Bolonská omáčka
Bolonská omáčka

Bolonská omáčkafotorecept

mariannkahrianka - fotkamariannkahrianka, 17. mája 2018

Pre každého, kto miluje chuť Talianska. Originál podľa mňa :)

15 minút
príprava
180 minút
tepelná úprava

Suroviny

1 kg (bravčové/hovadzie)
2 ks
5 ks
1 bal. malý
2 bal. (konzervy)
1 bal.
 (na posypanie)




Postup

  1. 1

    Pripravíme si suroviny. Ja som mala doma iba pol kila mäska, takže sme to mali viac paradajkové a mrkvové, ale to vôbec nevadí.

    Bolonská omáčka(fotorecept)  - obrázok 1
  2. 2

    Cibuľu očistíme a nakrájame na drobno. Mrkvu ošúpeme a nakrájame tiež na menšie kúsky. Ja som najprv krájala na doske, neskôr som použila robot - ten mi mrkvu pokrájal na pekné tenké kolieska, ale kľudne môžte dať na pásiky, či kocky.

    Bolonská omáčka(fotorecept)  - obrázok 2
  3. 3

    Do hlbšieho hrnca dáme trocha oleja a na miernom plameni opražíme cibuľku. Následne pridáme mleté mäsko. Pridáme plameň, aby nám zbelelo. Osolíme a okoreníme. Ja dávam vždy radšej menej soli, pretože aj paradajka má svoju chuť a nechcem to hneď presoliť. Takže dosoľujem väčšinou až v závere. Ak chcete môžete koreniť aj vegetou.

    Bolonská omáčka(fotorecept)  - obrázok 3
  4. 4

    Do hrnca pridáme mrkvu. Vyzerá jej byť veľa, ale ona sa rozvarí a stratí :) Už môžeme stiahnuť plyn na minimum.

    Bolonská omáčka(fotorecept)  - obrázok 4
  5. 5

    Podlejeme teplou vodou tak do trištvrte. Poriadne premiešame, pretože teraz to už dve hodiny nebudeme babrať. Len zakryjeme a necháme dusiť. Dá sa pridať paradajka už aj v tomto štádiu receptu, ale keďže má tendenciu prihorieť, museli by sme to každých 15 min. kontrolovať a premiešavať, preto ja pridávam paradajky až po dvoch hodinách na konci varenia.

    Bolonská omáčka(fotorecept)  - obrázok 5
  6. 6

    Po dvoch hodinách pridáme paradajkový pretlak aj lúpané paradajky. Pomiešame. Necháme ešte pol hodiny dusiť. Teraz to už pre istotu skontrolujeme po 15-tich minútach, aby nám to neprihorelo. Dochutíme soľou/ čiernym korením. Kľudne môžte pridať bylinky, napr. bazalku.

    Bolonská omáčka(fotorecept)  - obrázok 6
  7. 7

    Uvaríme si špagety, dáme na ne omáčku, nastrúhame syr, aký máme radi (ja som použila Grana Padano) a môžeme jesť. Dobrú chuť :)

    Bolonská omáčka(fotorecept)  - obrázok 7

Diskusia k receptu

mirop
Taliani by sa divili, co si im to vykonala...
mathias
@Mirop (17.5.2018 21:55)

a čomu by sa mali čudovať? Pán odborník na taliansku kuchyňu, rád sa nechám poučiť.
bubaya
Je tam veľa mrkve, bude to sladké!!!!! Taliani dávajú jednu-dve malé mrkvičky, cibuľu, stonkový zeler, všetko nadrobno pokrájané, nie také klufty, podlejú to vínom a vodou, varia dve-tri hodiny, a nakoniec dajú pol deci mlieka, aby sa urobila omáčka. Jedli sme to v originál talianskej reštaurácii a je to výborné. Proti tej, čo poznáme tu na Slovensku - nebe a dudy.
ziegelfeld1968
@Dormella (18.5.2018 12:30)
Tak nám vysvetli, když znáš tak italskou kuchyň prečo to nie je boloňská omáčka. Schválne som pozeral recepty od šéfkuchárov na Nete a také isté suroviny sú tam ako tu, len v tomto recepte chýba stonkový celer. Mudruješ tu tak ako, predošlí diskutéri, len nikto z vás nevysvetlí, prečo to nie to, čo to má byť. Všechno znám, všechno umím.

ziegelfeld1968
@Frezia68 (18.5.2018 14:05)
Neviem čo si myslela tým pridaným linkom. Či tak má vyzerať boloňská omáčka alebo tak nemá vyzerať,ale v každom prípade určite Taliani do omáčky nedávajú klobásu a oravskú slaninu

dormella
@Frezia68 (18.5.2018 14:05)

