Bolonská omáčka
Bolonská omáčka

Bolonská omáčkafotorecept

mariannkahrianka - fotkamariannkahrianka, 17. mája 2018

Pre každého, kto miluje chuť Talianska. Originál podľa mňa :)

15 minút
príprava
180 minút
tepelná úprava

Suroviny

1 kg (bravčové/hovadzie)
2 ks
5 ks
1 bal. malý
2 bal. (konzervy)
1 bal.
 (na posypanie)

Moje poznámky

Prihlás sa do Varechy a zapisuj si svoje poznámky k receptom.

Postup

  1. 1

    Pripravíme si suroviny. Ja som mala doma iba pol kila mäska, takže sme to mali viac paradajkové a mrkvové, ale to vôbec nevadí.

    Bolonská omáčka(fotorecept)  - obrázok 1
  2. 2

    Cibuľu očistíme a nakrájame na drobno. Mrkvu ošúpeme a nakrájame tiež na menšie kúsky. Ja som najprv krájala na doske, neskôr som použila robot - ten mi mrkvu pokrájal na pekné tenké kolieska, ale kľudne môžte dať na pásiky, či kocky.

    Bolonská omáčka(fotorecept)  - obrázok 2
  3. 3

    Do hlbšieho hrnca dáme trocha oleja a na miernom plameni opražíme cibuľku. Následne pridáme mleté mäsko. Pridáme plameň, aby nám zbelelo. Osolíme a okoreníme. Ja dávam vždy radšej menej soli, pretože aj paradajka má svoju chuť a nechcem to hneď presoliť. Takže dosoľujem väčšinou až v závere. Ak chcete môžete koreniť aj vegetou.

    Bolonská omáčka(fotorecept)  - obrázok 3
  4. 4

    Do hrnca pridáme mrkvu. Vyzerá jej byť veľa, ale ona sa rozvarí a stratí :) Už môžeme stiahnuť plyn na minimum.

    Bolonská omáčka(fotorecept)  - obrázok 4
  5. 5

    Podlejeme teplou vodou tak do trištvrte. Poriadne premiešame, pretože teraz to už dve hodiny nebudeme babrať. Len zakryjeme a necháme dusiť. Dá sa pridať paradajka už aj v tomto štádiu receptu, ale keďže má tendenciu prihorieť, museli by sme to každých 15 min. kontrolovať a premiešavať, preto ja pridávam paradajky až po dvoch hodinách na konci varenia.

    Bolonská omáčka(fotorecept)  - obrázok 5
  6. 6

    Po dvoch hodinách pridáme paradajkový pretlak aj lúpané paradajky. Pomiešame. Necháme ešte pol hodiny dusiť. Teraz to už pre istotu skontrolujeme po 15-tich minútach, aby nám to neprihorelo. Dochutíme soľou/ čiernym korením. Kľudne môžte pridať bylinky, napr. bazalku.

    Bolonská omáčka(fotorecept)  - obrázok 6
  7. 7

    Uvaríme si špagety, dáme na ne omáčku, nastrúhame syr, aký máme radi (ja som použila Grana Padano) a môžeme jesť. Dobrú chuť :)

    Bolonská omáčka(fotorecept)  - obrázok 7

Diskusia k receptu


Najsrdiečkovanejšie komentáre Ukáž celú diskusiu
@Ziegelfeld1968 (18.5.2018 15:12)

O proti Tobe mam tu vyhodu, ze ziji asi tak 40 let v Italii. A nemudruji, jen konstatuji.
Tady mas glejt Italske academie:  www.accademiaitalianadellacucina.it/it/ricette/ricetta/rag%C3%B9-classico-b...

a zde jeho video:



Popostrc si ho asi na 3:22, tam zacina vlastni exekuce receptu. Obcas si ho zrychli, je zbytecne dlouhe.
Co se tyce masovych ragu, v Italii jich existuje nespocetne mnozstvi, ale ragù alla bolognese je jen jedno a to je toto.
Ze si pak nekdo do b.ragu prida treba susene houby, dobre dela, jsou tam moc dobre, delam tez.
Ale zakladni recept je tento, pak muzes fantazirovat jak chces. Dobry je tam i cerstvy hrasek, ale pak uz je lepe nedavat mleko, ale kapku smetany.
@Ziegelfeld1968 (18.5.2018 15:15)
Ja neviem aky je pravy recept, ale ujo Google napisal v roku 1982 bol registrovany recept na Ragù Bolognese v Academia Italiana della Cucina v Bolonskej obchodnej komore a recept MUSI obsahovat , cibulu, celer, mrkvu, pancettu, mlete hovadzie maso, rajciny, mlieko, a biele vino.