Rozšliapance, vareno-pečené zemiaky, príloha k divine fotorecept

sracz - fotkasracz, 24. januára 2013
Rozšliapance, vareno-pečené zemiaky, príloha k divine  (fotorecept)
Foto: sracz

... a sľub № 2! Pred časom varil a piekol v jednej TV relácii „macher“ s extravagantným účesom Guy Fieri. Mimo iného sa predstavil Zobraziť celý popis... a sľub № 2! Pred časom varil a piekol v jednej TV relácii „macher“ s extravagantným účesom Guy Fieri. Mimo iného sa predstavil aj so zvláštnou zemiakovou prílohou. Asi v polovici jej prípravy, urobil, ehmm, technologický krok, predstavujúci „rozpučenie či rozčapenie“ varených zemiakov na podložke. Táto vízia dala podnet k môjmu názvu „rozšliapance“. Dal som si ich do zálohy pre nejakú dobrotu! Niečo som si od Guya zapamätal, niečo pozmenil, niečo pridal, ale konečný efekt s divinou bol super

4
porcie
25 minút
príprava
12 minút
tepelná úprava

Suroviny

1 000 g menšie (uvarené v šupke)
2÷3 PL
podľa potreby
1 PL
2 PL čerstvé
podľa potreby




Postup

  1. 1

    základná zostava pred „rozšliapnutím_rozpučením“ zemiakov uvarených v šupke

    Rozšliapance, vareno-pečené zemiaky, príloha k divine  (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    zemiaky poukladáme na pevnú podložku; menšie, servírované v celku, som nemal, tak som veľké rozkrojil na ¼; pomocou listu širokého noža, sekáča, ja som použil dno malej rajnice, jemným tlakom zemiaky rozpučíme (pokúšal som sa využiť aj nerezovú formičku v tvare mesiaca);

    Rozšliapance, vareno-pečené zemiaky, príloha k divine  (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    priamo na podložke (lopáriku) vzniknuvšie „rozšliapance“ prstami osolíme, oMČekujeme a posypeme korením na americké zemiaky (myslím si, že je ho možné, v prípade núdze, nahradiť vegetou)

    Rozšliapance, vareno-pečené zemiaky, príloha k divine  (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    poukladáme ich, posypanou stranou nadol, na panvicu s horúcim olejom (ja som pred zemiakmi na panvici opekal klobásových „ježkov“ a slaninové „hrebienky“ na finálne servírovanie, tak som výpek samozrejme využil); rozložené „rozšliapance“ okoreníme teraz aj na obrátenej strane; obojstranne opečieme do chrumkavého červenohnedasta a

    Rozšliapance, vareno-pečené zemiaky, príloha k divine  (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    tesne pred dokončením na každý opečený „rozšliapanec“ položíme malú kocku masla; iba na chvíľočku, než sa maslo roztečie

    Rozšliapance, vareno-pečené zemiaky, príloha k divine  (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    podobným spôsobom pripravíme aj druhú porciu

    Rozšliapance, vareno-pečené zemiaky, príloha k divine  (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    hotové potom servírujeme asi do takejto podoby. A to je všetko! Ale chutí úžasne, naviac získate opäť obdiv, uznanie a „inšô“ od svojeho krajšieho, lepšieho a nežnejšieho JA!!!