V receptu od Sjuz je toho zase moc. Cesnek, oravska slanina, prosciutto a bazalka do bolonske omacky nepatri.
Maso hovezi (predni) ma byt hrube mlete, kdezto maso veprove (bucek) jemne mlete. Nejprve se vysmazi na tuk bucek, prida se jemne pokrajena zelenina, pak hovezi maso a vse se smazi dokud nezmizi tekutina. Pote se zalije vinem, necha se prudce zredukovat opet na tuk, nasleduje protlak a vyvar. Priklopit a dusit pomalinku alespon 2,5 hod, lepe 3. Deset minut pred koncem prilit mleko a nechat odklopene zredukovat na hustou omacku.
2x zolik a 2010
2010
@Ziegelfeld1968 (18.5.2018 15:15)
Ja neviem aky je pravy recept, ale ujo Google napisal v roku 1982 bol registrovany recept na Ragù Bolognese v Academia Italiana della Cucina v Bolonskej obchodnej komore a recept MUSI obsahovat , cibulu, celer, mrkvu, pancettu, mlete hovadzie maso, rajciny, mlieko, a biele vino.
mirop
@Mathias (18.5.2018 11:12)

no uz len tomu, co vsetko sa vydava za bolonsku omacku... chytraku
dormella
@Ziegelfeld1968 (18.5.2018 15:12)

O proti Tobe mam tu vyhodu, ze ziji asi tak 40 let v Italii. A nemudruji, jen konstatuji.
Tady mas glejt Italske academie:  www.accademiaitalianadellacucina.it/it/ricette/ricetta/rag%C3%B9-classico-b...

a zde jeho video:



Popostrc si ho asi na 3:22, tam zacina vlastni exekuce receptu. Obcas si ho zrychli, je zbytecne dlouhe.
Co se tyce masovych ragu, v Italii jich existuje nespocetne mnozstvi, ale ragù alla bolognese je jen jedno a to je toto.
Ze si pak nekdo do b.ragu prida treba susene houby, dobre dela, jsou tam moc dobre, delam tez.
Ale zakladni recept je tento, pak muzes fantazirovat jak chces. Dobry je tam i cerstvy hrasek, ale pak uz je lepe nedavat mleko, ale kapku smetany.
mariannkahrianka
@Tanuska (20.5.2018 16:17)

Áno 3 hodky sa varí, ale minule som uvažovala čo by to v tlakovom hrnci nešlo rýchlejšie. Ale skúsiť to nemozem pretože taký hrniec doma nemám
mariannkahrianka
@Tiginko (17.5.2018 21:44)

Veľa ľudí ma tu skritizovalo že to vlastne nieje bolonska, ale mne je to vlastne fuk, lebo je fakt dobrá. A minule leto som bola priamo v Boloni, kde ma obyvatelia tohto mesta poučili o tom, že omáčka bolognese je len vymysel a že u nich sa špagety ani nejedia.
zolik
V Boloni? Aha, tak uz je vsetko vysvetlene. Nejedna sa o Bolognu a jej svetoznamu omacku, ale o nieco uplne ine.
bubaya
@Mariannkahrianka (20.5.2018 22:13)
My sme to dostali so širokými rezancami, a volalo sa to ragú alla bolognese, nie spaghetti. V porovnaní so slovenskou skrátenou verziou je táto originálna verzia oveľa, oveľa lepšia.
2010
@Mariannkahrianka (20.5.2018 22:13)
Hmm a maju pravdu ze tam spagety nejedia s ragu bolognese.Ani na slovensku sa bryndzove halusky nejedia so slizami.
jujoska
@Mariannkahrianka (20.5.2018 22:29)

to je v pohode ze to mate takto radi, nikto predsa netvrdi ze je to zle. Ale nie je fer hlavne voci tym menej skusenym ktori hladaju na internete recept na Bolognese omacku resp. ragu, aby natrafili na takyto recept. To je ako keby niekto piskoty zaliate smotanou nazval Tiramisu
mariannkahrianka
@Jujoska (21.5.2018 11:51)

Ja som tiež menej skúsená :D Niesom žiadna kuchárka všetko robím podľa seba. A nikdy som si nepozerala recept na bolonsku lebo cca viem čo v nej je :D a myslím že keď niekto chce urobiť podľa vás “originálnu” omáčku tohto typu tak si pozrie viac receptov a možno sa dopracuje k tej ktorá je podľa vás tá pravá. Peace
bubica86
@Ziegelfeld1968 (18.5.2018 15:15)

Pane bože:)vy sa tu viete poriadne vynervovať ludia:)aaaa už ked:) tak v Taliansku to nevolaju bolonska omačka..v Taliansku je to iba Ragu:)
1x mitzy
bubica86
Je to fajn receptik:)a kludne si ho volaj Boloneze omačka lebo ked dojdeš do Talianska a povieš Boloneze tak ti nedonesu nič:)tam sa to vola Ragu:)ale robila som si tvoj receptik a pochutila som si:)
1x mitzy
jujoska
@Bubica86 (11.6.2018 19:51)

tak to nie je vobec pravda, ze ked povies v Taliansku "boloneze" tak ti nedonesu nic. Samozrejme nestaci povedat "boloneze", ale napriklad Spaghetti Bolognese, Pasta con Ragu alla Bolognese alebo con sugo Bolognese, Lasagna alla Bolognese a pod. Ragu byva rozne a jedno z nich je Ragu alla Bolognese. Zakladne info napr. aj tu:  en.wikipedia.org/wiki/Rag%C3%B9...
evelynba
Nemáte iné problémy? Kočka navarila, s najlepšou snahou, výborne a názorne nafotila a možno je dobre, že je to "bolonská omáčka" a nie sugo či bolognese atď. Viacerí to po podobných kritikách tak robia a odporúčam to aj @mariannkahrianka , napíš "podľa mňa" a máš to. Pekný večer všetkým.