Bolonské špagety
Bolonské špagety

Bolonská omáčka

macka78 - fotkamacka78, 23. januára 2019
Bolonská omáčka
Foto: macka78

Receptov na bolonskú omáčku je veľmi veľa. Netvrdím, že ten môj je ten správny taliansky, ale podelím sa o recept, ktorý nám doma veľmi chutí...

Suroviny

600 g
600 g
100 g
2 väčšie
1 ks
1 ks menší
1 väčšia alebo 2 menšie
4 strúčiky
2 plechovky
 čerstvá
 sušené
trošku
2 až 3 PL
0,7 l
50 g (slanina) nemusí byť
200 ml

Moje poznámky

Prihlás sa do Varechy a zapisuj si svoje poznámky k receptom.

Postup

  1. 1

    Ako prvé si pomelieme mäso a pečienku. Mrkvu, petržlen a zeler nastrúhame na hrubšie rezance, cibuľu, cesnak nakrájame nadrobno, ako aj pancettu. Na rozpálenom olivovom oleji orestujeme pancettu, cibuľu a cesnak. Postupne pridávame pomleté mäso, kuraciu pečienku a nakoniec nastrúhanú zeleninu, chilli, soľ, korenie a dusíme zhruba 5 minút. Podlejeme červeným vínom a počkáme, až sa vyparí alkohol. Pridáme lúpané rajčiny a vývar... Varíme približne 4 až 5 hodín na miernom ohni, pred dokončením pridáme oregano, muškátový oriešok a čerstvú nasekanú bazalku...

    Bolonská omáčka - obrázok 1
  2. 2

    Podávame s cestovinami tagliatelle alebo špagetami, posypanými parmezánom. Alebo si pripravíte lasagne...

Diskusia k receptu


Najsrdiečkovanejšie komentáre Ukáž celú diskusiu
@Ajrin (24.1.2019 00:35)

nebudeme tu samozrejme robiť vojnu ohľadne receptu, môj manžel tam tiež žil a je to presne ako napr. s kapustnicou, každý ju robí inak a každého je najlepšia a tá pravá, napísala som, že moja omáčka nieje pravá talianska, lebo pravá ani neexistuje, je to mix a v každom regióne Talianska ju robia inak, a kľudne môže ísť aj víno aj mileko, z vína ostáva len chuť a z mlieka zasa len mliečna bielkovina (v podstate maslo) vôbec sa to neháda, treba vyskúšať a potom sa treba podeliť s pocitmi :D tlakový hrniec nepoužívam, nemá to vôbec takú konzistenciu ako pri dlhom varení
2x mirop, mitzy
@Ajrin (24.1.2019 00:35)

Tak bolonska z papinaku ... To snad nie? Prave to dlhe prebublavanie urobi chut a konzistenciu. Mlieko a vino spolu nevadi...
@Dormella (24.1.2019 16:00)

v poriadku, tak to je potom moja bolonská omáčka s malým b :D ale nezmení to nič na recepte a ani na chuti, pekný deň