Bolonská omáčkafotorecept

mariannkahrianka - fotkaMariannkahrianka, 17. mája 2018 20:56
Ďalšie recepty »

Pre každého, kto miluje chuť Talianska. Originál podľa mňa :)

15 min
príprava
180 min
tepelná úprava

Suroviny

1 kg (bravčové/hovadzie)
2 ks
5 ks
1 bal. malý
2 bal. (konzervy)
1 bal.
 (na posypanie)
Tip:
Kúpte si 1. knihu s receptami z Varecha.sk

Postup prípravy

  1. 1

    Pripravíme si suroviny. Ja som mala doma iba pol kila mäska, takže sme to mali viac paradajkové a mrkvové, ale to vôbec nevadí.

    Bolonská omáčka(fotorecept)  - obrázok 1
  2. 2

    Cibuľu očistíme a nakrájame na drobno. Mrkvu ošúpeme a nakrájame tiež na menšie kúsky. Ja som najprv krájala na doske, neskôr som použila robot - ten mi mrkvu pokrájal na pekné tenké kolieska, ale kľudne môžte dať na pásiky, či kocky.

    Bolonská omáčka(fotorecept)  - obrázok 2
  3. 3

    Do hlbšieho hrnca dáme trocha oleja a na miernom plameni opražíme cibuľku. Následne pridáme mleté mäsko. Pridáme plameň, aby nám zbelelo. Osolíme a okoreníme. Ja dávam vždy radšej menej soli, pretože aj paradajka má svoju chuť a nechcem to hneď presoliť. Takže dosoľujem väčšinou až v závere. Ak chcete môžete koreniť aj vegetou.

    Bolonská omáčka(fotorecept)  - obrázok 3
  4. 4

    Do hrnca pridáme mrkvu. Vyzerá jej byť veľa, ale ona sa rozvarí a stratí :) Už môžeme stiahnuť plyn na minimum.

    Bolonská omáčka(fotorecept)  - obrázok 4
  5. 5

    Podlejeme teplou vodou tak do trištvrte. Poriadne premiešame, pretože teraz to už dve hodiny nebudeme babrať. Len zakryjeme a necháme dusiť. Dá sa pridať paradajka už aj v tomto štádiu receptu, ale keďže má tendenciu prihorieť, museli by sme to každých 15 min. kontrolovať a premiešavať, preto ja pridávam paradajky až po dvoch hodinách na konci varenia.

    Bolonská omáčka(fotorecept)  - obrázok 5
  6. 6

    Po dvoch hodinách pridáme paradajkový pretlak aj lúpané paradajky. Pomiešame. Necháme ešte pol hodiny dusiť. Teraz to už pre istotu skontrolujeme po 15-tich minútach, aby nám to neprihorelo. Dochutíme soľou/ čiernym korením. Kľudne môžte pridať bylinky, napr. bazalku.

    Bolonská omáčka(fotorecept)  - obrázok 6
  7. 7

    Uvaríme si špagety, dáme na ne omáčku, nastrúhame syr, aký máme radi (ja som použila Grana Padano) a môžeme jesť. Dobrú chuť :)

    Bolonská omáčka(fotorecept)  - obrázok 7
Recept je zaradený do tagov:


TOPlist