    Rozšliapance, vareno-pečené zemiaky, príloha k divine  (fotorecept) - obrázok 7

Diskusia k receptu

miamia
zbožňujem takéto nápady...krásny recept, aj názov! :) práve tu padla otázka...mami, to kedy urobíš?? :D
izabella929
toto poznám už som ich päsťou pučíkovala.-)) ale boli fajné...) šikulko...
frezia68
Tento skvelý recept určite vyskúšam,aj keď divina nebude :-)
vierutt
Takéto nepoznám, mne už k nim netreba žiadne mäso
medulienka122
@sracz , kde ty chodíš na také originálne výrazy, že "rozšliapance", ja z teba...Ináč, zemiaky milujem v akomkoľvek prevedení, a tento tvoj bude ďalší do zbierky:-)
jatea
Zemiaky mám rada v akomkoľvek "prevedení", určite urobím pri najbližšej príležitosti. A presne ako vierutt, nepotrebujem k zemiakom nič.
marcy
darmo,mužská fantázia nepozná hranice :-))...mňáááám
marianne
Toto sa mi velmi paci a neviem veru,ci ich aj na sobotu nespravim,parada..
radost
dakujem varechár spoza mláky..rozšliapance určite urobím taky...teda také..len bez korenia na americké zemiaky..ale nezabudnem na ne..
na variácie zemiakové stále mám chuťové bunky nachystané..:-)))
radost
tak už sú odskúšané..milý pane...
v zjednodušenej verzii:v šupke uvarené-"rozšliapané"-osmažené vo výpeku čo zostal-ani neviem po čom..:-)-a posolené..chutné..spokojnosť na mojej strane..
:-)
sovka62
No nie sú tie zemiaky úžasné? Už tu boli na toľko spôsobov, že sa zdá neuveriteľné pridať niečo nové. A tu hľa od @szraca , také, že sa sliny zbiehajú a ešte aj @babidka pripomenula recept, ktorý som predtým prehliadla. Úžasné jedno i druhé, mne netreba nijako servírovať, len mi k nim pristrčte pohár mlieka, prosím pekne, podľa možnosti hneď teraz a nech ich je veľa! Či budú prvé @babidkine , alebo @szracove , to sa už dohodnite medzi sebou.
sracz
Nože vyskúšaj mamka @miamia a budeš vychvaľovaná po všetkých susedoch a známych!
sracz
Takže!? Mám pravdu! Dobrotou sa usmeješ na každého a ešte Ťa za to pochvália @izabella929 - ďakujem, veľmi pekne ďakujem!
sracz
Ďakujem Ti @babidka starostlivá a pozorná! Tvoj rcp je už dááááááávno objavený, vyskúšaný, schválený a pochválený! Hnevám sa však na seba, že od II/2011 som Ti k Tvojmu rcp nenapísal odozvu. Ale polepším sa, sľubujem!
sracz
... a ňezapomňi pri jedzeňu čamkac, bo to znači, že ci šmakuje -:))))))) milá @frezia68 - tote gruľky, či bandurki, či kompere a či inakši volane "zemiaky" su fajne s barsčim!!!
sracz
... koľko ľudí, toľko chutí, milá @vierutt - či s mäskom, alebo bez neho!
sracz
... tak vyhrnúť rokávy a poď ho do roboty @alexa73 - dcérenka milá!
radost
do tretice dnes:
muž sa vráti o 20 minút domov-robím mu tiež zemiačky:na stole som ich "rozšliapla" dlaňou a akože pripekám z jednej druhej strany..osolím..k tomu mliečko z farmy -kyslé-máme hubky-je suprové...
bude mu chutiť..nabeton..:-))))
sracz
Predstavy, sny, ilúzie zhmotňujem do reality! Tak vznikoli aj "rozšliapance, rozdupance, či rozdžubance ... a rozpučence" milá @medulienka122 - a život nie je potrebné brať furt iba z tej vážnej stránky. Už moja nebohá mamka Aňuci mi často prízvukovala, že som sa mal dievčaťom narodiť, lebo sa mi v hlave samé kok...vajzoviny kotia!!! -:) -:)) -:)))
frezia68
@sracz :čamkaňe pri stole bulo zakazane furtom,( ňevirastali sme v Čine) ale dakedy sme viľizali taňir a to už bars šmakovalo a mamka še ušmivala :-))),bo znala,že dostane aj mastnu bošu...:-) .Jutro varim tote bandurečky.
medulienka122
milý @sracz ,ja som to dobre tušila, že to nebudú "rozšliapanceee", ale to tretie, čo píšeš,ja som za - "jen ať bude veselo"! (Pamätáš? Heslo pani Růžičkovej) :-)))
sracz
No však práve milá @marcy - fantázia bez hraníc, keď už nič viac a inšó či inšô ostane mužovi až do "dreveného pažama"! Preto sa aj so striebrom vo vlasoch radostne žije!
