Bravčová kotleta so zeleninou a s madeirovou omáčkou
šéfkuchár hotela Salamandra**** Horný Hodrušský tajch, 25. júna 2018
Foto: Pravda-Ľuboš Pilc
Grilovanie patrí k najpríjemnejším letným činnostiam. Vďaka zvláštnej atmosfére plnej dráždivých vôní dostávajú jedlá pod holým nebom nový rozmer. Zrazu nejde len o zasýtenie, ale aj o zábavu, Zobraziť celý popisGrilovanie patrí k najpríjemnejším letným činnostiam. Vďaka zvláštnej atmosfére plnej dráždivých vôní dostávajú jedlá pod holým nebom nový rozmer. Zrazu nejde len o zasýtenie, ale aj o zábavu, zážitok, posedenie s priateľmi. A je celkom jedno, či sa griluje na uhlí, na dreve, alebo dokonca pomocou pohodlného plynu či elektriny.
porcie
príprava
Suroviny
1,2 kg (s kosťou) |
|
1 strúčik |
|
2 PL |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
3 PL |
|
2 ks |
|
8 ks (baby) |
|
4 ks (mini) |
|
8 ks (baby) |
|
1 viazanička |
|
8 ks (baby) |
|
1 PL |
|
30 g |
|
50 g |
|
2 PL (nastrúhaný) |
|
Madeirová omáčka: | |
250 g |
|
2 PL |
|
3 ks |
|
2 ks |
|
100 g |
|
200 ml |
|
200 ml |
|
|
|
|
|
|
Postup
-
1
Bravčové karé s kosťou nasekáme približne na 300 g kúsky a namarinujeme, osolíme a okoreníme (cesnak, horčicu, bylinky a olej rozmixujeme ponorným mixérom). Necháme odležať 1–2 hodiny. Grilujeme pomaly na mierne rozpálenom grile (130–150 °C), aby sa kotleta poriadne prepiekla.
- 2
Na tretine masla s trochou oleja orestujeme najemno nakrájanú šalotku, šampiňóny a slaninu s tymianom, zalejeme vínom madeira a varom redukujeme na tretinu. Pridáme hovädzí vývar a na miernom ohni povaríme. Potom omáčku precedíme, znova privedieme do varu a po odstavení postupne vmiešame zvyšok studeného masla. Dochutíme soľou a korením.
- 3
Zeleninu očistíme, patizóny pokrájame na štvrtiny, reďkovky na polovice. Všetko spolu ugrilujeme na olivovom oleji, ochutíme soľou, korením, cukrom, pridáme maslo a nakoniec nastrúhaný parmezán.
Tiež bravčová kotleta:
Tipy na recepty z Varechy
SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia
Tipy na články z Varechy
- 2
Diskusia k receptu