Pečené buchty
Pečené buchty

Buchty s lekvárom fotorecept

margitka100 - bez fotkymargitka100, 9. augusta 2025

Buchty, ktoré zvládne každý.

20
porcií
150 minút
príprava
25 minút
na 180 °C

Suroviny

600 g
400 ml
7 PL
4 PL
42 g
z 1  citróna
štipka
Na potretie plechu a buchiet:
125 g
Na naplnenie:



Postup

  1. 1

    Z droždia, trochy vlažného mlieka a lyžice múky urobíme kvások. Necháme ho vzísť cca 10 minút. Vznikne nám pena a tak to má byť. Ostatné suroviny dáme do misy, prilejeme kvások a vymiešame vláčne cesto. Ak sa vám zdá cesto tuhé, môžete pridať troška mlieka, no nemalo by sa to stať. Ja miesim v robote s hákom na dvojke rýchlosti cca 10 minút. Cesto necháme cca 1 hodinu kysnúť prikryté utierkou.

    Buchty s lekvárom (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Cesto si dám na pomúčenú dosku a vyvaľkám na obdĺžnik s hrúbkou cca 1 cm. Rozrežem na štvorce, naplním domácim hustým slivkovým lekvárom. Lekvár alebo plnka, ktorú dávate musí byť naozaj hustá, aby z buchiet nevytiekla. Každý štvorec preložím len z jednej strany, stlačím trocha, boky nestláčam, nechávam ich voľné, nebojte sa, nič nevytečie. Buchty sa ukladajú tesne vedľa seba, podkysnú a pri pečení sa krásne boky spoja.

  3. 3

    Poukladáme ich na dobre vymastený plech rozpusteným maslom. Buchty dobre pomastíme. Ja na buchty nalejem polovicu masla, buchty majú plávať. Len trocha masla si nechám na potretie po upečení . Buchty nechám ešte podkysnúť cca 10 minút.

    Buchty s lekvárom (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Pečieme vo vyhriatej rúre na 180 cca 25 minút. Sú vynikajúce, vo vnútri vláčne a na vrchu chrumkavé a dlho mäkké. Dobrú chuť.

    Buchty s lekvárom (fotorecept) - obrázok 4

Diskusia k receptu