Bolonská omáčkafotorecept
Pre každého, kto miluje chuť Talianska. Originál podľa mňa :)
príprava
tepelná úprava
Suroviny
1 kg (bravčové/hovadzie) |
|
2 ks |
|
5 ks |
|
1 bal. malý |
|
2 bal. (konzervy) |
|
1 bal. |
|
(na posypanie) |
|
|
|
|
|
|
Moje poznámky
Prihlás sa do Varechy a zapisuj si svoje poznámky k receptom.
Postup
-
1
Pripravíme si suroviny. Ja som mala doma iba pol kila mäska, takže sme to mali viac paradajkové a mrkvové, ale to vôbec nevadí.
-
2
Cibuľu očistíme a nakrájame na drobno. Mrkvu ošúpeme a nakrájame tiež na menšie kúsky. Ja som najprv krájala na doske, neskôr som použila robot - ten mi mrkvu pokrájal na pekné tenké kolieska, ale kľudne môžte dať na pásiky, či kocky.
-
3
Do hlbšieho hrnca dáme trocha oleja a na miernom plameni opražíme cibuľku. Následne pridáme mleté mäsko. Pridáme plameň, aby nám zbelelo. Osolíme a okoreníme. Ja dávam vždy radšej menej soli, pretože aj paradajka má svoju chuť a nechcem to hneď presoliť. Takže dosoľujem väčšinou až v závere. Ak chcete môžete koreniť aj vegetou.
-
4
Do hrnca pridáme mrkvu. Vyzerá jej byť veľa, ale ona sa rozvarí a stratí :) Už môžeme stiahnuť plyn na minimum.
-
5
Podlejeme teplou vodou tak do trištvrte. Poriadne premiešame, pretože teraz to už dve hodiny nebudeme babrať. Len zakryjeme a necháme dusiť. Dá sa pridať paradajka už aj v tomto štádiu receptu, ale keďže má tendenciu prihorieť, museli by sme to každých 15 min. kontrolovať a premiešavať, preto ja pridávam paradajky až po dvoch hodinách na konci varenia.
-
6
Po dvoch hodinách pridáme paradajkový pretlak aj lúpané paradajky. Pomiešame. Necháme ešte pol hodiny dusiť. Teraz to už pre istotu skontrolujeme po 15-tich minútach, aby nám to neprihorelo. Dochutíme soľou/ čiernym korením. Kľudne môžte pridať bylinky, napr. bazalku.
-
7
Uvaríme si špagety, dáme na ne omáčku, nastrúhame syr, aký máme radi (ja som použila Grana Padano) a môžeme jesť. Dobrú chuť :)
O proti Tobe mam tu vyhodu, ze ziji asi tak 40 let v Italii. A nemudruji, jen konstatuji.
Tady mas glejt Italske academie: www.accademiaitalianadellacucina.it/it/ricette/ricetta/rag%C3%B9-classico-b...
a zde jeho video:
Popostrc si ho asi na 3:22, tam zacina vlastni exekuce receptu. Obcas si ho zrychli, je zbytecne dlouhe.
Co se tyce masovych ragu, v Italii jich existuje nespocetne mnozstvi, ale ragù alla bolognese je jen jedno a to je toto.
Ze si pak nekdo do b.ragu prida treba susene houby, dobre dela, jsou tam moc dobre, delam tez.
Ale zakladni recept je tento, pak muzes fantazirovat jak chces. Dobry je tam i cerstvy hrasek, ale pak uz je lepe nedavat mleko, ale kapku smetany.
No, omacka to jiste bude, ale v zadnem pripade bych to nenazyvala omackou bolonskou jen proto, ze tam je mlete maso, 5 mrkvi, cibule a prehrsle loupanych rajcata. Toto s italskym receptem nema nic spolecneho, je mi lito.
Ja neviem aky je pravy recept, ale ujo Google napisal v roku 1982 bol registrovany recept na Ragù Bolognese v Academia Italiana della Cucina v Bolonskej obchodnej komore a recept MUSI obsahovat , cibulu, celer, mrkvu, pancettu, mlete hovadzie maso, rajciny, mlieko, a biele vino.