ho pritlačí k zemi, ale keď sa roztopí, rozmarín sa hrdo vstýči a rastie, zelený, ďalej!
"Sobík v páci hovká si, a sracz smelo píska si,
zemiačiky rozšliapance k sobíkovi dobré sú,
sracza - nášho varecháča do nebies asi vynesú!"
Tvoja fanynka! :-)
*****
varecha.pravda.sk/recepty/rozsliapance-vareno-pecene-zemi...