sracz
Nie je zač, milá @radost - i básnenie je moja slabosť!
Napeč, s čím chceš, nech sa páči, čo sa Tvojmu brušku ráči!
Daj aj iným, vôkol Teba, bo s dobrotou sa deliť treba!
Spoza mláky, odo dverí, dobrú chuť želá aj Šrác Ferry!
klaura
no skvelá príloha ... toto určite urobím ... ale nie ako prílohu, ale ako hlavné jedlo ... s dobrým kyslým mliečkom alebo smotanou ... mňaaam. už sa teším ... :)
sracz
Prepáč @margaretka28 - tlačiarensky škriatok sa "napasoval" do mojej roboty pri odpovediach na teké množstvo komentárov!!! Opravené: sracz, dnes 18:21
@margaretka28 - ďakujem Ti za koment, si milá - dnes ste sa s @vierutt , @jatea a @sovka62 asi dohovorili. Dobrú chuť aj pri Tvojom stole!
sracz
Blahoželám k chutnému výsledku Tvojej práce milá @rados ť - si šikovná!!! Vidíš ho? A ani to nebolelo!!!
radost
priateľ americký-tvoje zemiačky budú dobré vždycky!aj muž si ich pochvaľuje-až za ušami sa zalizuje..:-)))
sracz
... to máš tak, ako s Kalmánom, keď sa ho gazdiná opýtala, čo chce za robotu - halušky, alebo polievku - a on na to - no thá thá nadrobiť paňuš, nadrobiť! Ja by som, na Tvojom mieste @sovka62 - milá - problém riešil po svojom! Na jeden tanier by som si nechal servírovať podľa @babidka a na druhý á la @sracz - ale dnes ste sa s @vierutt , @jatea a @margaretka28 dohovorili na bezmäsovej verzii! Ďakujem a srdečne pozdravujem!
sracz
... aj tak še da i tak še da milá @frezia68 - a naviac, dobrú chuť do PO k zajtrajšej "bandurkovej" premiére!
sracz
Milá @medulienka122 - k mojim nádherným spomienkam patrí aj priateľstvo s Helenkou Růžičkovou. Mal som to šťastie, že v OD Modák, na Furči v KE, som konferoval jej vystúpenie spolu so synom Jirkom a košickou country bandou Veslári (jedným z nich bol práve Laco Šranko - dobro, gitara, banjo - teraz aj s rodinou vo Waukisha Wisconsin, môj bývalý diplomant, ale furt kamarát). Krásna žena, krásny charakter, krásna duša, krásny človek. Poviem Ti, na Nebesiach musí byť absolutne sranda a veselo, keď tam rozdáva smiech a radosť! Nech odpočíva v pokoji!
sracz
Srdečne buď pozdravená milá @klaura - priateľka! Ďakujem za koment! Aj Ty si sa pridala k hnutiu "Za pečené zemiakové rozšliapance bez mäsa, s chuťou a v zdraví"! Už je Vás viac, ako tucet! Dobrú chuť aj u Vás doma!
sracz
Pilná a šikovná @radost - ďakujem aj za ad 3.) i ad 4.) - som rád, že Vám "šmakuje" o 100 + 6!!! Aj ja mám nádherné spomienky na domáce kyslé mlieko u Kulangovcov v Tatranskej Lomnici, z 50. rokov. Žiaľ, ostali iba spomienky, detstvo a mladosť dávno pominuli, rodinné farmy tiež a z obchodu kúpeného mlieka robiť kyslé, je naozaj riziko! A veľké!!!
havino
keby som ja ukázala teraz na fotke tote zemáky mojej polovičke, poviem ti @sracz , že by mi uši pílil, že by si ich dal a hned. No ja mu síce urobím čo mu na očiach vidím,ale už teraz večer som ukrútená okolo platne dosť a boľavé natiahnuté vázy na kolene mi to ani nedovolia. Takže tíško, potajme teba chválim a mojmu zajtra pripravím, ako prekvapenie a až potom ukážem skade recept, inšpiráciu mám. Bo on by mi tak maximálne dal variť zemiaky a nič viac. Ostatné si dorob sama, ale zjedol by ich sám a mne na večer už tiež netreba.
havino
vázy= väzy, to je tak, ked pomaly poležiačky píšem :-)
sracz
Srdečne pozdravujem a veľmi pekne ďakujem aj Tebe @havino milá! Mám radosť z ľudí, ktorí si dokážu vyznávať lásku aj pomocou dobrého jedla! Nie je všetkým dňom koniec. Až sa Ti uľaví, tak určite navarí a napečieš aj tieto zemiačky! Dobrú chuť a pozdravujem aj pána domáceho kozuba!
dodo46
@havino
povedz starému aby ty urobil pc stojanček. Ja ho používam keď ma
sekne v karmenádlach.

dodo46
ja som si ľahol, babka mi ho zmerala a za 2 hodiny bol hotový.
Pokazil som akurát rúčku na metlu.
radost
@dodo46 a ja že ty si len taký chlapec pivový-a ty s takýmto pomocníkom za dve hodky hotový!!??ono sa to nezdá-no odteraz si v mojich očiach hviezda..!!:-)))
frezia68
@dodko46 ,keby som vedela,aký si talent na stolárčinu,nikdy by som ten autobus na huspeninu neodmietla :-( ,ale popri hostinke by si mi tiež takô zmajstroval...tiež som trocha seknutá .......v krížoch :-) aj metlu mám zvyšnú.Ale 2 ľavé ruky na také majstrovanie :-)))
hannah22
@sracz ,receptík na zemiaky ukladám a v nedelu vyskúšam , verím že bude pochvala pred nastúpenou jednotkou , bandurky vždy a všade v akejkolvek forme, @dodo46 aj návod na stojan je fajn, nielen krumplami sme živý.... :))
dodo46
@frezia
na stolárčinu som antitalent, to som len rozpílil jednu starú rysovaciu dosku a jednu metlu. K tomu pár šroubikov A JE TO !!! Možno ten návod ešte niekomu pomôže. Šetrí chrbticu.
medulienka122
ešte mi poraďte, ako sa dá variť posediačky, keď ma furt bolia nohy, už som myslela na kolieskovú stoličku, ale furt mi vadili tie trčiace nôžky a bála som sa, že sa z nej vykotím:-)
@feri , prepáč, že to ide cez teba :-)
lusinkab
@medulienka122 barova stolicka to vyriesi :-) ja som tak varila ked som mala problem s nohou a nemohla som sa ani na nu postavit (nebola zlomena) ale stolicka pomohla
lusinkab
..... al zabudla som aj receptik pochvalit :-))))) velmi dobry napad ukladam
ebaka
recept odskúšame,je to bomba,dík.....ale s manželom sme sa zhodli,že z tejto plodnej,humornej konverzácie sme sa posilnili na veľmi dlhú dobu o:)))))))))))))ďakujeme všetkým za veselé chvíle a Tebe @sracz za rcp a milý prístup,si vysoko ľudský
marijanka712
@sracz dnes je deň "D" robím podla teba divinu aj rozšliapance divinka sa mirinvala od stredy , zabudla som ju vybrať z mrazáku, ale dúfam,že jej stačilo , aby sa naslopkala toho červeného a traz nech ukáže ako chutí..... po obede sa ozvem




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia